Outriders is de eerste grote next-gen game

Preview
Jermaine van Haarlem op 13 mei 2020
Outriders is de eerste grote next-gen game

Samen staan we sterk

Als je veel met Gears of War hebt, zullen de eerste beelden van Outriders direct nostalgische gevoelens oproepen. Het is er allemaal: een buitenaardse wereld, co-op gameplay, brute actie en een erg herkenbare dekkingssysteem. De basis voor een succesformule. Of dit genoeg is om overeind te blijven staan, is nog afwachten. Wij blikken alvast voor jullie vooruit op deze sci-fi shooter.

People Can Fly is een naam die bij de meeste mensen niet gelijk een belletje doet rinkelen. Toch is de Poolse Studio al 15 jaar actief en timmert het aardig aan de weg. Zelfs Epic Games zag hoe goed het ging en besloot in 2012 de studio op te kopen. Dit leidde ertoe dat de studio aan Gears of War: Judgement, Bulletstorm en Fortnite: Save the World kon werken. Echter was het niet allemaal rozengeur en maneschijn, dus besloot de studio daarna weer zelfstandig verder te gaan. Dit resulteerde in een samenwerking met Square Enix, wat leidde tot de game Outriders.

De releasedatum van Outriders

Outriders werd voor het eerst aangekondigd tijdens de E3 2019 met een cinematic trailer. Het was eigenlijk de bedoeling dat de game deze zomer al zou verschijnen, maar deze releasedatum is eind februari verzet. Lang hoeven we echter niet meer te wachten op Outriders, want deze verschijnt eind dit jaar. Een logische keuze om nog even te wachten, gezien de nieuwe generatie consoles er ook aankomen.

De game werd in 2019 aangekondigd voor de PlayStation 4, Xbox One en pc, maar hier zijn inmiddels de PlayStation 5 en Xbox Series X aan toegevoegd. Momenteel is het niet bekend of de game op Google Stadia beschikbaar wordt. Er is wel de kans dat dit wel gaat gebeuren aangezien Square Enix al meerdere games voor Google Stadia beschikbaar heeft gemaakt.

Verder bouwen op een bekende basis

De Poolse studio omschrijft Outriders zelf als een wilde sci-fi shooter waarbij de speler heel veel vrijheid krijgt. Spelers krijgen de mogelijkheid om zelf een personage te maken. In de eerste beelden lijken de keuzes nog wat beperkt. Zo is er slechts de keuze tussen man en vrouw, verschillende haarstijlen, huidskleur en wat littekens etc. De kans bestaat wel dat dit nog flink wordt uitgebreid.

Wat als eerste opvalt aan de game is de Gears of War-vibe. Niet heel vreemd gezien de studio zelf ook aan een Gears of War-game heeft gewerkt. Ook zit er een lichte Destiny- en Anthem-sfeer rondom de game. En hoewel de game eruit ziet als een stevige shooter, zijn er genoeg role-play elementen te vinden. Je kunt levellen en vaardigheden toewijzen, er zijn zat sidequests en keuzes voor dialogen, en de mogelijkheid bestaat om tussen vier verschillende classes te kiezen.

[image_with_animation image_url=”29048″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De basis van een succesformule, maar of dit genoeg is om overeind te blijven staan is nog even afwachten.

Een beetje van jezelf en een beetje van.. magie?

In Outriders bevinden we ons in de toekomst. Een toekomst die voor ons werkelijkheid kan worden. De mensheid heeft de aarde opgebruikt en onbewoonbaar gemaakt. De ontdekte planeet Enoch moet ons een nieuwe leefomgeving geven. Zodoende stuurt de mens twee reusachtige schepen richting Enoch om het leven daar voort te zetten. Een van de schepen bereikt Enoch en de passagiers starten langzaam met het bewonen van de planeet. In eerste instantie lijkt er weinig aan de hand, tot er vreemde gebeurtenissen plaatsvinden.

De soldaten (Outriders) gaan op onderzoek uit. Al snel gaat alles mis wanneer ze een mysterieus signaal ontdekken en wordt er een kracht geactiveerd. Er ontstaan vreemde stormen waarbij bliksemschichten alle kanten op vliegen. Daarnaast krijgen de Outriders ruzie met hun leidinggevende en er ontstaat een conflict dat rampzalig afloopt. Alle Outriders lijken hierbij te sterven.

Toch blijkt dat jij en een aantal Outriders het hebben overleefd en als jullie decennia later wakker worden, is de mensheid gesetteld op Enoch. Echter is het niet het fijne weerzien waar ze op gehoopt hadden. De eerste grote stad genaamd First City ligt zwaar onder vuur en voert een strijd met allerlei gemuteerde menselijke tegenstanders. Aan jou en de Outriders de taak om alles weer leefbaar te maken op Enoch.

[image_with_animation image_url=”29047″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De nieuwe aarde

Hoewel de basis van deze sci-fi shooter veel weg heeft van Gears of War, bevat het toch een aantal veranderingen. Zo bezitten de Outriders over speciale krachten. Dit in combinatie met de vier verschillende classes zorgen weer voor een eigen sausje. Momenteel zijn er pas drie bekend: De Pyromancer, de Trickster en de Devastator.

De game is gemaakt voor co-op en je merkt gelijk dat de classes op elkaar zijn afgestemd. De Pyromancer is gespecialiseerd in vuurwapens en doet veel schade naarmate de tijd vordert. De Trickster is gericht op de omgeving waardoor je bijvoorbeeld de vijand trager kan laten lopen of meer schade laat opdoen. De Devastator is daarentegen een echte tank en kan rotsblokken gooien.

Het is interessant om te zien dat de game geen health packs heeft. Je krijgt leven door je Outriders zo goed mogelijk te besturen. Sla je bijvoorbeeld iedereen aan gort met de Devastator, dan wordt je daarvoor beloond. Het lijkt er dus op dat je zoveel mogelijk kills moet maken om in leven te blijven. Iets wat tegen je natuur in gaat, als je bijna sterft.

Samen zullen we eerlijk delen

Hoewel de classes een bepaalde aanpak vragen, betekent dit niet dat je in een hoekje wordt geduwd. Volgens de ontwikkelaars heb je nog steeds alle vrijheid in de manier waarop je wil spelen. Zo zijn alle wapens en voorwerpen voor iedereen beschikbaar. Als jij een zwaar wapen wil hebben met je Trickster dan kan dat gewoon. De classes ontgrendelen wel speciale vaardigheden zoals meer leven of meer schade. Volgens de ontwikkelaars zijn dit belangrijke afwegingen wanneer je verder komt in de game.

Het viel wel op dat de voorwerpen dezelfde kleur code hanteren als menig andere shooter. Denk hierbij aan witte wapens die normaal zijn, terwijl groen en blauw voor betere wapens staan. Een leuke eigenschap is wel het design van de wapens. Deze lijken haast uitvergrote versies van de standaard wapens die we in onze eigen wereld kennen.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De trailers van Outriders

Nieuwsgierig geworden naar Outriders? We hebben de trailers en gameplay beelden voor je alvast op een rijtje gezet:

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel