Evolutie en revolutie in ROG’s nieuwe aanbod gaming-laptops

Achtergrond
Tom Kauwenberg op 25 januari 2021
Evolutie en revolutie in ROG’s nieuwe aanbod gaming-laptops

ROG’s volgende line-up onder de loep

De online georganiseerde Consumer Electronics Show (CES) van dit jaar bracht ons vele leuke gadgets, maar vooral qua notebooks was het genieten geblazen. Met de aankondiging van AMD’s nieuwe laptopprocessoren en Nvidia’s mobiele Ampere-videokaarten bereiden fabrikanten zich voor op een nieuwe generatie draagbare gamemachines. Onder het Republic of Gamers-vaandel gooit Asus alvast hoge ogen met een groeiend aanbod in next-gen hardware…

Gedurende CES 2021 onthulde Asus zijn aanstormende line-up aan laptops. Daaronder vallen voortzettingen van reeds bestaande Republic of Gamers-series, maar ook een handvol geheel nieuwe modellen. Ongeacht onderlinge vorm of vraagprijs groeit Asus mee met de komst van hoofdzakelijk twee nieuwe generaties in CPU’s en GPU’s, en wat blijkt? De processoren van Intel gaan dit jaar in de ban, in ieder geval als het aan deze Taiwanese notebook-bakker ligt.

Nieuw procedé van Nvidia en AMD

Asus is een van de eerste laptopfabrikanten die met vrijwel hun volledige gaming line-up overstapt op het nieuwe procedé van AMD. Waar gaming-laptops met Nvidia-kaarten jarenlang gepaard gingen met de centrale processoren van Intel, mogen ze met ingang van dit jaar ook uitwijken naar de nieuwe Ryzen 5000-serie van de grote, rode concurrent. Die high-end CPU’s staan op papier prijstechnisch nét iets lekkerder in de markt, wat partnerfabrikanten als Asus weer behelpt in het bekostigen van hun kersverse hardware.

Op het gebied van videokaarten blijft Nvidia vooralsnog het monopolie behouden. De groene gigant levert voor laptops nu ook hun nieuwe Ampere-architectuur van de veelgevraagde GeForce RTX 3000-serie, te beginnen met drie mobiele varianten van bestaande grafische chipsets. Voor laptops volgt nu de keuze uit een GeForce RTX 3060 (6GB), GeForce RTX 3070 (8GB) en GeForce RTX 3080 (8GB of 16GB). Dat nieuwgeboren aanbod wordt gretig geïntegreerd door Republic of Gamers, met een uitzondering of twee voor de lichter ingestoken laptops. 

Andere nieuwigheden die nu steevast in ROG’s line-up terugkeren, zijn USB-C Power Delivery 3.0 (tot 100 Watt) en vergrote accucapaciteiten. Met uitzondering van alleen de twee nieuwelingen in het aanbod, maken nu alle gamelaptops gebruik van een 90Whrs 4-cell Li-ion batterij. In die zin zijn vrijwel alle notebooks direct nét dat beetje efficiënter geworden om daadwerkelijk mobiel in te zetten — ongeacht hun afzonderlijke gameprestaties.

[image_with_animation image_url=”34540″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Een pilaar voor elk type gamer

Met die nieuwe hardware in de portfolio, breidt Asus het gaming-aanbod voor notebooks uit. Prestaties onder budget worden geleverd door de losstaande TUF Gaming-divisie (welke we vandaag buiten beschouwing laten), terwijl Republic of Gamers zich op het midden- tot hogere segment richt. 

Binnen ROG zijn altijd afzonderlijke pilaren voor specifieke doelgroepen geweest, die Asus nu meer dan ooit uiteen wil zetten. Veeleisende eSports-atleten kunnen aankloppen bij de ROG Strix-lijn, waar meer ingetogen gamers high-end hardware op maat vinden bij de nieuwere Zephyrus-lijn. Beide pilaren worden voorzien van een reeks evoluties van eerdere modellen, maar de line-up maakt daarnaast ruimte voor één new kid on the block

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

ROG Flow X13 - Het gaming-ultrabook met optioneel addendum

[image_with_animation image_url=”34542″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De nieuwkomer van dit jaar is de unieke ROG Flow X13-laptop; een ultrabook-achtig krachtpatsertje wat zich uit laat breiden met een externe GPU. Zelf vuurt de Flow X13 een WQXGA-display (3840×2400 pixels) aan met de budgettaire Nvidia GeForce GTX 1650 (4GB), maar via de optionele ROG XG Mobile-module hang je gemakkelijk een opgepompte Nvidia GeForce RTX 3080 (16GB) aan het kleine apparaatje.

Niet voor niets is de Flow X13 van zichzelf al voorzien van een stevige AMD-processor (reikend tot aan de Ryzen 9 5980HS) en tot 32GB aan LPDDR4X-4266 geheugen. Op papier klinkt dat als een absolute overkill aan componenten voor een ultrabookje van deze proporties, maar in combinatie met zo’n ROG XG Mobile, vormt al snel dat totaalplaatje van een eigenzinnige gaming-gadget. Het is alsof een van Asus zijn eigen Flip-laptops per ongeluk aan de steroïden verslingerd is geraakt, compleet met minuscule dealer die ‘m van een extra fix voorziet.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
ROG XG Mobile - Draagbare paardenkracht
[image_with_animation image_url=”34541″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

In tegenstelling tot traditionele eGPU’s is de ROG XG Mobile juist ingezet om ook enigszins mobiel te gebruiken. Het optionele blokje komt binnen op circa één kilogram en past gemakkelijk in een rugzak, maar levert wel een flinke vapor chamber gekoelde videokaart op 150 Watt én een flinke rits extra I/O-mogelijkheden.

De kanttekeningen zitten hem ook in die connectiviteit. Niet alleen dient de XG Mobile stroom te trekken via een ingebouwde 280 Watt-voeding, ook de datakabel beperkt het geheel enigszins. Aan de hand van een eigen, unieke interface maakt Asus het weliswaar mogelijk USB-C te passeren in snelheid (tot wel 63 Gbps), maar daarmee werkt de ROG XG Mobile vooralsnog exclusief met de Flow X13-notebooks. Dit is toffe technologie, Asus, waarom wordt deze upgrade niet aangeboden voor iedere gamer met een Thunderbolt 4-poort?

De losse en lichtste variant van de ROG Flow X13 kent een richtprijs van 1.599 euro. Een combinatie van de meeste luxe Flow X13 én de zwaarste variant van de ROG XG Mobile mag over de toonbank voor 3.299 euro. In Nederland lijkt voorlopig alleen de ROG XG Mobile beschikbaar met die zware RTX 3080 — in andere regio’s wordt de eGPU ook geleverd met lichtere laptopkaarten. 

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

ROG Strix SCAR 17 - Luxe voor de eSporter

[image_with_animation image_url=”34543″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Mocht je een draagbare eSports-machine zoeken, dan biedt de nieuwe ROG Strix SCAR 17 uitkomst. Deze forse 17.3” bak biedt nu een 1080p-display op maar liefst 300 Hertz, aangedreven door een AMD Ryzen 9 5900HX (3.1 GHz), Nvidia GeForce RTX 3080 (16GB) en 32GB aan DDR4-3200 geheugen. Lees: top-of-the-line componenten op een vooruitstrevend soepel scherm, specifiek op jou en al je flickshots gericht. 

Om elektronische atleten verder tegemoet te komen maakt de SCAR-serie vanaf heden plaats voor een opto-mechanisch toetsenbord; vooralsnog een unicum in Asus zijn aanbod. Uiteraard betreft dat een schakelsysteem met relatief korte travel — 1.9 millimeter, in dit geval — maar qua responstijden en levensduur presteert het boven het niveau van traditionele mechanische toetsenborden. Asus belooft over dit toetsenbord input-snelheden van 0.2 milliseconde te kunnen klokken, met een levensverwachting van minimaal 100 miljoen aanslagen. 

Bovenop die hoofdzakelijke nieuwigheden, levert de nieuwe SCAR 17 een schappelijke 1TB aan NVMe (PCIe 3.0) SSD, ondersteuning voor Wi-Fi 6 en de gadget-factor van unieke ROG Keystone II. Dat laatste betreft een uniek NFC-steentje wat in het chassis gedokt kan worden voor beveiliging of personalisatie. Deze vernieuwde uitvoering stelt je in staat specifieke systeemprofielen aan te vuren of geheime partities te openen met behulp van het sleuteltje.

De ROG Strix SCAR 17 heeft een richtprijs van 2.999 euro. De ROG Strix G17 (1.999 euro) en ROG Strix G15 (1.949 euro) gelden als teruggeschaalde en verkleinde alternatieven. Beide beschikken over de Nvidia GeForce RTX 3070 (8GB), de HS-variant van dezelfde Ryzen-processor en gehalveerd werkgeheugen. Daarnaast snijden ze ook wat van de bombastische luxe weg, zoals het opto-mechanische toetsenbord en additionele RGB-verlichting.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

ROG Zephyrus G15 - Een gamingbeest in zakenpak

[image_with_animation image_url=”34545″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Mocht je niet warm worden van de luide gaming aesthetic, dan ben je beter af bij de nieuwe ROG Zephyrus G15. Deze opvolger in de reeds bewezen Zephyrus G-lijn schittert vooral in chique charme, terwijl het aan prestatiedrang ook niet mag ontbreken. Zie het als een soort ‘zakelijk’ ingestoken alternatief op de Strix G15.

Ook de Zephyrus G15 draait op de AMD Ryzen 9 5900HS, een Nvidia GeForce RTX 3070 (8GB) en 16GB aan DDR4-geheugen. De Zephyrus verpakt dezelfde hardware echter in een dunnere en soberder geheel — ook verkrijgbaar in het wit. Met net aan geen twee centimeter in dikte en het uitblijven van schreeuwerige RGB-verlichting is dit alleszins een portie prestaties zonder al te veel gaming-poespas. 

In het besparen op toeters en bellen wordt ook het bizarre 300 Hertz-display ingeruild voor andere klasse. De Zephyrus-variant van de G15 komt met een QHD-beeldscherm op 165 Hertz. Een tikkeltje minder soepel dus, maar des te meer pixels om te pompen.

De ROG Zephyrus G15 kent in de Benelux een richtprijs van 2.399 euro.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

ROG Zephyrus Duo SE - Zware performance voor professionals

[image_with_animation image_url=”34544″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Mocht je dat zakelijke sausje van de Zephyrus G15 nog verder op willen voeren, dan kom je uiteindelijk aan bij de bizarre ROG Zephyrus Duo SE. Dit notebook neemt het Duo-principe van Asus zijn ZenBook-reeks wederom over, om een uniek stukje hardware voor digitale professionals te leveren. Deze laptop is niet alleen zwaar uitgerust in hardware; het beschikt ook nog eens over twee afzonderlijke beeldschermen.

Qua interne componenten gaat deze speciale uitvoering van de Zephyrus Duo nóg harder dan het debuutmodel. De 2 TB aan NVMe SSD (in RAID 0) en ruime 32GB aan DDR4-3200 geheugen keren terug, ditmaal bijgestaan door AMD Ryzen 9 5900HX en Nvidia GeForce RTX 3080. Net als diens voorganger huist deze slanke laptop — net geen tweeënhalve kilogram — toch uiterst zware componenten onder de motorkap. Die twee nieuwe chipsets worden bovendien ook naar behoren gekoeld, doordat de opgelopen hitte gemakkelijk van onder het secundaire scherm weggeduwd kan worden. 

De SE-editie groeit mee met nieuwe hardware, maar het verbetert an sich ook diens twee displays. Het primaire en Pantone-gevalideerde 4K-scherm klokt nu tot 120 Hertz en het secundaire ScreenPad Plus-touchscherm is aanzienlijk sterker verlicht. In de eerdere Duo-laptops bleek dat tweede touchscherm al bijzonder handig, zij het soms wel wat ‘dof’ in tinten en felheid. Geheel in de geest ook creatieve professionals tegemoet te komen, topt het ScreenPad Plus nu ook af op 400 nits — precies zoals dat primaire paneel. 

De ROG Zephyrus Duo SE draagt in Nederland een richtprijs van 4.099 euro. Dat is en blijft een hoofdprijs, maar opvallend genoeg bedraagt dat alsnog vijfhonderd euro minder dan de nu iets zwakkere ‘non-Special Edition’ van de ROG Zephyrus Duo 15.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Is het al tijd voor een nieuwe gamelaptop?

Alle bovengenoemde notebooks zijn reeds te pre-orderen bij retailpartners van Asus. Specifieke releasedata blijven nog even uit, maar alle laptops die Republic of Gamers gedurende CES 2021 uit de doeken heeft gedaan, zullen nog in het eerste kwartaal van dit jaar verschijnen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel