Welke documentaires op Netflix zijn de moeite waard?

Tips
Roman Coldenhoff op 12 februari 2021
Welke documentaires op Netflix zijn de moeite waard?

Knuffels, katten en de blues

Netflix heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om documentaires. Het aanbod is zeer divers waardoor het risico van uren door de lijst te scrollen om uiteindelijk niets te kunnen kiezen groot is. Om je wat op weg te helpen heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet.

De grote hits als the Social Dilemma, the Last Dance en David Attenborough: A life on our planet heb ik niet meegenomen in de lijst maar ze zijn zeer zeker ook het kijken waard. Ik heb gekozen voor de wat onderbelichte of onbekende documentaires waarbij de keuze is gevallen op films die je informeren, ontroeren of gewoon een goed gevoel geven.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

The Speed Cubers

In een zo kort mogelijke tijd een Rubiks Kubus of één van de andere varianten oplossen, dat is wat speedcubing inhoud. In deze korte documentaire duik je de wereld van razendsnel puzzelen in. Jevolgt Max Park en Feliks Zembegs op hun weg naar het wereldkampioenschap in Melbourne.

Park en Zembegs behoren tot de beste speedcubers van de wereld. Naast geduchte concurrenten zijn ze ook zeer goede vrienden. De film laat zien hoe ze zijn begonnen met speedcubing en wat het ze heeft gebracht op zowel professioneel als persoonlijk gebied. Dit is een lekkere feel-good documentaire over vriendschap, vriendelijkheid en empathie in een competitieve omgeving.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

A 3 minute hug

Een knuffel krijgen is heel fijn, zeker in deze tijden waarin het niet meer zo vanzelfsprekend is. De knuffels die in A 3 minute hug worden gegeven zijn van een heel ander kaliber. Op de grens tussen het Amerikaanse El Paso en het Mexicaanse Ciudad Juares krijgen families die gescheiden zijn door de landsgrenzen en elkaar al jaren niet meer in levenden lijve hebben gezien 3 minuten de tijd om bij elkaar te zijn voordat ze weer gescheiden worden.

De film volgt het hele proces. Vanaf het moment dat de families elkaar van een afstand zien, naar het moment van fysiek contact tot aan het afscheid. Er is geen voice-over en er zijn geen personen die je door het verhaal leiden. Deze manier van filmen biedt je de mogelijkheid om je eigen conclusies te trekken en laat je ook de pure emotie, geluk en verdriet zien. Houd tissues op standby want dit is wel een tranentrekker.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Crip Camp

Begin jaren ’70 opende in de Amerikaanse staat New York, vlakbij het terrein van het Woodstock festival, een zomerkamp speciaal voor tieners met een fysieke beperking. Camp Jened was een unieke plek waarin tieners, die in een wereld leefden die niet voor hun gemaakt was, de kans kregen om een zomer lang tiener te zijn zonder enig obstakel.

De hippie waarden van Peace & Love stonden centraal in het kamp en stonden in schril contrast met de boze buitenwereld. In die tijd waren er in Amerika geen voorzieningen of aanpassingen in de maatschappij voor mensen met een beperking. Ze werden genegeerd, ongelijk behandeld en werden soms ook in tehuizen gestopt. In Camp Jened kon alles en moest niets. Enkele van de tieners die elke zomer naar het kamp gingen zouden later een grote rol spelen in de strijd voor gelijke rechten voor mensen met een handicap. De film is mede geregisseerd door James LeBrecht die als tiener ook naar het kamp ging. De vasthoudendheid en strijdlust naar gelijkheid is inspirerend om te zien. Het is een mooie feel-good documentaire.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

ReMastered: Devil at the Crossroads

Enkele jaren geleden heeft Netflix een serie van acht muziekdocumentaires uitgebracht onder de naam ReMastered. In elk deel wordt een belangrijke gebeurtenis in de muziekgeschiedenis behandeld. Door middel van onderzoek en interviews met kenners en betrokkenen wordt een definitief beeld geschetst van wat het echte verhaal is.

In Devil at the Crossroads wordt het levensverhaal van blueslegende Robert Johnson verteld. Hij had een korte carrière in de jaren ’30 en overleed, net zoals een aantal andere muziek grootheden, op de jonge leeftijd van 27 jaar. Het gerucht ging dat hij zijn succes te danken had aan een deal die hij sloot met de duivel.

Het verhaal wordt verteld met een mix van interviews, locatiebezoeken en animatie. Het is een documentaire waarin je iets leert over de muziekgeschiedenis en waarin je kennismaakt met een artiest die gezien wordt als een van de meest invloedrijke bluesartiesten en een van de grondleggers van de moderne blues en rock ’n roll.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Catwalk: Tales from the cat show circuit

Katten, katten en nog eens katten. In Catwalk: Tales from the cat show circuit duik je de wereld in van het Canadese kattenshow circuit. Je volgt de strijd tussen Bobby (een Turkse Angora) en Oh La La (een pluizig rode Perzische poes), maar vooral de strijd tussen baasjes Shirley en Kim.

Dit is een luchtige documentaire over een competitie die door heel Canada plaatsvindt en eindigt met de grote finale waarin de kat van het jaar wordt gekroond. De film laat de passie en vooral de liefde zien die eigenaren hebben voor hun kat en dat de band die ze met elkaar hebben heel diep gaat, maar het geeft ook inzicht in een aparte groep mensen die elk weekend weer op weg zijn naar weer een show en daarin een hechte gemeenschap vormen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel