Een abonnement bij je iPhone 14 of beter een los toestel kopen?

Advertorial
Pixel Vault op 25 juli 2023
Een abonnement bij je iPhone 14 of beter een los toestel kopen?

Beeld: Photo by James Yarema on Unsplash

De voor- en nadelen op een rij

De aanschaf van een nieuwe smartphone is voor sommigen een vaste routine elke twee jaar als hun abonnement afloopt, maar je kunt ook een los toestel kopen en daar een abonnement bij zoeken. Stel je wilt de iPhone 14 kopen, wat zijn de voor- en nadelen van een los toestel en waarom kun je in sommige gevallen toch beter een abonnement nemen? We zetten het voor je op een rij. 

De iPhone 14 verscheen vorig jaar september en heeft een aantal upgrades ten opzichte van zijn voorganger. Zo heeft de telefoon een verbeterde camera, met name als het gaat om het fotograferen van donkere scènes. Ook heeft de telefoon een iets betere batterijduur, handig als je elke dag intensief gebruikmaakt van je telefoon en niet in de buurt van een oplader bent. Mocht je willen upgraden van een iPhone 13 of een eerder model, wat is dan slim? Een los toestel of toch een iPhone 14 in combinatie met een abonnement?

Elke twee jaar een nieuwe iPhone

Veel mensen denken niet eens meer na over of ze wel een nieuwe telefoon moeten aanschaffen, maar gaan elke twee jaar voor een nieuw toestel. Dit hangt samen met dat de meeste abonnementen in Nederland een looptijd van twee jaar hebben. Na de twee jaar mag je vaak voor een vergelijkbaar maandbedrag een nieuw toestel kiezen. Uiteraard betaal je wel voor het nieuwe toestel, want die kosten zitten inbegrepen in je abonnementskosten. 

Als je zelf in deze abonnementscyclus zit, dan heb je momenteel waarschijnlijk nog een iPhone 12, aangezien de iPhone 13 twee jaar geleden nog niet uit was rond deze tijd. Dan is een upgrade naar een iPhone 14 een stuk aantrekkelijker en is het logisch om je abonnement voort te zetten met een nieuw toestel. Zeker als je graag het nieuwste van het nieuwste hebt, is deze keuze goed te verdedigen. Als het je eigenlijk niet zoveel uitmaakt, kun je ook voor een los toestel gaan. 

Simlockvrij geeft meer opties

Als je een los toestel koopt, moet je in één keer de adviesprijs van 1016 euro neertellen (of als je geluk hebt met een goede deal net ietsje minder). Dat is een behoorlijk bedrag, maar uiteindelijk betaal je dat bedrag meestal ook met een abonnement. De kosten van het toestel worden namelijk doorberekend in je maandbedrag. Voor een los toestel moet je zelf even sparen, maar dat levert ook wat op.

Je kunt bij een los toestel zelf een abonnement kiezen. Een los toestel is namelijk simlockvrij en daardoor kun je bij elke provider aankloppen voor een sim-only-abonnement. Wil je een abonnement voor maar een jaar of zelfs een bundel die maandelijks opzegbaar is? Geen probleem. Daarnaast is het prettig dat je altijd kunt wisselen tussen providers, wat lang niet altijd kan als je een toestel hebt dat je bij een abonnement hebt gekregen. Vaak ben je in dat geval gebonden aan een abonnement van dezelfde provider. Tenzij je de telefoon simlockvrij maakt. 

Bundels kopen op vakantie voor je iPhone 14

Simlockvrije telefoons hebben nog een voordeel, helemaal in combinatie met de e-sim-functionaliteit van de iPhone 14. De iPhone 14 heeft dual-sim, wat betekent dat je een tweede simkaart kunt hebben in je smartphone. Dat is voor de Europese toestellen één fysieke simkaart en één e-sim, die je digitaal inlaadt op je telefoon. 

Dit is handig als je bijvoorbeeld een aparte simkaart hebt voor je werk of als je op vakantie gaat en voor een paar weken een tweede e-sim met een lokale databundel wilt hebben. Je betaalt dan de lokale tarieven en niet de verhoogde tarieven van je eigen bundel voor data en bellen in het buitenland. Dat is extra makkelijk als je een los toestel hebt, omdat je dan zo een simkaart van een andere provider kunt inladen.

Deel dit artikel