Actiefilms die je gezien móet hebben

Achtergrond
Steve Hetem op 8 mei 2021
Actiefilms die je gezien móet hebben

Films die onder de radar vliegen

Actiefilms komen in verschillende soorten en maten. The Fast and the Furious is van een heel ander kaliber dan John Wick of Hot Fuzz. Naast deze grote bekende namen zijn er nog veel meer goede, minder bekende films die zich onder het genre actie kunnen scharen. Dat is maar goed ook want een goede actiefilm is soms gewoon heerlijk om naar te kijken.

Je bent fan van actie maar ziet bij al je streamingdiensten steeds dezelfde films onder ‘aanbevolen’ staan. Herkenbaar! Wij bij Pixel Vault vinden dat jammer, want er zijn genoeg topacties die niet aan je aandacht mogen ontsnappen. In dit artikel tip ik je daarom vijf actiefilms die waarschijnlijk onder jouw radar zijn gevlogen, maar die je wél gezien moet hebben.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Braven – Pathé Thuis

Khal Drogo, Aquaman, Declan Harp. Als er een acteur is die graag zijn stoere kant laat zien, dan is het Jason Momoa wel. In Braven speelt hij Joe Braven, een Canadese houthakker met zijn eigen bedrijf. Door omstandigheden komt hij op de radar te staan van een drugshandelaar (gespeeld door Garret Dillahunt) en volgt er een achtervolging door de besneeuwde bossen. Wat deze actiefilm vermakelijker maakt dan gemiddeld is vooral de rust die Momoa uitstraalt afgezet tegen de kalme, maar verraderlijke natuur van Canada. Deze persoonlijk setting brengt de actie veel dichterbij huis dan een grote blockbuster.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Homefront – Netflix

Jason Statham is een man van weinig woorden en variatie, maar toch blijft hij een fan-favoriet. In Homefront heeft hij een meer serieuze rol vergeleken met Crank of The Transporter, maar je kan nog steeds rekenen op een goede knokpartij. Hij is een oud DEA-agent die zich heeft teruggetrokken in een rustig stadje met zijn dochter. Net als vergelijkbare films, waarin een oud diender zijn baan achter zich laat, kan ook Statham zijn verleden niet ontsnappen. In deze film stoot zijn dochter de eerste dominosteen om met als resultaat dat het gezin een doelwit wordt van verschillende mensen. Jason Statham wilt niks meer dan een rustig leven en vecht iedereen van zich af om dat te bereiken.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

The Raid – Pathé Thuis

Mocht je naar Aziatische actiefilms kijken dan is er een grote kans dat je van de Indonesische film The Raid hebt gehoord. Het verhaal is eenvoudig: een SWAT-team moet infiltreren in een hoog flatgebouw gevuld met gangsters, maar ze worden ontdekt en moeten zich eruit vechten. Hoofdpersoon Iko Uwais speelt hier een groentje maar weet zich zeker te bewijzen in deze film. Het verhaal is niet spectaculair maar de traditionele Indonesische vechtkunst Pencak Silat is dat des te meer. Als je op zoek bent naar een echt snelle film met veel actie dan is deze voor jou.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Unlocked – Pathé Thuis

Zoals in veel actiefilms draait het niet om het verhaal maar om de actie eromheen. Dat geldt ook voor Unlocked. Er wordt iemand misleid en Londen is hoogstwaarschijnlijk het doelwit van een biologische aanval. In deze film zijn de acteerprestaties de moeite waard, vooral de energie van Alice Racine (Noomi Rapace) zorgt dat de film leuk om naar te kijken blijft. Ze is hierbij te vergelijken met Jason Bourne. Ik moet bekennen: ik ben een fan van Noomi Rapace. De Zweedse acteert overtuigend in al haar rollen (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Prometheus) en elke keer leef je met haar mee. Ook in Unlocked laat ze duidelijk zien dat er met haar niet te spotten valt en doet ze er alles aan om de waarheid boven water te halen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Guns Akimbo - Pathé Thuis

Veel mensen hebben er wel eens over nagedacht over hoe het zou zijn om een keer ín een videogame te stappen om het zelf te ervaren. Dat klinkt leuk totdat je in de gewelddadige wereld van Guns Akimbo stapt. Hier is er een schimmige groep die mensen tegen elkaar opzet om zo prijzen te winnen. De hoofdpersoon (Daniel Radcliffe) gedwongen om een andere ‘speler’ te doden of hij wordt zelf gedood. De twist? Ze hebben met bouten twee pistolen aan zijn handen vastgeschroefd. Guns Akimbo is absoluut geen standaard actiefilm. Vergeleken met de rest op deze lijst is het een stuk bloederiger en vreemder. Omdat de film zichzelf niet serieus neemt is het erg vermakelijk. Daarnaast zijn er voldoende scènes die gamers echt kunnen waarderen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Andere aanraders

Actiefilms hebben veel gemeen met elkaar: wapens, auto’s, knokpartijen en nog meer wapens. Ook de verhaallijn is niet veel meer dan dat: een dun lijntje om de boel bij elkaar te houden. Dat geeft niet altijd, want soms wil je gewoon achteroverleunen met een popcornknaller. Toch is het fijn als er achter al dat geschiet en geren meer zit.  Met bovenstaande films kun je weer even vooruit. Mocht je al deze aanraders al gezien hebben, dan zijn er nog meer goede actiefilms op Netflix of Pathe Thuis, zoals Eagle Eye, November Man, Baby Driver en Green Zone.

Voor welk filmgenre zou jij graag kijktips willen?

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel