De game-abonnementen en streamingdiensten van Nederland

Tips
Kevin Rombouts op 7 april 2020
De game-abonnementen en streamingdiensten van Nederland

Altijd gamen voor een vast bedrag per maand

Games in huis halen, gebeurde lange tijd op één manier: in de winkel, praktisch allemaal voor dezelfde prijs met zo nu en dan een leuke aanbieding. Nu de fysieke winkels echter hun deuren sluiten en postbezorgers al genoeg andere pakketjes te bezorgen hebben, is dit het moment om een kijkje te nemen naar een gaming-abonnement. Er is tegenwoordig immers genoeg keuze aan digitale games om te streamen, te huren of te kopen.

Abonnementsdiensten in de gamesindustrie zijn al lang niet nieuw meer. Al jaren betalen we trouw voor onze abonnementen op Xbox Live en PlayStation Plus. Of je doet iedere maand een niet geheel vrijwillige donatie aan games als World of Warcraft of Final Fantasy 14. Sinds een aantal jaar zien we ook een andere trend in de industrie, namelijk het ‘all you can eat’-model: voor een vast bedrag per maand onbeperkt games downloaden of streamen, zoals Spotify dit voor muziek doet en Netflix voor films en series doet. Dat begon echter een aantal jaar geleden al.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

OnLive & Gaikai

Gamen voor een vast bedrag per maand is namelijk niet nieuw. Al ruim tien jaar doen ideeën hierover de ronde en zijn bedrijven druk op zoek naar de technologie om dergelijke diensten aan te bieden. Zo zagen we OnLive en Gaikai de kop opsteken met hetzelfde idee: games afspelen op een centrale server om de beelden uiteindelijk naar de speler te versturen.

Beide partijen waren hun tijd echter ver vooruit, waarbij vooral de techniek nog niet zover was. Internetsnelheden lagen in die tijd een stuk lager en ook de hardware was nog niet geschikt voor de hoeveelheid data die moest worden gestreamd. Beide diensten zijn vandaag de dag dan ook niet meer in de lucht, maar werden wel (gedeeltelijk) opgekocht door Sony om de basis te leggen voor PlayStation Now.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

PlayStation Now (€ 9,99 per maand)

In het aanbieden van streamingdiensten heeft Sony dan ook de meeste ervaring. De Japanse gigant lanceerde in 2014 in de Verenigde Staten en in 2015 in Europa PlayStation Now, waarmee je destijds op de PlayStation 3 games kon streamen. Hoewel de PlayStation 3- en Vita-ondersteuning is stopgezet, kun je op zowel je Windows-computer als je PlayStation 4 momenteel een breed aanbod aan PlayStation 2, 3 en 4-games streamen.

Met het streamen van games via de dienst gaat er nog wel kwaliteit verloren, maar dit is tegen te gaan door de games te downloaden. Momenteel biedt Sony meer dan 250 PlayStation 4-titels aan, terwijl PS2- en PS3-games enkel via streaming speelbaar zijn. Daar is het kwaliteitsverlies door het streamen dan ook een minder heikel punt, omdat de kwaliteit van de games over het algemeen toch al lager is. Een nadeel van Sony’s streamingdienst is dat exclusieve first party-titels niet direct op het platform verschijnen; iets dat Microsoft en EA beter op orde hebben.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

EA Access (€ 3,99 per maand) & Origin Access Basic/Premier (€ 3,99 of € 14,99 per maand)

Kort nadat Sony met PlayStation Now op de markt verscheen, besloot ook Electronic Arts zich op de abonnementen te storten. Met EA Access besloot de uitgever voor een klein bedrag per maand een selectie van het eigen portfolio beschikbaar te stellen. De games moeten echter wel gedownload worden. Een opvallend punt bij de lancering was dat de dienst alleen voor de Xbox One beschikbaar was: Sony zag de toegevoegde waarde van EA Access niet. Ondertussen is de Japanse gigant daar op teruggekomen, want afgelopen jaar lanceerde de dienst alsnog op de PlayStation 4.

Electronic Arts breidde Origin Access in 2016 uit naar pc. Daar werd twee jaar lang hetzelfde model als op de console gehanteerd, tot aan de zomer van 2018. Toen besloot de uitgever de dienst op de pc op te splitsen in twee abonnementen: Basic en Premier. Aan Basic veranderde er niets, maar voor spelers die direct de nieuwste games van EA wilden, is Premier de betere optie. Premier laat je alle nieuwe titels namelijk meteen bij release spelen, voor een vaste prijs per maand. Het grote gevaar van dit alles: de beperkte hoeveelheid games waarmee een uitgever als EA ieder jaar kan komen. Want als het een rustig jaar is, zou het wel even kunnen duren voordat je een nieuwe game kunt spelen die voor jou interessant is.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

GeForce Now (gratis, met beperkingen)

Niet alleen Sony en EA mengen zich in de strijd om wie het beste game-abonnement aanbiedt: ook Nvidia werkt al een tijdje aan een streamingdienst onder de naam GeForce Now. Dit gebeurt weliswaar met een andere insteek dan de rest van de diensten. Bij Nvidia’s dienst krijg je namelijk geen aanbod van games waar je zelf uit kunt kiezen, maar een ‘digitale’ pc waarop je jouw eigen games kunt installeren. Deze pc staat niet bij jou thuis, maar draait ergens in een serverpark en stuurt de videobeelden naar jouw beeldscherm.

Op deze manier is het niet nodig om je eigen hardware up-to-date te houden, maar ben je er wel zeker van dat je jouw games op de hoogste kwaliteit kunt draaien. Momenteel is de dienst gratis te proberen in speelsessies van een uur waarna je opnieuw een sessie moet starten, maar er zweven al donkere wolken boven de dienst: verschillende uitgevers blokkeren hun games op het platform, waardoor het niet mogelijk is om de game te spelen, zelfs als je er je zuurverdiende euro’s voor hebt neergeteld.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Xbox Game Pass of Game Pass Ultimate (€ 9,99 of € 12,99 per maand)

Microsoft besloot in 2017 ook in de markt te springen, maar koos niet voor hetzelfde model als directe concurrent Sony. In plaats van zich te richten op het streamen van games, besloot de gigant uit Redmond eenzelfde model te volgen als Electronic Arts, waarbij de dienst je een bibliotheek aan downloadbare games aanbiedt voor een vast bedrag per maand. Hieruit ontstond Xbox Game Pass, in eerste instantie exclusief voor de Xbox One.

Met een hernieuwde focus op pc-gamen kondigde het bedrijf tijdens de E3 van 2019 aan dat de dienst ook naar de pc zou komen. Deze pc-versie van de dienst biedt een vergelijkbaar aanbod, met meer dan 100 nieuwe en klassieke games in het assortiment. Met de lancering op de pc biedt de uitgever nu ook een abonnement aan waarbij beide diensten worden gecombineerd en samen met Xbox Live Gold voor een vast bedrag per maand worden aangeboden: Xbox Game Pass Ultimate.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Google Stadia Base/Pro (gratis of € 9,99 per maand)

Met het Stadia-project moet Google toch wel de vreemde eend in dit lijstje zijn. Toen de techgigant in 2018 een test begon waarbij Assassin’s Creed: Odyssey naar enkel een Chrome-browser gestreamd werd, hadden mensen al in de gaten dat er iets gaande was. Met Google Stadia wil de tech-gigant naar devices van alle formaten gaan streamen: pc’s, laptops, tablets, smartphones en zelfs televisies.

De lancering van Google Stadia is tot nu toe nog niet heel soepeltjes verlopen. Sinds de lancering in november 2019 zijn er slechts een handjevol games toegevoegd aan de dienst. Met een bibliotheek van nog geen 50 games hebben gamers niet bijzonder veel om uit te kiezen en het merendeel van de games moet ook nog eens los gekocht worden, bovenop het abonnement van net geen 10 euro per maand.

Gamers met een klein budget kunnen nu ook aan de slag met de gratis versie van Google Stadia. Gamers ontvangen daarbij geen maandelijkse gratis game en moeten het stellen met resoluties tot 1080p en stereo-geluid. Ook de ondersteuning voor HDR-beelden valt bij de gratis variant weg.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Uplay Plus (€ 14,99 per maand)

Naast de aankondigingen van Google en Microsoft kort voor de E3, besloot ook Ubisoft tijdens de beurs van 2019 de kans te pakken om Uplay Plus aan te kondigen. Net als Origin Access Premier en Xbox Game Pass biedt de Franse uitgever gamers de optie om games te downloaden voor een vast bedrag per maand. Voor net geen vijftien euro per maand heb je toegang tot een zwik aan games, mits je op pc speelt.

Toch zijn er wel wat verschillen. Ubisoft kiest ervoor om alle games in zijn portfolio aan te bieden voor dat ene bedrag per maand, wat betekent dat je meteen meer dan 100 verschillende Ubisoft-titels tot je beschikking hebt. Daarnaast krijg je ook de meest uitgebreide versie van iedere game, inclusief alle beschikbare DLC en Season Passes. Zo behoud je ook altijd je voorsprong bij verschillende games as a service.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Project xCloud (prijs onbekend)

Naast het uitgebreide portfolio dat Microsoft momenteel heeft met de Xbox Game Pass, werkt de hardwarefabrikant ook nog aan een andere dienst: Project xCloud. Deze dienst moet Microsoft’s tegenhanger gaan worden voor PlayStation Now en Google Stadia, waarmee gamers dus ook Xbox-games en Microsoft-titels naar hun smartphone of tablet kunnen streamen. Tot nu toe is Microsoft nog redelijk vaag over de dienst gebleven.

Wat we wel weten, is dat alle games die nu op de Xbox One draaien geschikt zullen zijn voor de dienst. Ook kunnen spelers er bij het streamen voor kiezen om hun eigen Xbox óf een speciale server ergens in een datacentrum te gebruiken. Momenteel kunnen de eerste spelers de dienst testen met de Halo Master Chief Collection, maar op verdere uitbreiding moeten we nog wachten. Wat we moeten gaan betalen voor de dienst en wat de randvoorwaarden zijn, blijft echter nog gissen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Shadow (€ 14,99 per maand)

Waar Nvidia’s GeForce Now momenteel al te testen is, moeten we op het Franse Shadow nog even wachten. De dienst wil hetzelfde model aan gaan bieden als Nvidia, met verschillende abonnementen die variëren in hoe krachtig jouw virtuele pc is. Zo betaal je voor een pc met Nvidia GTX 1080 net geen 15 euro per maand, maar krijg je vanaf 2021 ook de optie om te spelen op machines met een RTX 2080 of zelfs een Titan RTX-videokaart. Hier zul je respectievelijk 29,99 en 49,99 euro per maand voor kwijt zijn.

Waar Shadow zich lijkt te differentiëren, is het ontbreken van een tijdslimiet. Zelfs bij het betaalde model van GeForce Now zit je vast van een tijdslimiet van zes uur per sessie. Tot nu toe zijn dergelijke limieten nog niet te vinden op de website van de dienst, maar we kunnen het zelf nog niet testen. Het goedkoopste abonnement is pas vanaf juli dit jaar beschikbaar en zoals eerder genoemd komen de andere abonnementen pas in 2021 beschikbaar.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Momenteel dus keuze genoeg en zoals je ziet, komen daar binnenkort nog meer opties bij. De vraag is natuurlijk wat dit allemaal betekent voor het oude, vertrouwde schijfje. Hoewel er natuurlijk nog altijd mensen zijn die vast blijven houden aan de vertrouwde discs, is het nog maar de vraag hoe lang dit blijft duren. Eén ding weten we zeker en dat is dat uitgevers en ontwikkelaars kosten noch moeite sparen om ons die overstap zo snel mogelijk te laten maken.

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel