Wat is SD-WAN en wat hebben bedrijven er aan?

Advertorial
Pixel Vault op 14 december 2022
Wat is SD-WAN en wat hebben bedrijven er aan?

Sneller en vooral veiliger in de cloud werken

In het afgelopen decennium heeft het internet vrijwel elke vorm van bedrijfsvoering overgenomen. Elk bedrijf werkt wel op een manier via het internet en voor de meeste bedrijven vindt praktisch alles plaats in de cloud. De manier waarop deze bedrijfsnetwerken werken, loopt in veel gevallen nog achter op het gebied van snelheid en veiligheid. Daarom is SD-WAN ontwikkeld, dat met de behoefte van bedrijven mee kan bewegen. 

Toen in 2020 de pandemie uitbrak, betekende dat voor veel bedrijven dat ze versneld de cloud in moesten. In Nederland hebben we gelukkig een goede infrastructuur als het om internet gaat, maar lang niet alle bedrijven waren ingericht op het werken vanuit huis op een snelle en veilige manier. Voor werknemers betekende het vooral werken in een online omgeving en bellen via Teams of Zoom, maar voor veel bedrijven met complexe processen is alleen een videochatprogramma niet genoeg. 

Internetbeveiliging steeds belangrijker

Daar komt bij dat we in de afgelopen jaren ook steeds meer te maken kregen met hackaanvallen. Met steeds meer bedrijven in de cloud, is het aantal aantrekkelijke doelwitten voor internetcriminelen snel toegenomen. Zeker doordat veel bedrijven hun beveiliging niet op orde hebben of medewerkers niet goed instrueren, is er veel laaghangend fruit voor internetbendes om gevoelige data te ontfutselen en daar de hoofdprijs voor te vragen. 

Ziekenhuizen, gemeentes, maar ook grote bedrijven en het mkb werden in de afgelopen jaren steeds vaker getroffen door ransomware. De lijst met bedrijven die schade hebben geleden door ransomware wordt steeds langer. Bij dit soort aanvallen wordt data gesloten, versleuteld en een hoge losgeldprijs gevraagd om de data terug te geven, meestal in cryptovaluta. Betaalt de organisatie niet? Dan zijn ze hun gegevens kwijt en worden gevoelige persoonsgegevens online gezet voor de hoogste bieder. 

SD-WAN beweegt mee met het bedrijf

Bedrijven besteden hun digitale infrastructuur daarom steeds vaker uit aan specialisten. Een eigen it-afdeling is namelijk niet alleen duurder in veel gevallen, maar ook kwetsbaarder, omdat het langer duurt voordat nieuwe internetoplossingen worden geïmplementeerd. Daarnaast is een lokale it-afdeling veel minder goed in staat om op te schalen als dat nodig is. Nu cloudprocessen complexer worden en medewerkers steeds vaker thuiswerken, worden de vragen ook complexer en gaan ze een stukje verder dan “Hoe stel ik het beste mijn wifi in thuis?”

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van digitale infrastructuur is SD-WAN, dat staat voor Software Defined Wide Area Network. Dit is een software gedreven netwerk dat wordt ingericht voor een specifiek bedrijf. Dat maakt het prettiger in gebruik voor medewerkers en kan veel sneller worden opgeschaald als dat nodig is. Daarnaast is het een stuk beter te beveiligen en geeft het securityspecialisten meer tools om proactief te reageren op dreigingen. 

Niet alleen is data beter beveiligd in een SD-WAN, maar het wordt ook in Nederland opgeslagen als de provider van het netwerk zich in Nederland bevindt. Dat betekent dat je als bedrijf beter aan de AVG voldoet en er geen data op servers in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China wordt opgeslagen. Gegevens van medewerkers en klanten blijft veilig op Nederlandse bodem.

Deel dit artikel