Bravely Default 2 laat de 3DS achter zich

Preview
Maxime Buitenhuis op 9 juni 2020
Bravely Default 2 laat de 3DS achter zich

Nieuwe spelers op het toneel

In 2012 was Bravely Default een verrassend frisse wind in de tak RPG-games voor de 3DS. Met name de sfeerrijke setting en het innovatieve gevechtssysteem leverde deze Japanse productie positieve reviews en meerdere accolades op. In de nieuwste toevoeging aan de franchise gaan we op pad met de jonge zeeman Seth die na een schipbreuk zijn geheugen verliest. Kan dit vervolg het charmante en originele ontwerp van het eerste deel evenaren? We blikken vooruit naar wat de game voor ons in petto heeft.

De eerste Bravely Default paste perfect bij de casual speelstijl die de 3DS bood. Bravely Default 2 wisselt echter de kleine dubbele schermpjes van de 3DS in voor een klein scherm en een televisie. Dit nieuwste deel zal namelijk exclusief op de Nintendo Switch te spelen zijn. Kunnen we hierdoor grote veranderingen verwachten of blijft alles bij het oude?

De releasedatum van Bravely Default 2

Het is al sinds de Game Awards van 2019 bekend dat Bravely Default 2 in de maak is, maar na de aankondiging bleef het nog een paar maanden stil. Eind maart verscheen een gratis demo in de Nintendo eShop en op dezelfde dag verscheen op YouTube een Nintendo Direct Mini om ons daarover wat meer duidelijkheid te verschaffen. De demo is zowel een voorproefje als een test; met behulp van een enquête probeert Square Enix feedback van de spelers te krijgen. Op die manier kan de game helemaal speelklaar gemaakt worden.

Hoewel Nintendo naar buiten heeft gebracht dat Bravely Default 2 in 2020 uit zal komen, is er nog geen definitieve releasedatum bekendgemaakt. Als er naar aanleiding van de demo nog aanpassingen worden doorgevoerd, heeft dat natuurlijk nog wel wat tijd nodig. Een zomer-release zal het daarom naar alle waarschijnlijkheid niet zijn, maar zonder al te veel tegenslagen kunnen we de game waarschijnlijk later dit jaar spelen.

Een tweede sequel

De eerste Bravely Default zou eigenlijk deel gaan uitmaken van het Final Fantasy-universum. Bravely-bedenker Tomoya Asano had na de release van Final Fantasy: The 4 Heroes of Light verschillende opties voor dit nieuwe project, en hij besloot dat het een op zichzelf staande game zou worden.

Uiteindelijk werd gekozen voor een eigen setting die Luxendarc zou gaan heten. In deze fantasiewereld houden vier kristallen de balans tussen licht en duisternis, maar de duisternis wordt steeds sterker en dreigt de kristallen te corrumperen. Samen met drie mede-avonturiers moet hoofdpersonage Agnès de kristallen weer kracht geven. Met turn-based combat worden de vijanden onderweg tegengehouden, en door specialisaties te kiezen met het originele job-systeem kunnen de personages helemaal naar eigen wens ingevuld worden. De eerste game telde 24 verschillende banen die elk unieke stats met zich meebrengen.

Een jaar na de uitgave van Bravely Default werd er al gespeculeerd over een vervolg. Dit kwam uiteindelijk in 2015. Bravely Second: End Layer borduurde voort op het originele verhaal, waarbij een deel van de personages opnieuw te zien was. Eigenlijk is Bravely Default 2 dus de derde game in de franchise. Nintendo heeft laten weten dat het in dit spel om een andere wereld met nieuwe personages gaat. Wel spelen de vier kristallen een grote rol, want het is aan de speler om deze te vinden.

[image_with_animation image_url=”29717″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Hoewel Bravely Default 2 zich op andere locaties afspeelt dan de andere Bravely-games, kunnen we een soortgelijke sfeer verwachten.

Originele details

Luxendarc biedt in de eerste twee games een uitgebreid decor voor het verhaal van Agnès. De sfeer van Bravely Default zit voor een groot deel in het originele en charmante ontwerp van de steden en dorpjes. Draaiende molens en tandwielen geven net die extra details in de achtergrond om het tot een levendig geheel te maken.

Zoals we in de trailer zien, zal het continent Excillant in Bravely Default 2 het decor vullen. De jonge zeeman Seth is het hoofdpersonage van de game. Hij spoelt aan op een strand en kan zich weinig herinneren van wat er gebeurd is.

Wanneer Seth gevonden wordt door de gevluchte Prinses Gloria en de reizigers Elvis en Adelle, besluit de groep dat zij elkaar een handje kunnen helpen. Hoewel de nieuwe game zich dus op andere locaties afspeelt, kunnen we een soortgelijke atmosfeer als in het eerste deel verwachten. Deze zal op het grotere scherm van de Switch zeker goed tot zijn recht komen.

De gameplay van Bravely Default 2

Uit de Nintendo Direct Mini en de demo hebben we al het een en ander kunnen halen: de gameplay van Bravely Default 2 zal voor het grootste deel terugvallen op elementen die we in de eerste twee games ook gezien hebben. De turn-based combat die alomtegenwoordig is in JRPG-games is in deze franchise opgeleukt door de toevoeging van Brave Points (BP), waarmee de speler kan selecteren welke acties de personages ondernemen. Daarnaast is er de Default-optie, die verdedigend is in plaats van aanvallend.

Voor de 3DS, die met de StreetPass-feature contact maakt met andere 3DS-systemen, had Bravely Default een leuke extra. Spelers die elkaar tegenkomen kunnen elkaar namelijk helpen met de wederopbouw van een dorp. Of Bravely Default 2 een soortgelijke mogelijkheid zal hebben voor de Switch, is nog niet bekend.

[image_with_animation image_url=”29716″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Gouden team

Opvallend aan Bravely Default 2 is de consistentie van het creatieve team: bedenker Tomoya Asano werkt samen met zijn Team Asano aan de game. We kennen Tomoya Asano met name als producent van verschillende Final Fantasy-games, alsmede de eerste twee Bravely-games en Octopath Traveler. Voor de muziek keert componist Revo terug naar de franchise. We zien voor deze game wel Silicon Studio vertrekken en in plaats daarvan zal Claytechworks de gameplay op zich nemen. Square Enix en Nintendo publiceren de game.

Bravely Default 2 is later dit jaar exclusief op Nintendo Switch te spelen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel