Wat is Smart Delivery van Xbox?

Achtergrond
Kevin Rombouts op 1 juli 2020
Wat is Smart Delivery van Xbox?

Een keer kopen, overal spelen

Het is de kwelling van iedere gamer als er een nieuwe generatie spelcomputers aankomt: games meerdere keren moeten kopen, om te zorgen dat je ook op de nieuwste console verder kunt spelen. In veel gevallen gaat het van kwaad tot erger wanneer je op je nieuwe console ook nog eens helemaal opnieuw moet beginnen. Microsoft wil dat met deze generatie voorkomen met de introductie van Smart Delivery. Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Waar Sony al zijn kaarten inzet op exclusieve titels en grote namen, lijkt Microsoft al een aantal jaar zijn pijlen elders te richten: gaming als een service. Dit begon met de introductie van Xbox Play Anywhere en kreeg meer vorm met de introductie van de Xbox Game Pass op de console en later op de pc. Met introductie van de Xbox Series X neemt Microsoft het nog een stapje verder met Smart Delivery.

Wat is Xbox Smart Delivery?

Wanneer je Microsoft vraagt wat Smart Delivery voor de Xbox is, dan zullen zij het omschrijven als een techniek ’die ervoor zorgt dat je altijd de beste versie van de games krijgt die je bezit voor je console, ongeacht de generatie’. Simpel vertaald wil het zeggen dat je games — wanneer ze ondersteund worden — nog maar een enkele keer hoeft te kopen, om ze op zowel de Xbox One als Xbox Series X te kunnen spelen.

Daarbij is er nog wel een cruciaal detail zoals je hierboven al kunt lezen: wanneer ze ondersteund worden. Smart Delivery is namelijk geen standaard functie die bij iedere game zal zijn ingebouwd. Natuurlijk kun je iedere Xbox One-game spelen op de Xbox Series X dankzij diens compatibility-mode, maar om echt de beste versie te krijgen moet de ontwikkelaar dit inbouwen. Hoewel sommige ontwikkelaars en uitgevers dit al hebben toegezegd, zijn andere nog wat afwachtend of ze kiezen voor eigen oplossingen zoals EA’s Dual Entitlement-opties.

[image_with_animation image_url=”28507″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Natuurlijk zitten er voor Microsoft ook voordelen aan, het is immers geen liefdadigheidsinstelling.”

Hoe werkt Smart Delivery op je Xbox?

Smart Delivery kan volgens Microsoft op twee manieren worden toegepast door ontwikkelaars. Ze kunnen het vanaf de start af aan inbouwen in de game, of dit later inbouwen via een update. Microsoft zelf geeft hierbij drie verschillende scenario’s:

1.

Bestaande games krijgen een update – Er zijn natuurlijk al tal van games die goed uit de verf komen op de bestaande consoles, maar die pas echt kunnen schitteren op een nieuwe generatie. Een voorbeeld daarvan is Gears 5, welke sinds vorig jaar te spelen is. Wanneer de Xbox Series X dit najaar in de winkels ligt, krijgt de game meteen een update zodat je verder kunt spelen op de nieuwe console met verbeteringen. Denk daarbij aan hogere resoluties, verbeterde framerates en natuurlijk snellere laadtijden. Al je progressie hangt daarbij aan je Microsoft-account, dus ook deze til je mee naar je nieuwe console.

2.

Nieuwe games krijgen een update – Er komen de komende maanden natuurlijk nog verschillende games aan die eerst voor de Xbox One verschijnen, maar niet direct geoptimaliseerd zijn voor de Xbox Series X. Terwijl de ontwikkelaar aan een Optimized-update werkt, kun je de game in zijn Xbox One-versie spelen op de nieuwe console. Wanneer de update dan beschikbaar is, werk je de game bij en krijg je direct alle bijkomende voordelen terwijl je progressie meegaat naar de nieuwe versie.

3.

Nieuwe games zijn direct geoptimaliseerd – Games die vanaf het begin af aan zijn ontwikkeld voor zowel de Xbox One als Xbox Series X zullen direct geoptimaliseerd zijn. Wanneer je bijvoorbeeld later dit jaar Halo Infinite koopt, kun je de game spelen op zowel de Xbox One als de Xbox Series X. Afhankelijk van in welke console je het schijfje prikt of waarop je de game download, kiest Microsoft de versie die geoptimaliseerd is voor die console.

Wat is het voordeel van Smart Delivery?

Het spreekt voor zich wat de belangrijkste voordelen zijn van Smart Delivery: je hoeft een game nog maar een enkele keer te kopen om alsnog op beide consoles te spelen. Maar er zijn nog meer voordelen dan alleen dat je een nieuwe game slechts één keer hoeft te kopen. Zo blaast het ook je oude collectie nieuw leven in, want ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om de game een visuele update, een betere framerate en snellere laadtijden te geven.

Natuurlijk zitten er voor Microsoft ook voordelen aan, het is immers geen liefdadigheidsinstelling. Met Smart Delivery haalt Microsoft de voornaamste reden weg om je oude console de deur uit te doen: nieuwe games zijn er niet meer op speelbaar. Waar je oude console normaal plaats moet maken in de woonkamer en in een kast verdwijnt of op Marktplaats belandt, heb je nu een reden om hem te verplaatsen naar een andere kamer, zoals je slaapkamer of kantoor.

Je games blijven immers ook op die oude console nog speelbaar en aangezien je progressie wordt gedeeld, kun je makkelijk tussen platformen wisselen. Moet je alleen wel weer even wennen aan die achterlijk langzame laadtijden van de Xbox One.

Welke games zijn beschikbaar met Smart Delivery?

We gaven het al meerdere keren aan: uiteindelijk ben je afhankelijk van de uitgever en ontwikkelaar of ze de functie inbouwen in hun games. Er zijn gelukkig al verschillende uitgevers en ontwikkelaars die hebben ingestemd, waaronder natuurlijk Microsoft’s eigen Game Studios. De volgende games zijn bevestigd voor Smart Delivery:

Halo Infinite
Cyberpunk 2077
Assassin’s Creed Valhalla
Destiny 2
DiRT 5
Scarlet Nexus
Chorus

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2
Yakuza: Like a Dragon
The Ascent
Call of the Sea
Gears 5
Second Extinction
Metal: Hellslinger

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Met Smart Delivery lijkt Microsoft duidelijk in te zetten op de langere termijn, want het maakt een console direct bij de lancering kopen om de nieuwste games te spelen overbodig. Wat denken jullie: is het een slimme zet van de gigant uit Redmond? Laat het ons weten in de reacties.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel