We ruiken bloed in Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Preview
Tim Miechels op 30 mei 2020
We ruiken bloed in Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Bloederig Seattle

Je bent op een feestje. Een mooie vrouw knipoogt naar je. Daarna een mooie man. Je ziet er vast goed uit vanavond, denk je. Tot het je op begint te vallen dat je mede-feestvierders wel erg verlekkerd naar je kijken. Steeds meer mensen likken langs hun lippen en de geur van bloed vult langzaam je neusgaten. Dit kan niet goed aflopen.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines is een veel geziene titel op de lijstjes van beste RPG’s aller tijden. Toch liet een vervolg lang op zich wachten. Nu zestien jaar later uiteindelijk Vampire the Masquerade – Bloodlines 2 staat te verschijnen, is de grote vraag natuurlijk: raken we van dit vervolg in een bloeddorstige extase of vraagt het nieuwe deel eerder om een bloedtransfusie?

De releasedatum van Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 heeft nog geen definitieve releasedatum. De game zou oorspronkelijk al in maart van 2020 uitkomen, maar zoals zoveel games dit jaar werd ook Bloodlines 2 uitgesteld. Wel belooft ontwikkelaar Hardsuit Labs dat de game in de loop van 2020 nog zal verschijnen.  Vampire the Masquerade – Bloodlines 2 komt uit op pc, PlayStation 4, PlayStation 5 , Xbox One en Xbox Series X.

De game werd in februari 2019 aangekondigd door uitgever Paradox middels een fictieve datingapp: Tender. Deze app stond bol van de verwijzingen naar vampiers.  Zo vroeg de app je je bloedtype op te geven om je te helpen je soulmate te vinden.

Ondergewaardeerde parel

De Vampire: The Masquerade-serie heeft een lange geschiedenis. De games hebben namelijk hun wortels in een tabletop RPG-setting uit 1991. Deze setting diende als inspiratiebron voor verschillende boeken, een televisieserie en tot nu toe twee games. Vampire: The Masquerade – Redemption uit 2000 en Vampire: The Masquerade – Bloodlines uit 2004.

Hoewel de originele Vampire the Masquerade – Bloodlines inmiddels een cultstatus heeft, was de game niet onmiddellijk succesvol. Dat kan te maken hebben met het feit dat de game uitkwam op dezelfde dag als een pc-game waar je misschien wel eens van gehoord hebt: Half-Life 2. Je kunt je voorstellen dat een releasedatum die overlapt met die van de meest geliefde pc-game aller tijden geen wonderen doet voor je verkoopcijfers.

Wat ook niet meehielp aan die cijfers is het feit dat de game in eerste instantie vol zat met bugs, waardoor bepaalde quests niet goed werkten en sommige content zelfs helemaal niet toegankelijk was. Wie het geduld heeft om door deze gebreken heen te kijken vindt echter een RPG-parel van jewelste. Toch is Vampire: The Masquerade – Bloodlines hierdoor altijd een game voor de liefhebber geweest, die nooit bij het grote publiek is doorgebroken.

[image_with_animation image_url=”29460″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Na je bekering speel je in eerste instantie een thinblood: een verse vampier die het klappen van de zweep in de vampierwereld nog amper kent.

Vampierstad Seattle

Waar de originele Vampire: The Masquerade – Bloodlines zich in het zonnige Los Angeles afspeelde, zoekt deel 2 het met Seattle als setting wat noordelijker op de Amerikaanse westkust. Seattle heeft in de game een lange geschiedenis van vampiers die de stad op de achtergrond besturen. Dit zorgt voor een complexe politieke situatie, met verschillende vampierclans en facties die elkaar naar het leven staan.

Je begint de game als een normaal persoon, die zich onfortuinlijk genoeg op een Mass Embrace bevindt: een evenement waarbij vampiers massaal mensen bijten en tot vampier bekeren. Denk aan de openingsscène van de film Blade. Hierna is het aan jou om als pasbekeerde vampier het duistere Seattle te verkennen.

[image_with_animation image_url=”29448″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Vleermuizen en vampierclans

Na je bekering speel je in eerste instantie een thinblood: een verse vampier die het klappen van de zweep in de vampierwereld nog amper kent. De meeste thinbloods redden het niet in de wereld, dus aan jou als speler de taak om zo snel mogelijk sterker te worden. Wanneer je genoeg ervaring hebt, kun je je aansluiten bij een van de vijf vampierclans: de fysiek brute Brujah, de magische Tremere, de artistieke Toreador, de politieke Ventrue of de maniakale Malkavian.

Welke clan je kiest bepaalt welke vaardigheden je ontgrendelt. Als thinblood kun je slechts kiezen uit drie specifieke vampiervaardigheden, zoals de mogelijkheid om een zwerm vleermuizen op te roepen of je in mist te verstoppen. Afhankelijk van je clan krijg je daar nog twee vaardigheden bij. Ook wie je was als mens speelt een rol in de mogelijkheden die je hebt in de game. Zo kun je kiezen voor een achtergrond als crimineel of politieagent, wat weer zorgt voor specifieke dialoogopties.

Voor de liefhebber

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 wordt een game voor echte RPG-fanaten. Los van de verschillende opties en vaardigheden waarmee je je personage naar believen aan kan passen, belooft de game een complex narratief neer te zetten. Verwacht dus quests die je op verschillende manieren op kunt lossen, diepgaande dialogen en meerdere eindes.

Hoewel de oorspronkelijke Vampire: The Masquerade – Bloodlines een echte pc-game is, verschijnt het vervolg ook op de consoles. Recent werd zelfs bekend dat de game ook zijn opwachting op de next-genconsoles zal maken. Consolegamers die qua graphics het beste uit hun games willen halen, doen er waarschijnlijk goed aan op deze versies te wachten.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel