De zone opent zijn deuren weer in S.T.A.L.K.E.R. 2

Een hectische voorbereiding

De zone opent zijn deuren weer in S.T.A.L.K.E.R. 2

Vooruitblik
Paul Schulte op 11 maart 2024

Beeld:

Een game met een geschiedenis nog voordat deze uitkomt.

Een nucleair gebied, radioactieve wezens en een ontwikkelaar die aan de frontlinie heeft gezeten. S.T.A.L.K.E.R. 2 heeft al een geschiedenis nog voordat de game überhaupt uit is gekomen. Maar deze first-person shooter survival horror game gaat er dan eindelijk komen.

Het is 16 januari 2024 en GSC Game World, de uitgever van S.T.A.L.K.E.R. 2, brengt een nieuwe trailer uit voor de game. In een kort durend filmpje wordt dan eindelijk de releasedatum van de game bekendgemaakt, namelijk op 5 september van dit jaar. Met nog een half jaar wachten is er genoeg om op vooruit te blikken, maar we staan zeker ook stil bij de turbulente geschiedenis van een uitgever die letterlijk nog onder vuur ligt.

Waar gaat Stalker 2 over?

S.T.A.L.K.E.R. 2 is het vierde deel van de Stalker franchise en is een first-person shooter survival horror game. De franchise speelt zich af in een alternatief Tsjernobyl waar na de ramp in 1986 experimenten werden uitgevoerd, wat uiteindelijk ook tot een tweede ramp heeft geleid. Zo ontstond de ‘zone’, een quarantainegebied waar al het leven is gemuteerd. Deze mutaties zijn niet alleen gevaarlijk, maar zorgen ook voor unieke grondstoffen die verzameld kunnen worden. De personen die gek genoeg zijn om de zone te verkennen worden Stalkers genoemd.

S.T.A.L.K.E.R. 2 zal in essentie hetzelfde verhaal hebben als zijn voorgangers. Je bent onderdeel van een Oekraïense team dat op zoek gaat naar het centrum van de zone en ondertussen de nodige uitdagingen te verduren krijgt. Er zijn dus voldoende mysteries te ontdekken bij de game en deze mysteries houdt de ontwikkelaar ook goed geheim. Er is nog weinig bekend over het plot en op de site van S.T.A.L.K.E.R. 2 staat een cryptisch verhaal. De komende periode zal er steeds meer bekend worden over de game aangezien er nu eindelijk een releasedatum bekend is. Deze datum is echter niet zonder slag of stoot tot stand gekomen.

Een bewogen release

De laatste S.T.A.L.K.E.R, S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat, dateert al van 2009. S.T.A.L.K.E.R. 2 werd echter al in 2010 aangekondigd voor 2012. Deze werd echter vrij snel gecanceld door ontwikkelaar GSC Game World. Het was toen een lange tijd stil en in 2018 kwamen de eerste speldenprikken dat de game alsnog in ontwikkeling was met Unreal Engine 4. Het duurde vervolgens tot 2020 tot er meer bekend werd. In eerste instantie zou de game in 2021 uitkomen en dit werd later aangepast naar 28 april 2022. Maar ja, toen kwam natuurlijk een desastreuze gebeurtenis.

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. En dit zorgde ervoor dat het Oekraïense bedrijf GSC Game World de prioriteit ergens anders had. Dit is ook terug te zien bij de trailers op hun YouTube pagina die geheel in het teken stonden van steunbetuigingen richting Oekraïne. In 2023 verhuisde het bedrijf hun locatie dan ook naar Tsjechië, waar ze verder gingen met de ontwikkelingen van de game. Nu, 14 jaar na hun eerste aankondiging, is het dan eindelijk tijd dat de game uitkomt.

De zone opent zijn deuren weer in S.T.A.L.K.E.R. 2
De zone opent zijn deuren weer in S.T.A.L.K.E.R. 2
De zone opent zijn deuren weer in S.T.A.L.K.E.R. 2

Waarom kijken we er naar uit?

GSC Game World heeft de nodige bergen moeten verzetten om S.T.A.L.K.E.R. 2 uiteindelijk te kunnen uitbrengen. De game wordt nu ontwikkeld met Unreal Engine 5 en zal alleen te spelen zijn op next-gen consoles. Dit zal ervoor zorgen dat de omgeving er nog mooier en gelikter uit komt te zien. Dit is al terug te zien in de trailer van een paar jaar geleden.

Maar waarom moet je uitkijken naar S.T.A.L.K.E.R. 2? Alleen al de gehele geschiedenis van de release fascineert mij om de game te kunnen spelen. Daarnaast heeft Tsjernobyl iets mysterieus wat ultiem is verwerkt in de franchise van S.T.A.L.K.E.R. Tot slot kan deze game alle kanten op gaan. Het vele uitstellen van de game kan duiden op een game vol met bugs, denkend aan de release van Cyberpunk. Of het kan een schot in de roos worden waar de komende jaren nog over gepraat zal worden. Laat ik het zo zeggen, ik gun GSC Game World na al hun leed een knaller van een game.


Kijken jullie ook uit naar S.T.A.L.K.E.R. 2? Laat het ons weten in de reacties.

Geschreven door

Paul Schulte

Redacteur sinds september 2021. Paul is niet de enige, maar zeker een van dé Nintendo-fans op de redactie die je alles kunt vragen over wat er op de Switch verschijnt.

Deel dit artikel