Een eerste blik op de nieuwe consoles

Rondje redactie
Pixel Vault op 16 juni 2020
Een eerste blik op de nieuwe consoles

Te weinig games, of juist een te polariserend design?

Nu Sony ook het doek van de PlayStation 5 heeft getrokken, hebben we de twee nieuwe generatie consoles eindelijk gezien. Ook hebben we net als bij Microsoft al een flink aantal games gezien, dus is het tijd om een eerste tussenstand op te maken. Wat vindt de redactie van de nieuwe consoles: de PlayStation 5 en de Xbox Series X? We vroegen het aan ze…

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Kevin - Het gaat om de inhoud

De presentatie van de PlayStation 5 was een wilde achtbaanrit: hoge pieken met games als Spider-Man: Miles Morales en Ratchet & Clank, afgewisseld met de langzame bochten van Gran Turismo 7 en NBA 2K21, met als laatste afdaling natuurlijk Horizon Forbidden West. De onthulling van de console zelf voelde echter alsof we plots op de kop bleven hangen in de looping: ik heb geen idee wat er gebeurde of misging, maar ik vind het helemaal niets. Het design blijkt dan ook nu al polariserend te zijn, want de ene helft van vrienden en collega’s vindt het helemaal niets terwijl de andere het geweldig vindt.

Hoewel de Xbox Series X dan ook momenteel in mijn ogen duidelijk een streepje voor heeft ondanks het redelijk timide toren-ontwerp, moet Microsoft het duidelijk afleggen op het gebied van de games. Natuurlijk heeft Microsoft de first-party-kaarten nog dicht tegen de borst gehouden, maar dat zorgt wel dat er nu al twijfels zijn: wat heeft Microsoft echt te tonen buiten Forza Motorsport 8 (wat onze verwachting is) en Halo: Infinite? We gaan het halverwege volgende maand waarschijnlijk zien, mogelijk dat mijn mening dan nog wat bijdraait.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Maxime - Even wennen, die nieuwe look

We missen de E3 natuurlijk erg dit jaar, maar vanuit verschillende kanten wordt toch gezorgd dat we alles op het gebied van gaming gewoon vanuit thuis meekrijgen. Dat is erg spannend, zeker gezien de informatie over de nieuwe generatie consoles langzaamaan binnendruppelt. Evenementen als Sony’s showcase van de PlayStation 5 gooien dat helemaal om en overvloeden ons juist met kennis.

Alleen ging het hier vooral om de games, want van de console hebben we eigenlijk alleen de buitenkant gezien. Ik ben zelf de bescheiden PlayStation 4 gewend, dus een console die twee kleuren heeft en duidelijk bedoeld is om verticaal te staan is wel even wat anders. Wat mij betreft is het vooral zonde dat het lijkt alsof de disc-port later pas is toegevoegd. In de vorige consoles heeft Sony die immers zo subtiel verwerkt dat die bijna onzichtbaar is.

De Xbox Series X heeft overigens ook een verticaal ontwerp, maar die console is een stuk minder smal. Dat, samen met het grote verschil in exclusieve games, is voor mij een grote stap in de richting van PlayStation. De games kregen tijdens de showcase aandacht en tijd genoeg. Van de nieuwe titels sprongen met name Project Athia, Stray en Kena: Bridge of Spirits eruit voor mij. En natuurlijk Horizon Forbidden West, want daar zaten we toch echt wel op te wachten. Wat dat betreft hebben ze het beste voor het laatst bewaard.

De specs van zowel PlayStation 5 als Xbox Series X werden in maart al aangekondigd, dus nu is het vooral wachten op de releasedatum en de prijs.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Rebecca - ”Ehm.. gelukkig komt Horizon Forbidden West”

Ik zal de eerste zijn die het over mezelf zegt: ik heb een ongelooflijke hekel aan verandering. Van mij mag alles hetzelfde zijn en ja, dan heb ik ook weer genoeg te mopperen. In het kader van ‘het is ook nooit goed’: ik vind het uiterlijk van de PlayStation 5 niets. De manier waarop deze is vormgegeven, daar zou ik eventueel mee kunnen leven als die niet zo wit was. Een PlayStation hoort zwart te zijn, net zo zwart als mijn ziel.

Wel heb ik flink enthousiast naar de presentatie van Sony gekeken, maar dit is met name vanwege de games. Hoewel ik graag game op een PlayStation, was Nintendo altijd mijn kindje. En toen kwam Horizon Zero Dawn. Niks was meer hetzelfde en op de een of andere manier konden nieuwe games het nooit halen bij de game met een hoofdrol voor de roodharige badass Aloy. Als ik eerlijk ben had Sony zelfs een knalgele console kunnen uitbrengen en dan had ik deze nog gehaald met het vervolg van Horizon Zero Dawn in mijn hoofd.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Robert - Gezocht: nieuwe tv-kast

[image_with_animation image_url=”27184″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Na de presentatie van Sony afgelopen week daalde het bij mij voor het eerst echt in: we krijgen dit jaar nog een nieuwe generatie consoles! Zeker de trailer van Horizon Forbidden West maakte indruk en alleen al om deze game zal het moeilijk zijn om de PlayStation 5 in de winkel te laten staan eind dit jaar. Het probleem is alleen wel dat de PlayStation 5 ongeveer net zo hoog is als mijn tv. Nu ziet de console er wat mij betreft prima uit, echt mooie consoles bestaan eigenlijk sowieso niet, alleen is het wel een gevalletje ‘iets te veel van het goede’.

Misschien dat ik dan toch voor de Xbox moet gaat. Het probleem bij die console is alleen dat ik die games ook op pc kan spelen, dus behalve als de teraflops van de Xbox echt een verschil gaan maken ten opzichte van mijn huidige pc, zie ik het niet gebeuren dat ik de Xbox Series X in huis ga halen. Ook al lacht Phil Spencer nog zo lief.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Genoeg meningen dus, maar we zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw stem. Welke console heeft momenteel de voorkeur en waarom? Laat het ons weten in de comments.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]