Waar stream je de beste arthouse-films?

Achtergrond | Tips
Roman Coldenhoff op 30 maart 2021
Waar stream je de beste arthouse-films?

Hits, pareltjes en verborgen schatten.

Streamingdiensten en Video on Demand-platforms zijn populairder dan ooit. Met een groot en divers aanbod aan films en series zijn ze een waardig alternatief geworden voor de televisie of bioscoop, wat in deze tijden natuurlijk niet vreemd is. Voor de liefhebbers van arthouse is er tegenwoordig ook veel keus en is het bij een aantal aanbieders ook een manier om je lokale bioscoop of filmhuis te steunen. Om je wat op weg te helpen heb ik vijf platforms uitgekozen waar je naast de bekende hits ook de kleine pareltjes of verborgen schatten van de cinema kunt vinden. Bij ieder platform heb ik ook alvast een aantal kijktips voor je bijgevoegd.

Cinetree

Elke maand worden er bij Cinetree een aantal films door verschillende programmeurs of bekende Nederlanders geselecteerd. Iedere film van de selectie krijgt een eigen webpagina, waarin naast een link naar de film ook nog heel wat achtergrondinformatie is terug te lezen over de film. Ook is er een korte video waarin degene die de film heeft geselecteerd vertelt waarom hij of zij deze film heeft gekozen.

Voor een vast maandbedrag van € 7,99 zijn deze films gedurende 70 dagen onbeperkt te bekijken. Daarna worden ze overgeplaatst naar de verhuursectie waar je ze als abonnementhouder met 30% korting kunt huren of  zonder abonnement voor € 4,99. Door deze manier van programmeren kun je concluderen dat het aanbod van Cinetree meer gericht is op kwaliteit dan op kwantiteit. Over het algemeen vind je hier goede arthouse-films die niet per se nieuw zijn. Voor mensen met keuzestress is het een oplossing, maar ook als je wat meer inhoud en context wilt hebben over een film is dit platform zeker een aanrader.

Kijktip: Corpus Christi
De jonge Daniel droomt ervan om priester te worden, maar vanwege zijn strafblad maakt hij geen schijn van kans. Zijn leven krijgt een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof wordt aangezien voor een jonge priester. Het is een mooi verhaal met een lach en een traan dat gebaseerd is op verschillende waargebeurde gebeurtenissen.

Cinemember

Cinemember is een streamingdienst met een aanbod dat uitsluitend bestaat uit arthouse-films. Een abonnement kost € 9,99 per maand en daarmee kun je op vier schermen tegelijkertijd kijken. Het beleid van Cinemember is dat er elke week twee nieuwe films worden toegevoegd aan de collectie die minimaal één jaar op het platform blijven. De collectie bestaat uit ongeveer 800 films bestaande uit Oscar-winnaars en festivalhits, maar ook de wat onbekende en onontdekte films. Naast een aanbod aan internationale films is er ook een groot aanbod aan Nederlandse films.

Kijktip: Vechtmeisje
Vechtmeisje gaat over Bo. Haar ouders zitten in een vechtscheiding en ze verhuist met haar moeder en broer naar een Amsterdamse buitenwijk. Via haar buurmeisje, Joy, komt ze terecht bij de lokale kickboksclub. Bo blijkt talent te hebben en leert door het kickboksen gaandeweg om te gaan met alle negatieve dingen die in  haar leven spelen. Het is een mooie coming of age-film uit Nederland.

Kijktip: Pan’s Labyrinth
Persoonlijk is dit mijn favoriete film van regisseur Guillermo del Toro. Het is een donker sprookje dat zich afspeelt aan het einde van de Spaanse burgeroorlog. Het verhaal gaat over Ofelia, die met haar zieke moeder bij haar stiefvader Vidal gaat wonen. Wanneer Ofelia op ontdekkingstocht gaat, ontdekt ze een labyrint en ontmoet ze een Faun (een mythisch wezen). Deze zegt dat ze misschien een verloren prinses is. Om te ontdekken of ze het echt is moet Ofelia een aantal testen doorstaan.

Picl

Picl is een Video on Demand-platform dat werkt volgens hetzelfde principe als Pathé Thuis. Via een account kun je een film selecteren, afrekenen en bekijken. De huurprijzen variëren van € 8,50 voor een nieuwe film (hier premièrefilm genoemd) tot € 4,99 voor een oudere film. Het leuke aan Picl is dat van elke film die je huurt er een gedeelte van de huurprijs naar een filmtheater van je keuze gaat. Het grote nadeel van het platform is het geringe aanbod. Picl richt zich op nieuwe films die je thuis kunt kijken in plaats van in je favoriete filmhuis en dat is in deze tijd helaas niet heel bevorderlijk voor het aanbod, omdat er momenteel gewoonweg weinig nieuwe films uitkomen.

Kijktip: Les Misérables
In de film volg je Stéphane op zijn eerste dag bij de anti-criminaliteitbrigade van Montfermeil, een van de voorsteden van Parijs. Al snel ontdekt hij dat er veel spanning heerst in de wijken en dat niet alles in zijn werk gaat zoals het zou moeten. Les Misérables is een mooie film die de hopeloosheid, verdriet en frustratie laat zien die binnen de Franse banlieues plaatsvinden.

Pathé Thuis

Pathé Thuis is het Video on Demand-platform van de welbekende bioscoopketen. Hier kun je kiezen of je een film digitaal wilt kopen of huren. Wanneer je een film huurt blijft deze 30 dagen beschikbaar in je profiel. Wanneer je begint met kijken heb je 48 uur de tijd om de film te bekijken. De huurprijzen variëren van € 4,99 voor een nieuwere film tot € 1,99 voor de wat de oudere.

Op het gebied van arthouse-films heeft Pathé een aardige collectie opgebouwd die ook regelmatig ververst wordt met nieuwe maar ook oudere titels. Een groot deel van deze films wordt normaal gesproken ook geprogrammeerd in de bioscoop. De wat minder bekende films worden onder de noemer PAC (Pathé Alternative Cinema) geprogrammeerd om ze wat meer aandacht geven.  De films die hier aangeboden worden behoren wel tot de wat commerciëlere in het arthouse-genre. Verwacht hier vooral veel prijswinnende films en festivalhits.

Kijktip: Bacurau
Bacurau is een Weird Western uit Brazilië. Een Weird Western is een combinatie van de klassieke western met een ander genre, in dit geval science fiction. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst in het fictieve dorp Bacurau, waar de inwoners de strijd aangaan tegen een groep jagers met moderne wapens voor het behoud van hun dorp en levens. Het is een licht politiek getinte en visueel mooie wraakwestern die met beperkte middelen is gemaakt.

Kijktip: Loving
Dit is een film die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van Richard en Mildred Loving, een interraciaal koppel dat in 1958 trouwt en vlak na hun huwelijk gearresteerd wordt. In de Amerikaanse staat Virginia waar ze wonen is het strafbaar voor gemengde koppels om te trouwen. De film vertelt het verhaal van hun strijd tot aan het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten en laat zien dat ware liefde uiteindelijk alles overwint.

Netflix

Als grootste streamingdienst ter wereld mag Netflix natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Met een aanbod dat wekelijks wordt ververst en abonnementskosten die variëren van € 7,99 tot € 13,99 per maand is Netflix met recht een belangrijke speler. Hoewel het platform niet mijn eerste keus is wanneer het gaat om het bekijken van een arthouse-film heb ik om die redenen wel een kijkje genomen. Het aanbod aan arthouse-films (bij Netflix Filmhuisfilms genoemd) is aardig. Het is een mix van meeslepende drama’s tot thrillers, aangevuld met een aantal bekende titels als Roma, Get Out en Dallas Buyers Club. De meest recente films in deze categorie bestaan grotendeels uit Netflix Originals.

Kijktip: The Forty-Year-Old Version
The Forty-Year-Old Version is een van die Netflix Originals. Het is geschreven en geregisseerd door Radha Blank, die ook de hoofdrol speelt. De film is gebaseerd op haar eigen leven. Radha is een toneelschrijfster en docent en haar carrière zit in een dip. Om hieruit te komen besluit ze om terug te gaan naar haar roots en wil ze onder de artiestennaam RadhaMUSprime zichzelf heruitvinden als hiphopartiest. De film deed me qua humor en filmtechniek denken aan Clerks van Kevin Smith. Het is een leuke film over het op zoek zijn naar je passie en doel in het leven op latere leeftijd.

Kijktip: Green Room
Green Room is een horrorthriller met Anton Yelchin, Imogen Poots en Patrick Stewart in de hoofdrol. De film gaat over een punkband die na een optreden in een neonazi-bar getuige is van een moord. Ze vluchten naar hun kleedkamer (de green room). Van daaruit proberen ze een manier te vinden om te ontsnappen en te overleven. Het is een film met veel suspense en gewelddadige momenten, met hier en daar wat zwarte humor.

Deel dit artikel