Alles wat je moet weten over Nintendo Switch Online

Tips
Robert Zomers op 21 september 2018
Alles wat je moet weten over Nintendo Switch Online

De voor- en nadelen op een rij

Vanaf nu moet je geld betalen als je online wilt gamen op je Nintendo Switch. Net als voor de PlayStation 4 en Xbox One heb je nu een abonnement nodig om alles uit je Nintendo Switch te halen. Wij keken wat je precies voor dat abonnement krijgt en vooral ook wat niet.

Nintendo heeft deze week haar nieuwe online dienst gelanceerd voor de Switch. Wanneer je online wilt gamen, moet je in de meeste gevallen een abonnement hebben, net als op een Xbox One of PlayStation 4. We zetten voor je op een rij waar je de dienst voor kunt gebruiken, wat deze kost en voor welke games Nintendo Switch Online verplicht is.

Wat is Nintendo Switch Online?

Nintendo Switch Online is een abonnement dat je nodig hebt om online te kunnen gamen op de Switch. Je kunt het abonnement vergelijken met PlayStation Plus of Xbox Live. Je betaalt een vast bedrag per maand, per kwartaal of per jaar om gebruik te mogen maken van de dienst.

Het belangrijkste argument dat Nintendo geeft voor het lanceren van een abonnement zijn de kosten om spelers online te laten gamen. Er moeten immers servers draaiende gehouden worden en dat is nu eenmaal niet gratis. Door gebruikers te laten betalen kan Nintendo deze functionaliteiten makkelijker financieren.

Het tweede verkooppunt van Nintendo is dat je gratis games krijgt. Net als met PlayStation Plus of Xbox Live krijg je een lading gratis games om te spelen als je een abonnement hebt. Dat werkt wel net even anders dan bij Sony en Microsoft, maar daarover later meer.

[image_with_animation image_url=”22703″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Wat kost Nintendo Switch Online?

Wanneer je nog niet eerder een abonnement hebt afgesloten, kun je eerst een proefperiode van zeven dagen starten. Hiervoor moet je wel betaalgegevens opgeven, want het is de bedoeling dat je proefperiode automatisch wordt omgezet in een abonnement waar je maandelijks voor betaalt. Natuurlijk is het wel mogelijk om dit daarna weer stop te zetten, voordat de eerste termijn wordt afgeschreven.

Je kunt voor het abonnement op drie manieren betalen. De eerste optie is per maand opzegbaar, dan betaal je € 3,99 per maand. Je kunt ook meteen voor drie maanden een abonnement afsluiten, dat kost je voor het hele kwartaal € 7,99. Tot slot kun je per jaar betalen, dat kost € 19,99 per jaar.

Dat zijn de prijzen voor een individueel abonnement, maar het is ook mogelijk om een familielidmaatschap te nemen voor € 34,99 per jaar. Dit abonnement kun je delen met acht personen. Zeker wanneer je op een Switch meerdere accounts hebt is dit een aanrader, maar let op: je moet dan wel een familiegroep aanmaken.

[image_with_animation image_url=”22704″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Voor welke games is Nintendo Switch Online verplicht?

Nintendo is nog niet helemaal duidelijk over welke games nu wel en geen abonnement vereisen. Wel weten we welke games in elk geval Nintendo Switch Online vereisen en dat zijn in de eerste plaats alle games van Nintendo zelf. Wanneer je een game aanschaft in de eShop, staat erbij of de game Nintendo Switch Online nodig heeft. Op dit moment heeft alleen Fortnite geen Nintendo Switch Online nodig.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Gratis games bij Nintendo Switch Online

Een van de voordelen die je als abonnee krijgt zijn gratis games. Dit werkt alleen net even anders bij Nintendo Switch Online dan bij PlayStation Plus- of Xbox Gold-games.

Nintendo heeft namelijk een NES-emulator uitgebracht die je kunt downloaden en gebruiken als je Nintendo Switch Online hebt. Bij de emulator zitten momenteel twintig NES-games en daar gaat Nintendo elke maand drie games aan toevoegen. Of deze service later wordt uitgebreid naar andere retro-consoles is niet bekend. De games die nu beschikbaar zijn zijn:

 • Balloon Fight
 • Baseball
 • Donkey Kong
 • Double Dragon
 • Dr. Mario
 • Excitebike
 • Ghosts’n Goblins
 • Gradius
 • Ice Climber
 • Ice Hockey
 • Mario Bros.
 • Pro Wrestling
 • River City Ransom
 • Soccer
 • Super Mario Bros. 3
 • Super Mario Bros.
 • Tecmo Bowl
 • Tennis
 • The Legend of Zelda
 • Yoshi
[image_with_animation image_url=”22705″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De cloud en mobiele apps

Als je een abonnement hebt, kun je ook saves opslaan in de cloud. Dit betekent dat er van je savegames een online back-up wordt gemaakt, zodat je er altijd bij kunt ongeacht op welke Switch je zit. Dit is handig voor als je soms op een andere Switch speelt of als je Switch kwijtraakt of gestolen wordt. Je kunt dan namelijk altijd je saves weer terughalen via je account. Dit werkt echter niet voor alle games. Vooralsnog lijken cloud saves niet te werken voor Splatoon 2, Dark Souls Remastered, Fifa 19, NBA 2K19 en Dead Cells.

Daarnaast heb je het abonnement nodig om gebruik te maken van de mobiele app. Deze was voorheen gratis en stelde je in staat om voicechat te gebruiken tijdens het online gamen op je Switch. Dit is een van de meest fel bekritiseerde keuzes van Nintendo sinds de lancering van de console en het is dan ook jammer om te zien dat deze functionaliteit niet geïntegreerd is in Nintendo Switch Online op de console zelf.

[image_with_animation image_url=”16099″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Is het slim om Nintendo Switch Online aan te schaffen?

Je hebt de dienst dus nodig om online te kunnen gamen, maar als je dat nooit doet kun je jezelf afvragen of je wel een abonnement moet nemen. Het downloaden van updates, Nintendo Nieuws checken of games downloaden uit de eShop zijn namelijk nog steeds mogelijk zonder Nintendo Switch Online.

Ook kun je de games die een abonnement vereisen voor online spelen wel gewoon offline spelen. Een voorbeeld is Mario Kart. Je kunt gewoon singleplayer races doen en ook kun je lokale multiplayerwedstrijden starten. Hier heb je geen Nintendo Switch Online voor nodig. Pas op het moment dat je via de servers van Nintendo gaat spelen, moet je betalen.

Als je met enige regelmaat online speelt, is Nintendo Switch Online onmisbaar. Alleen wanneer je nauwelijks tot niet online speelt, kun je het abonnement links laten liggen. Wanneer je echter nog geen Mini-NES in huis hebt en wel graag de klassiekers wilt spelen, is Nintendo Switch Online ook al de moeite waard. Want voor € 19,99 per jaar krijg je toegang tot deze groeiende retro-bibliotheek.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel