New Pokémon Snap

Preview
Rebecca Nieuwenhuis op 2 oktober 2020
New Pokémon Snap

Gotta snap them all

De Pokémonfranchise verwarmt al sinds de jaren ‘90 menig gamerhart. Door de jaren heen konden we genieten van een reeks games in de main serie, maar de spin-offs die verschenen met de Pocket Monsters in de hoofdrol, doen ook zeker niet onder voor de hoofdgames. Dit leerde Pokémon Snap ons al toen deze uitkwam voor de Nintendo 64. De populariteit van de game was absoluut niet mis en Nintendo besloot in juni dan ook te melden dat we nog dit najaar een nieuwe kunnen verwachten.

Denk hierbij niet aan een Pokémon Snap 2, maar een soort reboot die alle functies van de Switch gaat benutten. Het doel in Snap is namelijk om de beste foto’s van diverse Pokémon te maken. Het klinkt als een zeer simpel concept en de mensen die het destijds gespeeld hebben, kunnen beamen dat het dit ook is. Het is echter wel erg vermakelijk en bovendien is het maken van de perfecte foto geen kattenpis.

Nog veel vraagtekens

In de originele Snap word jij benaderd door professor Oak, omdat hij een reeks foto’s nodig heeft van wilde Pocket Monsters. Hij dropt jou met camera en al op een soort treintje dat een vast parkour volgt. Tijdens dat parkour heb je dus maar even de tijd om de perfecte foto’s te maken. Gelukkig spelen de wezentjes met alle liefde naast de rails en zijn er kansen genoeg.

Nintendo is er de laatste tijd erg goed in geworden om een game aan te kondigen, bijna geen info te geven en deze vervolgens kort daarna al de winkel in te knallen. We zagen dit gebeuren met de nieuwe Paper Mario, die aangekondigd werd in het voorjaar en in juli uitkwam, en ook met Mario 3D All Stars, die twee weken later verscheen (en binnen tien tellen al niet meer te krijgen was).

Het is dus zo’n beetje in de lijn der verwachting dat Nintendo de lippen strak op elkaar houdt wat betreft Snap. Toch wordt met het woord reboot en de paar beelden die we wel konden aanschouwen al veel duidelijk. Het lijkt erop dat de versie voor de Nintendo 64 nog steeds als leidraad wordt gezien en dat de game hier zijn grondslag in vindt.

Fotograferen als kunst

Het karretje waarin Oak jou dropt, brengt je waar je moet wezen. Je kunt dus simpelweg achterover leunen en bij elke Pokémon een foto maken? Nee, nee, zo werkt het niet. Oak wil voor het onzichtbare geld dat hij je betaalt wel een bepaalde standaard hebben. Niet elke foto voldoet en enkel de beste foto’s komen in de Photo Dex.

Het is dus aan jou om je fotografie-skills naar boven te halen en te letten op perfecte compositie. Hierbij spelen meerdere zaken een rol. Hoe ver weg is de Pokémon? Staan er meerdere op één foto? Doet hij op dat moment een aanval of een andere speciale gedragsuiting die je niet veel tegenkomt? Ding, ding ding, bingo! Zulke foto’s zorgen ervoor dat je meer punten krijgt en deze punten wil je hebben, want hoewel Oak je totaal niks betaalt, is hij wel erg welwillend om nieuwe gebieden voor je open te gooien, zodat je nog meer foto’s kunt maken.

Deze gebieden variëren van een strand tot aan een bos en even later bevind je je zelfs in een grot. De Pokémon die je tegenkomt passen natuurlijk bij de setting. Destijds was enkel de eerste generatie te vinden, simpelweg omdat enkel die nog maar uit was. Tegenwoordig hebben we te maken met meer dan 800 Pokémon en ik ben ontzettend nieuwsgierig om te zien wat Nintendo hiermee gaat doen. Op enkele foto’s zien we al nieuwere Pokémon en Nintendo heeft al bevestigd dat we te maken krijgen met meer en nieuwe eilanden.

Zoveel mogelijkheden

Naast het feit dat alles er een stuk mooier uitziet en waarschijnlijk een stuk beter werkt, zo’n 20 jaar na het origineel, denk ik dat er behoorlijk wat mogelijkheden zijn waarvan ik hoop dat die benut worden. Wat denk je van de Switch zelf als camera gebruiken? Als je op de console speelt, heeft dit misschien niet zoveel porum, maar des te meer als je de Switch als handheld gebruikt. Letterlijk om je heen kijken om Pokémon te vinden? Yes please, dan beweeg ik ook nog eens.

De eerste keer dat ik het origineel speelde, mopperde ik een beetje op dat treintje. Ik wil gewoon zelf rondlopen, maar ik snap wel dat het treintje essentieel is om het leuk te houden. Door de tijdsdruk wordt het spel toch wel wat spannender. Toch hoop ik dat Nintendo besluit om er ook een eiland bij te doen waarop we wel zelf kunnen rondlopen. Dat lijkt me echt het einde.

Nintendo doet geheimzinnig

Hoewel de nieuwe Pokémon Snap dit najaar nog moet verschijnen, is Nintendo erg stilletjes over de officiële releasedatum. Dit was echter ook het geval bij de DLC van Sword en Shield, die pas in de maand zelf een datum kregen. Mijn vermoeden is dat we in november nog kunnen spelen. November is wel een beetje Pokémon-maand als je kijkt naar de andere releases. Ik heb er zin in! Maar helaas nog eventjes wachten. Tot die tijd kijk ik de trailer wel nog een keertje.

Deel dit artikel