Scifi’s die je gezien móet hebben

Tips
Steve Hetem op 14 januari 2022
Scifi’s die je gezien móet hebben

Films die onder je radar vliegen

Het nieuwe jaar is begonnen en zoals altijd is er genoeg om naar uit te kijken op het gebied van films. Helaas is de bioscoop nog steeds gesloten vanwege de lockdown, maar gelukkig hebben we nog genoeg te kijken op streamers zoals Pathé Thuis en Netflix. Vorig jaar kon je mijn filmaanraders al lezen in de genres thriller, actie, drama, comedy en romcom. Lees gauw verder voor mijn lijstje met scifi’s die echt de moeite waard zijn.

Sciencefiction (scifi) blijft een groot genre, maar het is niet voor iedereen. Tot in de vorige eeuw bleven het voornamelijk hard-scifi-films: sciencefiction gemaakt voor echte liefhebbers (uitzonderingen zoals Star Wars en Back to the Future niet meegerekend). Tegenwoordig zijn films of series in dit genre meer gericht op een algemeen publiek, doordat ze zich mengen met andere genres. Superhelden-films zoals Iron Man maken graag gebruik van elementen en uitvindingen die niet bestaan, maar wat niet is kan altijd nog veranderen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

ARQ – Netflix

ARQ is een film waarin een koppel vastzit in een tijdlus die ontstaan is door de uitvinding ARQ. Terwijl ze de mogelijke waardevolle creatie verdedigen tegen indringers, proberen ze tegelijkertijd de tijdlus te verbreken. Wat deze film de moeite waard maakt is het feit dat het verhaal zich maar in één huis afspeelt en dan voornamelijk in één kamer. Makkelijk is het niet om met weinig middelen een goede film te maken, maar ARQ is zo opgebouwd dat het niet onderdoet voor vergelijkbare films zoals Edge of Tomorrow. De film maakt ook goed gebruik van de theorie van het tijdreizen, zodat het verhaal na het einde nog in je hoofd blijft malen.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Code 8 – Netflix

Net als in ARQ heeft Robbie Amell (The Flash) hier een hoofdrol, maar ook zijn neef Stephen Amell (Arrow) en Sung Kang (de Fast and Furious-serie) hebben hier belangrijke rollen. In een wereld die lijkt op de onze zijn er mensen die superkrachten hebben, alleen moeten ze zich hier registreren van de overheid. De populaire tekenfilmseries van de X-Men (1992-1997) en Justice League (2001-2004) hebben ons al laten zien dat niet iedereen het hiermee eens is. Mensen met superkrachten zijn in Code 8 tweederangsburgers. Dat maakt hun leven niet makkelijk en Robbie krijgt een goed betaalde criminele klus aangeboden. Het begon als korte film, maar omdat het idee zo populair was werd er al gauw genoeg geld opgehaald om er een lange speelfilm van te maken. Realistisch, rauw en herkenbare personages: als dit iets voor jou is, ga dan Code 8 kijken.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

In the Shadow of the Moon – Netflix

Een politieagent onderzoekt een serie bizarre sterfgevallen waarbij mensen prikwonden hadden in de achterkant van hun nek. Een slachtoffer weet de dader nog net te beschrijven voor die overlijdt. De agent, gespeeld door Boyd Holbrook (Narcos, Logan), komt de dader op het spoor en weet diegene te vinden. Tijdens een confrontatie op een metrostation vertelt de dader hem persoonlijke dingen die deze onmogelijk kan weten. Veel meer kan ik hier niet over vertellen, omdat ik niks wil verklappen. Ik kan wel zeggen dat het een spannend mysterie is waarin de hoofdpersoon geobsedeerd op zoek is naar de waarheid. Combineer dit met wat intense drama en je hebt een goed verhaal.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Children of Men – Pathé Thuis

Children of Men is al wat ouder, maar wordt nog steeds gezien als een zeer goede film. In 2027 zijn mensen al twintig jaar onvruchtbaar. Clive Owen (Sin City, Inside Man) is de hoofdpersoon en degene die de mogelijk laatste zwangere vrouw moet beschermen en naar een toevluchtsoord moet brengen. Andere belangrijke rollen zijn voor Julianne Moore (Kingsman: The Golden Circle) en Chiwetel Ejiofor (12 Years A Slave). De film heeft misschien verschillende parallellen met angsten die mensen hebben omtrent het coronavaccin. De chaos en onzekerheid zijn herkenbaar, al zitten wij gelukkig niet op het randje van uitroeiing. Naast een echte achtervolgings-thriller is het ook een dramafilm waarin hoop een belangrijk thema is. Ongeacht of scifi jouw genre is, deze film raad ik echt iedereen aan.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Attack The Block – Pathé Thuis

Voordat John Boyega zich bij de Resistance voegde als FN-2187 in The Force Awakens, was hij de leider van een groepje dat hun wijk in Engeland moest verdedigen tegen buitenaardse wezens. Samen, met o.a. Jodie Whittaker (Dr. Who) en Franz Drameh (DC’s The Legends of Tomorrow), laten ze zien dat ze niet bang zijn voor een paar aliens met lichtgevende tanden. Een goede mix van humor en scifi, dat is de aantrekkingskracht van deze film. Ook omdat het zich afspeelt in een standaard Londense achterstandswijk met kinderen die de straat hun tweede huis noemen. Een tip: hoe goed je Engels ook is, ondertiteling heb je misschien wel nodig. De lokale lingo (zoals bruv en fam) vliegt je om de oren.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Niet alleen voor nerds of geeks

Scifi is veranderd. Het is niet meer alleen maar gericht op de nerds en geeks in de maatschappij. Veel scifi-films hebben steeds meer belangrijke thema’s zoals hoop en liefde. Dat was vroeger ook zo, maar dan was het regelmatig minder zichtbaar. Vooral omdat de films veel elementen hadden die te vreemd of fantasierijk waren, zoals vliegende taxi’s of aliens met alleen maar tentakels. Scifi combineren met drama of familiethema’s vind ik zelf een goed idee; zie ook de film Mirage op mijn lijst met dramafilms. Naast de bovenstaande films raad ik ook de films Deep Impact en Assassin’s Creed aan (beide op Netflix te zien). Veel kijkplezier en ik hoor graag wat jouw favoriete scifi-films zijn.

Deel dit artikel