Persona 5 Royal

Preview
Kevin Rombouts op 16 maart 2020
Persona 5 Royal

Terug naar Shujin Academy

Met Persona 5 heeft Atlus misschien wel een van de meest geliefde JRPG’s van de afgelopen jaren in handen. Sinds de release van de game in 2016 is de JRPG geprezen voor het verhaal, de verfijnde gameplay en de in het oog springende graphics. Het is dan ook niet vreemd dat Atlus het net als met voorgaande Persona-titels nog een keer dunnetjes wil overdoen, dit voorjaar in de vorm van Persona 5 Royal.

Atlus heeft er een handje van om titels na een aantal jaar nog een keer opnieuw uit te brengen in een verbeterde vorm. Bij Persona 3 resulteerde dat in Persona 3 Portable voor de PSP en Persona 4 kwam als Persona 4 Golden vijf jaar na dato voor de PlayStation Vita uit. Nu Sony zelf geen handhelds meer heeft, komt Persona 5 Royal net als het origineel opnieuw naar de PlayStation 4. Hoewel er sinds de eerste teases eind 2018 gehoopt werd op een Nintendo Switch-release, blijft dat voorlopig uit.

De releasedatum van Persona 5 Royal

Hoewel Persona 5 Royal in Japan al sinds 31 oktober 2019 te spelen is op de PlayStation 4, zullen wij nog even moeten wachten. Aan het eind van deze maand ligt Persona 5 Royal in de winkel, op 31 maart 2020 om precies te zijn. Daarbij is Atlus opnieuw verantwoordelijk voor de ontwikkeling en zal Deep Silver het uitgeven in Europa op zich nemen. De Japanse animestudio Domerica keert ook weer terug om mee te helpen aan extra tussenfilmpjes voor de nieuwe content.

Omdat het om een verbeterde uitgave van het origineel gaat, hoeven spelers niet op een demo of een early access-versie van de game te rekenen. Helaas zullen spelers die het origineel al hebben gekocht de game niet simpelweg kunnen upgraden: Persona 5 Royal is een stand-alone game, wat betekent dat deze voor de volledige prijs gekocht zal moeten worden.

[image_with_animation image_url=”27720″ alignment=”right” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Het zijn namelijk niet alleen maar vechten en gevaar waar je mee te maken krijgt in de reeks; ook je sociale status, vriendschappen en je tijd als student spelen een belangrijke rol in hoe je presteert.”

De Persona-franchise

De Persona-serie draait alweer wat jaartjes mee, met een eerste release in 1996 in Japan als Revelations: Persona. De reeks kwam echter niet uit het niets, want deze ontstond als spin-off van de Megami Tensei RPG-serie. Hoewel de eerste delen uit de reeks redelijk onder de radar bleven, weet de serie sinds Persona 4 veel populariteit te winnen. Vooral met de re-release van het vierde deel in 2013 voor de PlayStation Vita heeft Atlus een zwik aan nieuwe JRPG-fans aan zich weten te binden.

In bijna alle gevallen volgen de Persona-games een groep studenten in het hedendaagse Japan die bij toeval in bizarre omstandigheden terechtkomen. Hoewel de games geen directe sequels van elkaar zijn, delen ze wel eenzelfde universum en thema’s. De belangrijkste hiervan is het collectieve onderbewustzijn, waar de onderbewuste wensen van de mensheid zich manifesteren in fysieke uitingen: de Persona’s. Dit hangt ook meestal samen met een alternatieve wereld of werelden waar deze Persona’s zich manifesteren: in Persona 3 een enorme toren met honderd verdiepingen, in Persona 4 een wereld die alleen via een televisie kan worden bezocht en in Persona 5 paleizen gebaseerd op diepzittende, verdrongen verlangens.

Een ander belangrijk aspect van de Persona-serie is het dagelijkse leven van de studenten waarmee je speelt. Het zijn namelijk niet alleen maar vechten en gevaar waar je mee te maken krijgt in de reeks; ook je sociale status, vriendschappen en je tijd als student spelen een belangrijke rol in hoe je presteert. Je gaat naar school, volgt lessen, bouwt vriendschappen op, krijgt een relatie en probeert ook nog eens wat geld te verdienen om wat leuks te kopen of je wapens te verbeteren. Je moet het allemaal zien te managen in de beperkte tijd die je hebt, waardoor Persona ook een les is in het maken van keuzes.

Hetzelfde, maar toch anders

In Persona 5 Royal begint het verhaal van de studenten aan Shujin Academy gewoon weer opnieuw. Jij als hoofdpersoon komt op deze school terecht nadat je uit je oude stad moest vertrekken als gevolg van een bizar opstootje. Met een geschonden naam en alleen wat kleren op je rug is het aan jou om je leven weer op te pakken als student aan een nieuwe school. Het duurt echter niet lang voordat er mensen spontaan dood neervallen en jij terechtkomt in de bijzondere wereld van de Persona’s.

Voor mensen die het origineel hebben gespeeld, klinkt dit allemaal bekend. Toch is lang niet alles hetzelfde, want de Phantom Thieves of Hearts (zoals het hoofdpersonage en zijn vrienden zich noemen) krijgen versterking in dit nieuwe deel. Deze versterking komt in de vorm van Kasumi Yoshizawa, een nieuwe studente die ongeveer op hetzelfde moment als jij begint aan haar jaar op Shujin Academy. Kasumi is een gerespecteerde turnster en wordt al snel vrienden met de hoofdpersoon, maar je zult er snel achterkomen dat, net als bij de andere Phantom Thieves, er ook bij Kasumi meer schuil gaat achter haar masker dan dat ze wil onthullen.

[image_with_animation image_url=”20431″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De gameplay van Persona 5 Royal

Op het gebied van gameplay veranderen er in Persona 5 Royal geen hele schokkende dingen. Gedurende de dag ga je naar school, doe je examens en socialize je met medestudenten, docenten en andere bijzondere types. Zodra je echter een van de paleizen binnenstapt, is het een kwestie van overleven, ontdekken, puzzelen en vooral veel vechten.

Deze gevechten gaan volgens de typische turn-based JRPG-stijl waarbij je team om beurten aanvallen doet op de tegenstander, waarna zij los gaan op jouw personages. Ieder personage beschikt over een wapen en een set speciale aanvallen afhankelijk van de Persona die ze bij zich dragen. In het thema van diefstal en overvallen zijn deze wapens echter geen zwaarden of bijlen, maar automatische geweren, shotguns en zelfs granaatwerpers.

Iedere vijand die je tegenkomt heeft natuurlijk eigen zwakheden en het is aan jou om een aanval aan te laten sluiten op het zwakke punt van een vijand. Doe je dit, dan is de vijand tijdelijk uitgeschakeld en zal hij je voor een ronde niet aanvallen. Lukt het je om dit voor alle vijanden op het veld te doen, dan open je een speciale aanval met de hele groep die extra veel schade aanricht. In sommige gevallen houd je de vijand onder schot, waarmee je net wat meer uit de vijand kunt krijgen. Zo kun je de Persona van de vijand aan je team toevoegen, of zelfs extra geld of items van ze vragen, waarna ze op de vlucht slaan.

[image_with_animation image_url=”27722″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Net dat beetje extra

Zoals we ondertussen van Atlus gewend zijn, zijn de re-releases van games in de meeste gevallen ook echt de moeite waard om opnieuw te spelen. Ze voegen immers een bak aan nieuwe content toe in de vorm van nieuwe personages, verbeteringen aan de gameplay en extra kleine details om de game net dat beetje leuker te maken.

Qua verhaal bespraken we eerder al de komst van Kasumi naar Shujin Academy, maar er verandert nog meer. Zo zien we later in het verhaal ook een nieuwe mentor naar Shujin komen in de vorm van Takuto Maruki, wie ook de rol van nieuwe Confidant voor de hoofdpersoon op zich zal nemen. Ook krijgen we een derde semester om doorheen te spelen, iets wat in de originele game niet zat. Spelers zullen echter wel hun best moeten doen om dit derde semester te kunnen meemaken, wat een extra stukje uitdaging aan de game toevoegt.

Ook zijn er kleinere veranderingen te vinden gedurende het schoolleven en de periodes als Phantom Thief. Zo is het mogelijk als student om nieuwe gebieden te bezoeken, andere activiteiten te doen om je skills te verbeteren en kleine quality-of-life veranderingen die het spelen plezieriger moeten maken. Als Phantom Thief daarentegen is het mogelijk om nieuwe en sterkere Persona’s tegen te komen en is het mogelijk om nu aanvallen te doen samen met een andere Phantom Thief.

Genoeg dus om naar uit te kijken voor wanneer de game in de winkels ligt op 31 maart 2020. Het ziet ernaar uit dat Persona 5 Royal een must wordt, zowel voor fans van het origineel als nieuwelingen in de serie.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De trailers van Persona 5 Royal

Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt verwachten van Persona 5 Royal? Bekijk dan onderstaande trailers eens:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel