Warcraft 3: Reforged

Review
Robert Zomers op 17 februari 2020
Warcraft 3: Reforged

Zug-zug

Blizzard heeft sinds kort de mogelijkheden ontdekt die ontstaan bij het opnieuw uitbrengen van oude klassiekers. World of Warcraft Classic nam spelers van de MMO terug naar 2006 en was meteen een groot succes. Ook Warcraft 3 is nieuw leven ingeblazen met een Reforged-editie. Daarvan liep de release iets minder soepel. Nu het stof is gaan liggen en er een paar essentiële patches zijn uitgebracht, zijn we zelf een kijkje gaan nemen in Warcraft 3: Reforged.

Warcraft 3: Reforged moest de achttien jaar oude game niet alleen nieuw leven inblazen, maar ook naar een nieuw niveau tillen. Dat is niet helemaal gelukt en fans hebben daarop gereageerd met een stortvloed aan kritiek en negatieve reviews. Laten we het erop houden dat de fans hun hart nu vasthouden voor de komende Diablo II-remake. Toch is het te kort door de bocht om de game helemaal af te schrijven, want in de kern is Warcraft 3: Reforged nog steeds een van de beste RTS-games ooit gemaakt.

[image_with_animation image_url=”27396″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

World of Warcraft de prequel

Elke World of Warcraft-speler die ook maar een beetje geïnteresseerd is in de lore van de game, heeft er wel eens over gedacht om ook de RTS te gaan spelen, puur om het verhaal. Dat is niet zonder reden, want Warcraft 3 heeft een aantal uitstekende singleplayercampaigns. Ben je benieuwd hoe Thrall met de Horde in Kalimdor terecht is gekomen of hoe Arthas de Lich King werd? Dat kun je dus ontdekken in een van de zeven campaigns in deze game.

Via missies doorloop je sleutelmomenten uit de geschiedenis van Azeroth. Daarin spelen de helden uit de franchise de hoofdrol, zowel in het verhaal als in de gameplay. In de proloog bestuur je niet alleen de peons en grunts, maar ook Thrall zelf, waarbij je hem steeds verder omhoog levelt. Tijdens de missies zijn er uitgebreide dialogen tussen verschillende personages en wordt er alle tijd genomen om de protagonisten in de spotlight te zetten. 

Het is wel jammer dat je, afgezien van de proloog met Thrall en de Human Campaign, de overige vijf verhaallijnen eerst moet vrijspelen. Zeker voor de veteranen van Warcraft 3 is dat vervelend. Zo kun je niet meteen aan je favoriete campaign beginnen. Bovendien houden de drempels daar voor bekenden van de game niet op.

Voorlopig geen game voor op LAN-party's

Wanneer je de game opstart valt het namelijk meteen op dat er een aantal opties missen. Je kunt geen offline skirmishes meer doen en alleen via een online custom game een wedstrijdje tegen bots spelen. Dat betekent dus voorlopig geen wedstrijdjes op een LAN-party als niet iedereen zich kan verbinden met het internet.

Degenen die juist wel online willen spelen, missen dan weer de leaderboards en opties voor clans. Hoewel Blizzard in een uitgebreide verklaring heeft aangegeven dat deze opties in een toekomstige update worden toegevoegd, is dit op dit moment erg vervelend voor de hardcore spelers van de game.

Daar komt bij dat de game allesbehalve soepel loopt. De animaties in het hoofdmenu lopen ontzettend stroef en de nieuwe modellen bewegen soms erg houterig. Daarnaast moet je ook nog het geluk hebben dat alles blijft draaien, want zelfs na een aantal patches zijn er nog best wat bugs die voor problemen zorgen tijdens het spelen. Zo moest ik tijdens een campaign na elke missie eerst terug naar het hoofdmenu, omdat de missies anders crashten.

[image_with_animation image_url=”27404″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Gemiste kansen

Dat de game nog met de nodige bugs kampt is tot daar aan toe, maar er zijn ook een hoop gemiste kansen. Een remaster is een uitgelezen moment om de game naar een hoger niveau te tillen en om de wereld te laten zien dat RTS-games anno 2020 nog levensvatbaar zijn. Helaas zijn veel onderdelen van Warcraft 3: Reforged in 2002 blijven hangen. 

Zo schaalt de interface niet mee met de hogere resoluties waarop je de game kunt spelen. Dat klinkt als een kleinigheid, maar als je de letters en knoppen in 4K weergeeft in dezelfde verhouding als in het origineel, ziet dat er belachelijk uit. Daarnaast heeft niemand zin in een scherm vol met hints. Zeker als je ziet hoeveel dit uitmaakte bij de remaster van Age of Empires 2 die vorig jaar uitkwam, is het jammer dat Blizzard hier gewoon niets mee doet.

Ook missen er een aantal hedendaagse opties in de instellingen van de game. De keybindings kun je namelijk niet veranderen, behalve als je bereid bent om dit net als vroeger handmatig aan te passen in een tekstbestand. Nostalgisch is het wel, maar als ik nostalgie had willen ervaren, dan had ik ook het origineel kunnen spelen.

De status van RTS

Ondanks deze teleurstellingen en de matige prestaties van de game, heb ik me toch vermaakt met Warcraft 3: Reforged. In de kern is het namelijk nog steeds een hele sterke RTS met interessante facties, goede campaigns en een goede balans voor multiplayergevechten. Als Blizzard de belangrijkste bugs en ontbrekende functies weet te fiksen met een grote update, is dit zeker een van de beste RTS-games die je anno 2020 kunt spelen. Al zegt dat helaas ook een hoop over de staat van het genre op dit moment.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel