Negen cadeaus voor iedere tech geek

Tips
Kevin Rombouts op 15 december 2021
Negen cadeaus voor iedere tech geek

Ideeën voor onder de kerstboom

Net als in 2020 spenderen we ook dit jaar de kerst vooral dichtbij huis, maar dat betekent niet dat het geen tijd van plezier, gezelligheid en cadeaus mag worden. Voor de tech geek die alles toch al heeft en bij wie het vooral om het idee gaat, zijn we het internet afgestruind voor negen cadeaus in drie verschillende budgetten. Zo is er altijd wat te schenken of te ontvangen!

Als zelfbenoemde tech geek weet ik hoe lastig het is om leuke cadeaus uit te zoeken. Helemaal wanneer de dingen die je echt graag zou willen al snel in de ‘vijfhonderd euro-plus’ categorie vallen. Dit lijstje is dan ook opgezet met de gedachte dat er voor elke geek een leuk cadeau te vinden is, ook eentje die eens verder gaat dan een nieuwe muismat of USB-onderzetter die je koffiemok warm houdt.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Cadeautips tot 50 euro

iFixit Essential Electronics Toolkit gereedschapset - 19,99 euro

Een beetje tech geek rommelt niet alleen graag met zijn pc of laptop, maar ook met wat erin zit. Het is dan ook geen onverstandig idee dat wanneer je een computer, console of ander soort elektronica opengeschroeft, je met specialistisch materiaal te werk gaat. Je wilt immers niet met een keukenmes proberen de case van een Nintendo Switch af te wrikken.

Een van de beste partijen als het aankomt op reparaties en de hardware die je daarvoor nodig hebt is iFixit. Deze Amerikaanse partij investeert al jaren in het onderzoeken van consumentenelektronica en hoe je deze moet repareren, en maakt daar sinds een aantal jaar ook de benodigdheden voor. Denk bijvoorbeeld aan de Essentials Electronics Toolkit, bestaande uit een schroevendraaier met verwisselbare bitjes en standaard benodigdheden om aan de slag te gaan met je hardware.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

PHILIPS HUE Standaardlamp E27 800lm W 4-pack - 35 euro

Grote kans dat die geek in je leven zijn woning vol heeft hangen met slimmigheden als een slimme thermostaat, slimme oven, slimme stofzuiger en slimme lampen. Toch kom je altijd wel een plekje tegen waar nog net geen slimme lamp hangt, dus dan is zo’n setje standaardlampen van Philips Hue helemaal geen verkeerd idee.

Deze standaardlampen zijn zoals de naam doet vermoeden vrij basic. Geen kleurverschillen, geen lichttemperaturen, geen moeilijke fittingen. Gewoon vier standaardlampen om in je meterkast, berging of washok te hangen. Want laten we eerlijk zijn: RGB-verlichting is tof, maar er zijn grenzen. De drempel van je meterkast is daar zeker een van.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Divoom Pixoo Pixel Art Digitale fotolijst - 41 euro

Ieder bureau heeft versiering nodig, helemaal nu we nog steeds met regelmaat (of zelfs altijd) thuis werken. Gooi dus zeker een plantje, een goede bureaulamp of een fotolijstje op je bureau. Voor wie niet per se zijn kinderen, schoonmoeder of labrador in een lijstje wil stoppen, zijn er meer geeky opties.

Een zo’n optie is het Pixoo Pixel Art lijstje van Divoom: een vierkante lijst gevuld met een display bestaande uit 256 pixels. Niet veel voor een vierkant van 20 centimeter, maar dat is nou juist het idee. Het lijstje wordt aangestuurd door je telefoon en kan gebruikt worden om een illustratie, animatie of iets functioneels als een klok of notificatie display te laten zien in de categorie ‘leuk speelgoed’.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Cadeautips tot 150 euro

RETROFLAG NESPi 4 Case - 70,99 euro

Bij zo’n beetje iedere geek gaat het hart wel sneller kloppen als het woord ‘gaming’ valt. Of je nu bent opgegroeid met een NES, een Game Boy of uit de latere tijdperken stamt: een potje gamen mag en kan bijna altijd wel. Wie ook nog een beetje wil knutselen aan zijn eigen gameconsole kan zijn blik werpen op de NESPi 4-bundel van Retroflag.

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een Raspberry Pi 4-minicomputer, omhuld door een NES-case. Perfect voor op je bureau, om aan een monitor te hangen of tijdens de lunchpauze even een klassiekertje op te starten zoals Super Mario Bros. of The Legend of Zelda. Zorg alleen wel dat je games legaal zijn bemachtigd. Wij staan niet in voor de gevolgen.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

LENOVO Smart Clock 2 Grey + Qi-charger - 89,99 euro

Het zou mij niet verbazen als onze smartphones over tweeduizend jaar met onze handen zijn vergroeid: we kunnen niet meer zonder en nog belangrijker: we willen niet meer zonder. Een smartphone met een volle batterij geeft gemoedsrust, dus is het geen slecht idee om een goede oplader te hebben.

Wanneer de telefoon aan de oplader ligt wil je natuurlijk wel de tijd in de gaten kunnen houden, weten wanneer je volgende meeting is of kijken wat het weer is. Daar komt deze bundel van Lenovo goed van pas, want met de Smart Clock 2 + Qi-charger heb je het perfecte basisstation voor op je bureau of nachtkastje. Een helder overzicht van je dag en een volgeladen telefoon – dat kan in ieder geval al niet meer misgaan.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Logitech MX Master 3 - 90,99 euro

Met het alom bekende thuiswerk-scenario is je werkgever misschien ook wel zo vrij geweest om je een muis en toetsenbord te verschaffen. Alleen: het is nogal een bul. Ja, het klikt, maar er zit zo’n onpraktische draad aan en lekker in je hand liggen doet de muis ook niet. Dan is degelijke vervanging geen slecht idee – je pols zal je dankbaar zijn.

Onze favoriet hiervoor is de Logitech MX Master 3 en met goede redenen. Deze stevige muis ligt heerlijk in de hand en zorgt voor een meer ergonomische positie dan de meeste standaard muizen. Daarbij kan de muis met drie apparaten worden verbonden, wordt deze via USB-C opgeladen en zit er zowel een verticaal als horizontaal scrollwiel op. Altijd handig, of je nu hele dagen in Excel of Photoshop zit.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Cadeautips van meer dan 150 euro

Monoprice Mini Delta 3D-printer - 169,99 euro

Een van de nieuwste tech trends van de afgelopen jaren is 3D-printen. Waarom iets op een saai A4-tje afdrukken als je zelf ook een standaard voor je telefoon, een pennenkoker of een willekeurig onderdeel voor je nieuwe build kunt printen? Instappen in de 3D-printer wereld kan echter een prijzige bedoeling zijn, dus het is fijn om te zien dat er ook budgetopties zijn.

De Monoprice Mini Delta 3D-printer wordt daarbij geprezen als een goed instappunt voor een eerste 3D-printer. Met een klein printbed zal je geen enorme installaties bouwen, maar biedt het een perfect platform om te experimenteren en te ontwerpen in 3D. Hou er wel rekening mee dat er nog printerdraad bij moet om daadwerkelijk te kunnen printen.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Synology DiskStation DS220+ nas - 334 euro

We hopen dat het niemand overkomt, maar uiteindelijk kan het altijd: het noodlot slaat toe en je bent alle data van je pc kwijt. Je hebt nog wel wat bestanden online staan in de cloud, maar recente projecten waar je zo hard aan hebt gewerkt zijn echt weg. Had je nou maar aan extra backups gedaan…

Wanneer je veel met een computer werkt, is externe opslag in de vorm van een NAS zoals de Synology DiskStation DS220+ nooit een slecht idee. Koppel de NAS aan je netwerk, of plaats hem extern op een veilige locatie en bewaar je bestanden standaard op een tweede plek. Met de software laat je jouw pc automatisch backuppen, maar je kunt er met de NAS ook voor kiezen om films, series en muziek op te slaan als mediacenter. De opties zijn eindeloos met een NAS.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Oculus Quest 2 - 349 euro

Oké, eigenlijk is dit een beetje valsspelen: ook in onze gaming cadeaulijst hadden we VR-headsets al opgenomen. Toch komt ook hier de Oculus Quest 2 weer terug, omdat het zo’n ontzettend tof apparaat is. Met de stand-alone headset waan je jezelf moeiteloos in andere werelden, doe je sportoefeningen of ram je met de controllers op de maat van de muziek.

Interessanter wordt het nog wanneer je de Quest 2 aan je pc hangt, want dan worden ook Virtual Reality-games op Steam, de Epic Store en andere platformen beschikbaar voor je headset. Stap bijvoorbeeld in virtuele racewagens met Assetto Corsa Competizione of laat de blokken op de juiste plek vallen in Tetris Effect.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Zoals je ziet is er voor ieder budget wel iets te verzinnen voor je favoriete tech geek – ook als je dat zelf bent. Wat staat er nog op jouw verlanglijstje? Laat het ons weten in de reacties hieronder en natuurlijk: fijne feestdagen!

Deel dit artikel