Zo gebruik je Bluetooth-headsets met je Nintendo Switch

Tips
Kevin Rombouts op 16 september 2021
Zo gebruik je Bluetooth-headsets met je Nintendo Switch

Alleen ontvangen, niet verzenden

Vier jaar lang was het een van de grootste tekortkomingen van de Nintendo Switch en gebruikers snapten er geen bal van: het niet kunnen koppelen van je Bluetooth-headset. Het was dan ook tot ieders grote verrassing dat Nintendo in september een systeemupdate beschikbaar maakte waarbij de functie plots beschikbaar was. Maar hoe werkt het nou precies? We leggen het je uit.

Het zorgde al meteen voor veel onbegrip bij fans in 2017, toen de Nintendo Switch voor het eerst op de markt kwam: het ontbreken van ondersteuning voor Bluetooth-headsets. Hoewel de Joy-Cons en andere controllers wel gebruikmaakten van een Bluetooth-verbinding, was het voor fans niet mogelijk om datzelfde te doen met een draadloze hoofdtelefoon. Met de release van systeemversie 13.0.0 is hier verandering in gekomen en kunnen je AirPods en andere Bluetooth-headsets nu gebruikt worden.

[image_with_animation image_url=”38234″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Hoe koppel je een Bluetooth-headset?

Met de 13.0.0-update is er een nieuwe optie toegevoegd aan het instellingenmenu van de Switch en Switch Lite. Om te beginnen zorg je natuurlijk dat je Switch helemaal up-to-date is, want zonder de nieuwste versie van het besturingssysteem gaat het niet werken. Zet de console aan en ga bij de instellingen naar Systeem om daar een update uit te voeren. Zodra dit is gelukt, zal de Switch opnieuw opstarten.

Wanneer de Switch weer terug in het hoofdmenu is, ga je opnieuw naar Instellingen en tref je daar de nieuwe sectie Bluetooth-audio aan. Open dit gedeelte van het menu en zorg nu dat je Bluetooth-headset of -oortjes in de Pairing Mode staan, zodat ze gevonden kunnen worden door de Switch. In veel gevallen zit hiervoor een knopje op je headset of het oplaaddoosje van je oortjes, maar in sommige gevallen (zoals bij Samsung) moet je een combinatie van handelingen doen op de oortjes zelf.

Wanneer je headset of oortjes in Pairing Mode zijn, ga je op de Switch naar Apparaat Toevoegen om beschikbare Bluetooth-apparaten te zoeken. Selecteer het Bluetooth-apparaat dat je wilt gebruiken en je headset zal worden gekoppeld. Vanaf nu zal de audio via deze headset gaan zolang deze aan staat. Mocht je je headset uitzetten en later weer aanzetten zonder dat je hem hebt gekoppeld aan een ander apparaat, dan zal deze automatisch weer opgepakt worden door de Switch.

[image_with_animation image_url=”24199″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De audio van je game gaat naar de headset, maar stuurt geen geluid terug naar je Switch.

Zijn er beperkingen aan Nintendo's ondersteuning van Bluetooth-headsets?

Helaas wel: de ondersteuning voor Bluetooth-headsets is geen be-all, end-all-oplossing. Zo is het slechts mogelijk om twee controllers te koppelen wanneer je Bluetooth-headsets hebt gekoppeld. Dat kunnen twee Pro-controllers zijn, maar ook twee losse Joy-Cons laten de verbinding op dat moment vollopen. In veel gevallen is dit echter geen probleem, want wanneer je met meerdere spelers lokaal wilt spelen, zul je geen hoofdtelefoon op hebben.

Iets waar spelers misschien wel op hoopten is de ondersteuning voor voice-chat door middel van deze Bluetooth-koppeling. Dat is niet het geval: de koppeling zorgt voor eenrichtingsverkeer. De audio van je game gaat naar de headset, maar stuurt geen geluid terug naar je Switch. Voor games als Fortnite, waarin in-game voice-chat wel wordt ondersteund, moet je toch vertrouwen op een kabel of een dongle zoals bij de SteelSeries Arctis 1 Wireless.

Een laatste waarschuwing voor spelers die vaak spelen via lokale draadloze communicatie, zoals bijvoorbeeld in Pokémon Sword en Shield: wanneer deze actief is, zal de Switch de Bluetooth-audio uitschakelen. Wil je hier dus wel gebruik van maken en toch gewoon doorspelen, dan kan het slim zijn om de Vliegtuigmodus van de Switch aan te zetten. Dit doe je door de Home-knop ingedrukt te houden tijdens het spelen en Vliegtuigmodus in te schakelen.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Deze update zorgt bij fans voor groot enthousiasme en nu weet ook jij hoe je er gebruik van kunt maken. Zit je nog met vragen? Laat het dan weten in de reacties hieronder, of stel je vraag in onze Discord-server.

[wpv-view name=”gerelateerde-post-klein” postid=”26513″]

Deel dit artikel