Racefeestje in Forza Horizon 5

Preview
Robert Zomers op 7 september 2021
Racefeestje in Forza Horizon 5

Bienvenido a México!

Wie met regelmaat het gezegde “Het leven is een feestje, maar je moet wel zelfs de slingers ophangen” roept, heeft waarschijnlijk nog nooit Forza Horizon gespeeld. De racegame is namelijk één groot feestje. In Horizon wordt er alles aan gedaan om je vanaf de eerste minuut blij te maken met over-de-top races in de meest toffe bolides. Het lijkt erop dat dit niet anders gaat zijn in Forza Horizon 5.

Gedurende een online show tijdens de virtuele E3 van 2021 toonde Xbox voor het eerst beelden van Forza Horizon 5. In het vijfde deel van de raceserie gaan we naar Mexico en mogen we opnieuw uit een breed aanbod aan voertuigen kiezen.

De releasedatum van Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 verschijnt dit jaar nog voor Xbox One, Xbox Series X/S en pc. De game komt uit op 9 november. Vanaf de eerste releasedag zal de game speelbaar zijn met Game Pass zonder extra kosten. Iedereen die de premium-editie van de game aanschaft krijgt vier dagen early access en kan dus vanaf 5 november de virtuele straten onveilig maken.

Forza Horizon - Rechts, rechts, links, links, rechts

Met Forza Motorsport wilde Xbox de concurrentie aangaan met de Gran Turismo-serie op PlayStation. Geen gemakkelijke opgave en we sluiten dan ook niet uit dat Forza Horizon speciaal bedacht is voor de ontwikkelaars die al zeven jaar aan de serieuze racegame hadden gewerkt en ook wel eens zorgeloos door een grote open wereld wilden raggen. In hun vrije tijd dan, want Turn 10 Studios werkt nog altijd aan nieuwe Forza Motorsport-games en dus is Playground Games aangewezen om de speelsere Horizon-serie bij te houden.

In 2012 begon het Horizon-avontuur in de Amerikaanse staat Colorado. Daarna deed de franchise gelukkig ook andere tonelen aan. We reden in deel 2 van Zuid-Frankrijk naar Noord-Italië en in het derde deel gingen we down under. Het laatste deel verscheen in 2018 en was voor Playground Games een bezoekje aan hun thuisland, Groot-Brittannië.

In het vijfde deel vliegen we weer de wereld over. Dat is goed nieuws voor iedereen die niet heeft leren rijden in het VK, Japan of een van de andere weinige landen waar ze aan de verkeerde kant van de weg rijden, want we gaan weer rechts rijden.

[image_with_animation image_url=”38142″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

“Playground Games wil hoge ogen gooien met de stad Guanajuato.”

Een divers palet aan biomes

Voor wie de smalle Engelse wegen met al die muurtjes aan de zijkant maar niets vond is er goed nieuws: Forza Horizon 5 ruilt het druilerige Groot-Brittannië in voor Mexico. Dat bekent wat minder kastelen, maar daar krijgen we uitgestrekte woestijnen, diepe jungles en prachtige kustlijnen voor terug. Dit alles wordt verbonden door de langste snelweg die we ooit in een Forza-game zagen. Dat geldt overigens voor de hele kaart, want de spelwereld is volgens de ontwikkelaar 50% groter dan zijn voorganger.

Playground Games wil hoge ogen gooien met de stad Guanajuato. De Mexicaanse stad is wereldberoemd vanwege haar prachtige gekleurde gebouwen in Spaanse stijl. Een goede bestemming dus, voor de zondagsrijders onder ons, maar de smalle straatjes lenen zich ook uitstekend voor straatraces en driftpartijen.

Met de langste snelweg in de franchise tot nu toe en de stad Guanajuato krijgen we in elk geval genoeg asfalt en klinkers onder de wielen. Gelukkig komen ook de rallyrijders aan hun trekken. De jungles en woestijnen moeten genoeg variatie gaan bieden in de offroad-ervaring. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is er ook La Gran Caldera. De enorme vulkaan kan met genoeg pk’s onder de motorkap beklommen worden en à la Forza Horizon word je uiteraard ook aangemoedigd om er daarna met een schans weer vanaf te rijden.

[image_with_animation image_url=”38144″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De gameplay van Forza Horizon 5

Schansen, driftzones, racen tegen een vliegtuig: het zit er allemaal weer in. Forza Horizon 5 is opnieuw een racegame in de categorie ‘het leven is een feestje’ en je hoeft niet eens zelf de slingers meer op te hangen. In Forza Horizon 4 moest je nog een reputatie opbouwen, maar in dit nieuwe deel gaat het nieuwe festival meteen van start en breid je dit over de hele kaart van Mexico uit.

Waar met extra aandacht naar wordt gekeken zijn de customization-opties die Playground Games gaat toevoegen. Voor veel spelers gaat de game namelijk net zoveel over racen als over het personaliseren van hun wagen. De ontwikkelaar heeft in elk geval een hele rits aan nieuwe velgen, performance-upgrades en spoilers beloofd. Bovendien is het systeem om je auto te tunen en aan te passen op de schop genomen.

Tot slot krijgt de game een hele nieuwe modus om in te spelen. Volgens Playground Games kunnen spelers in Tourist Mode rondrijden zonder al te veel hun best te doen. Wat dit precies betekent en wat we van deze modus kunnen verwachten moet nog blijken, maar het lijkt erop dat de zondagsrijders straks ook rustig een rondje kunnen rijden.

Authentieke Mexicaanse muurschilderingen

Playground Games toonde in verschillende trailers en deepdives prominent het werk van verschillende Mexicaanse kunstenaars. Door de game heen zul je werk van de kunstenaars tegenkomen op de zijkant van huizen, gebouwen en andere structuren. De kleurrijke beelden zijn nu al populair bij fans en het zal een leuke uitdaging worden om alle bijzondere schilderingen te vinden.

De trailers van Forza Horizon 5

Deel dit artikel