Dit moet je weten over Nintendo Switch Online

Tips
Kevin Rombouts op 30 september 2021
Dit moet je weten over Nintendo Switch Online

Bijzondere keuzes van de Japanse gigant

Hoewel het nog altijd mogelijk is om losse games te kopen, zijn er ook steeds meer abonnementen voor een vast bedrag per maand beschikbaar om op je console en pc games te spelen. Nintendo Switch Online is één van die diensten, maar wat is het nou eigenlijk precies? We leggen het je uit.

Nintendo is al sinds jaar en dag een vreemde eend in de bijt. Waar Sony en Microsoft elkaar het liefst helemaal kapot concurreren, doet de voormalig speelgoedfabrikant lekker zijn eigen ding. Zo ook op het gebied van online gamen: pas sinds deze generatie leek het Nintendo een goed idee om geld te vragen voor functies zoals online multiplayer, in de vorm van Nintendo Switch Online. Tijd om daar eens dieper in te duiken.

Dit krijg je met Nintendo Switch Online

Zelfs met de release van de Switch in 2017 was de digitale abonnementsdienst van Nintendo nog geen ding. Hoewel Nintendo de service al vroegtijdig uit de doeken deed, werd de dienst uiteindelijk pas in 2018 beschikbaar gesteld. Dit zorgde dan ook voor verwarring onder spelers, aangezien games die eerst probleemloos online te spelen waren, plots een abonnement nodig hadden.

Daarmee lijkt de dienst op Microsoft’s Xbox Live Gold en Sony’s PlayStation Plus. Wie titels als Super Smash Bros. Ultimate, Splatoon 2 of Mario Kart 8 Deluxe tegen spelers van over de hele wereld wil spelen, zal een abonnement nodig hebben. Bepaalde titels zijn hiervan vrijgesteld, maar dit zijn net als op de andere platformen free-to-play-titels zoals Fortnite en Warframe.

Ook het online opslaan van je savegames is een optie bij Nintendo Switch Online, al gaat het hier niet om alle games. Momenteel zijn er zo’n vijftig games die de optie niet ondersteunen, omdat Nintendo gerommel met savegames wil voorkomen. Veel games die dan ook een competitieve component hebben of spelers in staat stellen digitaal items te ruilen zijn veelal uitgesloten. Denk aan de Pokémon-games, Splatoon 2 en de Fifa-titels.

Misschien wel een van de meest verwarrende onderdelen van Nintendo Switch Online is diens app en communicatiemogelijkheden. Wie in games als Splatoon 2 en Super Smash Bros. Ultimate wil kletsen met mede- en tegenspelers, zal eerst de Nintendo Switch Online-app op Android of iOS moeten downloaden. Daar wordt het mogelijk om voicechat op te zetten, maar dat vereist dus wel een gesplitste verbinding voor je headset tussen je telefoon en Switch. Dit terwijl games als Fortnite het wel gewoon in-game ondersteunen.

[image_with_animation image_url=”38375″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Wie in games als Splatoon 2 en Super Smash Bros. Ultimate wil kletsen met mede- en tegenspelers, zal eerst de Nintendo Switch Online-app op Android of iOS moeten downloaden.

Gratis games - van dertig jaar terug

Natuurlijk heeft de Japanse gigant ook goed zitten letten op wat Microsoft en Sony nog meer doen om spelers te paaien. Daarbij is het gratis uitdelen van games niet onopgemerkt gebleven, maar zoals wel vaker heeft Nintendo hier zijn eigen twist aan gegeven. In plaats van dat spelers iedere maand een aantal games krijgen, biedt Nintendo een kleine bibliotheek aan klassiekers aan die op ieder moment opgestart kunnen worden.

Hier bedoelen we met klassiekers ook echt de klassieke games: momenteel zijn er zo’n 70 games uit het NES-tijdperk beschikbaar en net geen 50 uit het SNES-tijdperk. Namen als Super Mario Bros, The Legend of Zelda en Donkey Kong Country zijn beschikbaar om te spelen. Daarbij zijn de games te spelen zolang je abonnement loopt en is het ook mogelijk om games in multiplayer via het internet te spelen – iets waar ze dertig jaar geleden nog niet van durfden te dromen.

Recentelijk heeft Nintendo ook aangekondigd dat de bibliotheek van klassiekers weer uitgebreid gaat worden met nieuwe platformen. Vanaf eind oktober moet het mogelijk zijn om games van de Nintendo 64 en Sega MegaDrive te spelen, al zal hier wel de optionele Expansion Pack voor nodig zijn. Wat deze gaat kosten, is momenteel nog niet bekend.

Hoeveel kost Nintendo Switch Online?

Van de beschikbare abonnementsdiensten op de consoles is Nintendo met Switch Online veruit de goedkoopste. Voor een enkel account betaal je 3,99 per maand, 7,99 per kwartaal of maar 19,99 voor een heel jaar. Mochten er meerdere mensen van je Switch gebruikmaken, dan kun je ook een familie-abonnement nemen met toegang voor acht accounts. In dat geval betaal je 34,99 euro per jaar.

Zoals al aangegeven is het nog niet bekend wat de aankomende Expansion Pack voor de Nintendo 64 en Sega MegaDrive gaat kosten. Nintendo heeft aangegeven dat het hier in de komende weken meer informatie over zou bieden.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Dat is alles wat je moet weten over Nintendo Switch Online. Zit je toch nog met vragen? Laat het dan vooral weten in de reacties, dan komen wij zo snel mogelijk met een antwoord.

Deel dit artikel