Wat heb je nodig om alleen nog maar games te streamen?

Sponsored
Pixel Vault op 27 oktober 2020
Wat heb je nodig om alleen nog maar games te streamen?

Microsoft, Sony, Google en Amazon zijn allemaal bezig met een dienst om gebruikers games te laten streamen vanaf een externe server. Geen kleine onderneming, want game spelen over een internetverbinding vraagt net iets meer van je internetkabel of WiFi dan het streamen van een Netflix-serie. Hoe staat het ervoor met deze streamingdiensten en wat heb je ervoor nodig om al je games voortaan te streamen?

Zo vanzelfsprekend als dat we onze muziek, films en serie via het internet streamen, is dat bij games nog allesbehalve het geval. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de omvang van games en het feit dat er niet alleen maar een stream naar de gebruiker moet, maar ook input terug naar de servers van de dienst om je acties in de game te registreren. Dat vraagt niet alleen veel van de servers, maar ook van je eigen internetverbinding. Waar moet je rekening houden bij het kiezen van een dienst en heb je glasvezel nodig om echt goed te kunnen streamen?

In de kinderschoenen

Als we kijken naar in welke fase het streamen van games zich op dit moment bevindt, kunnen we niet anders concluderen dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. Waar kleinere aanbieders zoals Shadow je proberen een pc op afstand te geven, zijn de techgiganten vooral bezig met een service die het gamen op consoles kan evenaren. 

Voor een volledige lijst van de beschikbare streamingdiensten check je ons overzicht van streamingdiensten en game-abonnementen, maar over het algemeen kijk iedereen toch naar wat de grote jongens aan het doen zijn. De eerste grote jongen die met een streamingdienst kwam is er Sony dat met PlayStation Now voor PlayStation en pc.

Google pakt het wat groter aan en wilde dat gebruikers van Google Stadia zelfs vanuit hun browser kunnen gamen. Nu zitten ook daar nog de nodige haken en ogen aan, maar feit is wel dat onder gunstige omstandigheden je absoluut in je browser kunt gamen en inmiddels ook al op sommige smartphones. Ook Microsoft zit niet stil en heeft inmiddels een beta lopen van zijn streamingdienst xCloud. Deze dienst maakt net als PlayStation Now gebruik van de console-omgeving en is gericht op het streamen op mobiele apparaten zoals je smartphone.

En dan is er nog Amazon, waarvan niemand nog precies weet hoe de dienst gaat werken al zal daar snel meer informatie over komen nu er early access is aangekondigd. Op dit moment is de keuze dus nog wat beperkt en kom je al snel bij Google Stadia uit of bij een van de kleinere diensten waarmee je in feite een pc op afstand huurt.

Een goede internetverbinding

Niet alleen moet je kijken naar welke dienst het beste past bij wat jij nodig hebt of waar je je collectie games die je reeds in bezit hebt kunt streamen, maar ook naar wat je er voor nodig hebt. Het hele idee van het streamen van games is dat je geen krachtige console of pc meer nodig hebt, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zonder problemen grote AAA-titels kan streamen. 

Ten eerste moeten je apparaten compatibel zijn met de dienst. Want als we alleen al naar Google Stadia kijken is het niet vanzelfsprekend dat jouw smartphone via de dienst kan streamen, check dat dus goed van te voren. Ten tweede is je internetverbinding van belang.  Google adviseert voor Stadia minimaal een verbinding van 10 Megabits per seconde (Mbps), maar wanneer je wil gamen in 4K dan ga je al snel naar snelheden voor glasvezel.

Voor een 4K stream adviseert Google Stadia tenminste 35 Mbps en dit zal voor andere diensten niet veel lager liggen. Dat moet net lukken met een ADSL-verbinding, maar als de rest van het huis ook nog wil internetten is het slim om te kijken naar een glasvezelverbinding. Internet via glasvezel is veel stabieler en veiliger. Daarnaast gaat het uploaden via glasvezel net zo snel als het downloaden. Hierdoor zijn acties die je in de game uitvoert sneller bij de server dan bij een reguliere internetverbinding. Mocht je genoegen nemen met een mindere kwaliteit stream voor op je smartphone en via 4G willen streamen, check dan de voorwaarden van je mobiele abonnement. Want een game streamen op 1080p kost je al snel meer dan 10 GB aan data per uur.

Advertorial

Dit artikel is geen redactioneel stuk, maar een advertorial in samenwerking met T-Mobile. Heb je hier vragen of opmerkingen over? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel