Het buitenechtelijke kind Valorant

Hands-on
Jordy Nieuwenhuis op 1 mei 2020
Het buitenechtelijke kind Valorant

Het beste van Counter-Strike en Overwatch

Dit jaar komt er een nieuwe hero-shooter op de markt van Riot Games, wie je vast wel kent van League of Legends. De game is op dit moment nog in closed beta, maar is al erg populair op Twitch. Dat komt mede doordat toegang tot deze closed beta-versie momenteel alleen verkrijgbaar is via een bètacode. Kijkers van Valorant Twitch-streams met een Riot account maken kans om zo’n code te verkrijgen. Pixel Vault ging ook aan de slag met de shooter om te kijken waar alle heisa vandaan komt.

De meeste mensen zullen wel bekend zijn met CS:GO en Overwatch. CS:GO is ontwikkeld door Valve en is uitgebracht in 2012. Overwatch kwam vier jaar later op de markt en is ontwikkeld door Blizzard. Deze beide games zijn goed aanwezig in de eSports wereld en scoren nog dagelijks hoge cijfers op streaming sites zoals Twitch en Mixer.  Met Valorant wil Riot Games duidelijk een stukje van deze taart meepikken.

Waar komt het vandaan

Valorant is een beetje het buitenechtelijke kindje van Overwatch en CS:GO. In Valorant zit het koopsysteem van CS:GO. Dit betekent dat je in deze game voor elke ronde wapens, een schild en krachten kunt kopen. Aan de andere kant heb je Overwatch, waarbij elk personage een unieke vaardigheid heeft die je in kunt zetten. Deze twee aspecten zijn beide verwerkt in Valorant..

Valorant heeft op dit moment negen helden met elk unieke krachten.  De personages hebben allemaal één signature move, twee koopbare moves en een ultimate. De signature move van een personage is elke ronde weer bruikbaar en soms zelfs meerdere keren in één ronde, dit verschilt per personage. Je ultimate, de naam zegt het al, is de beste vaardigheid van je personage en laadt op door kills te maken in de rondes.

De twee koopbare krachten zijn net zoals de wapens die je kan gebruiken in de games te kopen tussen de rondes door. Zo kun jein het geval van het healer personage Sage slow orbs en barrier orbs kopen. De slow orbs kun je gebruiken om een deel van een gebied plakkerig te maken waardoor je tegenstander langzamer gaat lopen en met de barrier orb laat je een gigantische muur verschijnen waarmee je stukken gebied kunt afsluiten.

To buy or not to buy

Door het koopsysteem moet je tactisch denken tussen de rondes door wat je allemaal meeneemt als load-out. Je kunt helaas niet alles kopen en je moet dus keuzes maken. Je kunt overleggen met je team wat slim is om te doen. De één neemt bijvoorbeeld een sniper mee terwijl de ander een shotgun meeneemt. Overleef je een ronde dan behoudt je de wapens die je al gekocht hebt. Ga je dood, dan moet je opnieuw de shop in. Gelukkig verdwijnen de koopbare krachten niet, dus je hoeft deze niet perse in één ronde te gebruiken.

De enige spelmodus die op dit moment in de game zit is search and destroy. Dus het plaatsen van een bom of juist het ontmantelen van het explosief, afhankelijk van aan welke kant je staat. Riot Games heeft gezegd dat ze aan het kijken zijn naar andere game modes om toe te voegen, maar ze hebben verder niks concreets erover gezegd. Er wordt verwacht dat Valorant in de zomer gaat uitkomen en dat die free-to-play zal worden. De inkomsten zullen voornamelijk komen uit de verkoop van in-game cosmetics, net zoals andere games van Riot.

[image_with_animation image_url=”28605″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Maar speelt het ook lekker?

Wanneer je aspecten uit twee populaire games in één titel verwerkt, zou je haast denken dat je niet fout kunt zitten. In het eerste potje werd ik meteen al gedropt in een groep waarbij mensen al veel teveel tijd in de game hadden gestoken (iets met  veel tijd thuis spenderen), waardoor ik meteen afgemaakt werd. Gelukkig ging het tweede potje al een stuk beter, misschien ook omdat ik al wat gewend was aan het systeem.

Het gebruik van de diverse vaardigheden werkt ontzettend soepel en elk personage heeft weer een eigen unieke vaardigheid. Dit maakt dat je graag alle personages eens wil proberen, zodat je goed doordacht de keuze kunt maken over jouw main. Ook is het verstandig om je keus af te stemmen op jouw team en de tegenspelers. In het ene potje is een personage handiger dan tijdens een ander potje.

[image_with_animation image_url=”28613″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Valsspelen? Oh nee hoor!

Met de komst van Valorant brengt Riot Games ook een nieuw anti-cheat-systeem uit genaamd Riot Vanguard. Dit anti-cheat-systeem heeft voor aardig wat ophef bij velen gezorgd. Het is controversieel door hoe het systeem in elkaar steekt. 

Op zich is dit systeem prima, alles om cheaters tegen te houden. Het is nog de vraag of Valorant de nieuwe kampioen gaat worden in de eSports wereld. Op dit moment kijken er in ieder geval genoeg mensen naar op streaming sites, al zal het gros alleen maar kijken voor een beta key op dit moment.

Dit laatste is wel echt een slimme zet van Riot Games. Door slechts her en der keys te laten vallen, zoomen mensen veel in op Valorant op Twitch. Daarmee weet het bedrijf natuurlijk direct mooie naamsbekendheid te krijgen. Wanneer je eenmaal een key hebt, ben je ook nog eens verkocht doordat de game zo lekker werkt. Riot Games, jij bent slim.

Deel dit artikel