Steelseries Arctis 1
Aardig geluid voor weinig geld
Wie op zoek is naar een nieuwe headset, weet dat ze er tegenwoordig in alle soorten, maten en prijzen zijn. Of je nu een headset wilt die je haar niet verpest, een headset met vibratie of gewoon een betaalbare headset: er zijn tal van opties. SteelSeries vestigde de afgelopen jaren een reputatie met kwalitatief hoogwaardige headsets, maar vooral in het goedkopere segment had de Deense fabrikant weinig te bieden. Met de nieuwe SteelSeries Arctis 1 is daar verandering in gekomen en laat het bedrijf zien dat je voor minder dan 60 euro een prima headset kunt hebben.
De Arctis-serie is in een korte periode uitgegroeid tot een standaardnaam binnen de markt van gaming-hoofdtelefoons naast headsets van bijvoorbeeld Logitech, Razer en HyperX. Zo is er de Arctis 5 in het middensegment, of de recente Arctis 9X, specifiek gericht op de Xbox One en te gebruiken zonder dongle. Zoals de naam al doet vermoeden zit de Arctis 1 in het meer betaalbare segment van Steelseries. De headset moet het dan ook niet hebben van uitgebreide functies of duurzame materialen, maar van simpliciteit zonder kwaliteit te verliezen. Natuurlijk blijft de standaardregel wel bestaan: wanneer een product goedkoper is dan dat van de concurrent, wordt er altijd ergens op bespaard. Daarover later in de review meer, laten we eerst beginnen met de basis.
Geen poespas
Wanneer je een hoogwaardige headset koopt, mag je allerlei extra’s verwachten; oplaadkabel, zachte of harde case, USB-soundcards en ga zo maar door: je komt het allemaal tegen in de doos. Bij de Arctis 1 is dat niet het geval: de hoofdtelefoon, de microfoon en een los kabeltje om de 3,5 millimeter-plug te splitsen naar twee losse pluggen is alles wat je van SteelSeries krijgt. Het is de absolute basis, maar meer heb je ook niet nodig om de hoofdtelefoon te gebruiken. Een oplaadkabel is sowieso niet nodig, want de Arctis 1 werkt op de ouderwetse manier: met een kabeltje.
Wat wel een aangename verrassing is: de microfoon is los te koppelen en wordt los in de doos meegeleverd. De ervaring leert dat dit altijd het onderdeel is waar problemen lijken te ontstaan. Microfoons die in en uit de hoofdtelefoon getrokken moeten worden, lijken een stuk gevoeliger te zijn voor slijtage dan dit systeem. De headset heeft aan de linkeroorschelp een uitsparing zitten met daarin een ingang om de microfoon op aan te sluiten. Deze uitsparing heeft een specifieke vorm, zodat je weet dat de microfoon altijd goed zit en niet kan gaan draaien; beter voor je microfoon en het gehoor van je medespelers.
Het jammere is dat deze uitsparing geen klepje heeft om het af te dekken. Wanneer de microfoon niet aangesloten is, blijf je dus wel altijd een opening zien. Zonde, want de hoofdtelefoon is ook prima te gebruiken voor bijvoorbeeld muziek onderweg via je smartphone. Verder is het ontwerp van de Arctis 1 vrij spartaans. Er is geen skiband zoals bij de duurdere broertjes, maar enkel een beklede hoofdband. Ook zit er op de linkeroorschelp een knop om de microfoon op stil te zetten en een wieltje om het volume te regelen. Dat wieltje is wel weer aangenaam, aangezien je daarmee preciezer het volume kan regelen dan met de gebruikelijke knoppen.
Klinkt best aardig
Hoewel de hoeveelheid functies en poespas beperkt is bij de Arctis 1, is de basis prima in orde. Ook op het gebied van geluid is de basis prima in orde: het vervormt niet en is niet vervelend om naar te luisteren. Het is echter makkelijker om de audioprestaties te vergelijken met een andere headset. In dit geval hebben we daarom naar de Arctis 5 gegrepen, die uit dezelfde fabriek komt en dus makkelijker te vergelijken is dan bijvoorbeeld een hoofdtelefoon van Logitech of Razer.
Wat daarbij opvalt is dat de Arctis 1 minder goed klinkt dan zijn duurdere broer. De verschillen zijn echter niet zo groot als je zou denken en de Arctis 1 is dan ook zeker geen slechte keuze. Bij het testen viel het mij op dat de Arctis 1 een stukje scheller en koeler klinkt dan de Arctis 5. Vooral in de hoge frequenties is de goedkopere Arctis luider en kunnen harde tonen als onprettig worden ervaren. Wat betreft de bas is de Arctis 1 ook een stuk meer aanwezig en dat vertroebelt het geluid wel.
In de middentonen tref je de meest herkenbare dingen aan: zang, spraak en ook menig instrument is hier terug te vinden. Wat in dit gebied vooral opvalt, is dat de Arctis 5 ruimtelijker klinkt: instrumenten in een compositie zijn beter van elkaar te onderscheiden en hebben minder overlap. Vooral bij het luisteren van muziek valt dit op, tijdens het gamen zul je hier minder last van hebben.
Voor een sprint, niet voor een marathon
Net als de functie en het geluid van de headset is ook het materiaal van een kwaliteit die je mag verwachten voor het bijbehorende prijskaartje. Het merendeel van de headset is gemaakt van plastic, met een stoffen hoofdband en oorkussens. Beide zijn comfortabel en zacht, maar bieden niet veel ondersteuning. Daarentegen klemt de hoofdtelefoon wel op je hoofd, wat vooral bij langere sessies kan gaan vervelen door de druk op je oren, iets waarvan bij de Arctis 5 eigenlijk geen sprake is.
De SteelSeries Arctis 1 zal niemand omver blazen met functies, torenhoge kwaliteit of fenomenaal comfort. Voor een adviesprijs van 59,99 euro kunnen we dat ook niet vragen van de Deense fabrikant. De headset is het beste te omschrijven als functioneel: prima in wat hij doet, maar nergens spectaculair. Als je op zoek bent naar een simpele gaming-headset, maar geen grote bedragen wilt uitgeven, is dit een prima keuze. Voor een paar tientjes meer krijg je echter al snel een betere ervaring, maar alleen jijzelf kan bepalen of je het dat waard vindt.
{!{wpv-view name=’review-blok’}!}
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]