The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

Preview
Jermaine van Haarlem op 24 mei 2021
The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

Hangt er iets goeds in de lucht?

Een van de weinige Nintendo-franchises die naast Mario al jaren in de spotlight staat is The Legend of Zelda. Ondertussen zijn er al talloze incarnaties van onze blonde held geweest en heeft hij piraten op zee bevochten, is hij in een wolf veranderd en speelde hij de sterren van de hemel op zijn ocarina. Op de Wii zocht hij met Skyward Sword het luchtruim op, maar werkt deze game ook in combinatie met de Nintendo Switch?

Nintendo ging all-in in 2011 en kondigde de ene na de andere nieuwe game aan in grote franchises. Ook Link mocht weer op komen draven na een jarenlange afwezigheid op de Wii. Nintendo had alle hoop op een goede afloop ondanks de moordende concurrentie van de andere studio’s. Helaas ging het iets anders dan gepland. De game is namelijk de slechtst verkopende Zelda-game ooit, maar nu, dik tien jaar later, probeert Nintendo het nog eens met een upgrade naar de Nintendo Switch.

Dat kwam uit de lucht vallen...

In Skyward Sword beginnen we in het schilderachtige dorpje Skyloft. Link ligt net rustig te tukken als hij wakker wordt gemaakt door een uit de kluiten gewassen postduif die hem een brief brengt. De brief is van, hoe kan het ook anders, Zelda: de eeuwige liefde van Link die hem allang in de friendzone heeft geplaatst. In de brief staat dat hij zich echt niet mag verslapen, omdat hij naar de ceremonie moet komen waar hij wordt geridderd. Als ridder krijgt hij een vogelachtig beest onder zijn hoede om het dorpje te beschermen en ervoor te zorgen dat de bewoners niet van het eiland af vallen. 

De ultieme ‘plottwist’ komt wanneer Zelda na de ceremonie wordt ontvoerd. Niemand minder dan Link moet zijn vlam zien terug te krijgen uit de handen van een nieuwe vijand. Nu klinkt dit allemaal vrij standaard, maar gelukkig wordt het verhaal later wat uitgediept en krijgen de personages meerdere lagen. Uiteraard blijft de focus in de Zelda-games vooral liggen op de gameplay en nieuwe gimmicks. 

De Joy-Con is machtiger dan het zwaard

Deze game weer vooral qua gameplay en puzzels op te vallen. Skyward Sword liet ons opnieuw moeite doen om bepaalde puzzels op te lossen in plaats van: ga op een steen staan en de deur gaat open. Alhoewel we nu inmiddels wat meer gewend zijn en inmiddels Breath of the Wild hebben gehad, blijft Skyward Sword trouw aan de roots van de serie. Vooral de zweefgedeeltes en het vliegen op je eigen vliegend beest zijn vermakelijke gameplay-elementen. Het hoogtepunt is echter de manier waarop we Link besturen en hem laten vechten. 

In 2011 moesten we dit namelijk doen met de Wii-afstandsbediening en een Nunchuck, maar ook met een WiiMotionPlus-accessoire. Deze was nodig om het vechten beter te kunnen besturen en dat zo accuraat mogelijk te registreren. Dit laatste was uiteindelijk ook hetgeen waar veel fans over vielen. Skyward Sword HD verbetert deze techniek en laat je alleen de Joy-Cons gebruiken. De twee controllers worden zo je zwaard en schild. De fysieke bewegingen worden ook toegepast bij het gooien van bommen of het afvuren van je pijlen. Er is zelfs nagedacht over het feit dat veel mensen een Nintendo Switch Light hebben. Hierdoor krijgen we de optie om ook zonder Joy-Cons te spelen. 

Bob Ross was er ook bij

Skyward Sword onderscheidt zich van de andere games door de visuele stijl die er is gehanteerd. Er is namelijk gekozen voor een schilderachtig concept. Destijds koos de ontwikkelaar ervoor om alles op afstand om te toveren naar een soort vlekken en strepen. Wanneer je als speler dichterbij kwam, werd alles haarscherp. Op de Nintendo Switch is er sowieso een grafische upgrade te zien. Zo gaat de game van 30 fps naar 60 fps en is de resolutie opgeschroefd van 480p naar 1080p. Alles zal dus vloeiender en sneller inladen. Het is nog niet duidelijk of er ook verschillen zijn in de kijkafstand. 

Een nieuwe toevoeging aan de game is het gebruik van de amiibo. Deze bestonden uiteraard in 2011 nog niet. Het is nog niet bekend welke voordelen de spelers kunnen krijgen door het gebruik van zo’n poppetje. Wel is het al bevestigd dat alle Legend of Zelda-amiibo bruikbaar gaan zijn. Wellicht dat er zelfs een nieuwe amiibo in de stijl van de game op de planning staat. 

We moeten nog heel even wachten met het aantrekken van onze maillot en ons groene pakje, want vanaf 16 juli is de game speelbaar voor de Nintendo Switch en de Nintendo Switch Light. 

Deel dit artikel