Het PlayStation-jaaroverzicht 2021
Het jaar van de grote tekorten?
Ah, 2021, het jaar van het grote tekort aan PlayStation 5-consoles en de uiterst populaire loting van Coolblue. Daarnaast is dit het jaar van de studio-vreetmachine die PlayStation Studios heet en een aantal pareltjes van exclusieve games die een pleister zijn op de toch wel erg zichtbare wond van PlayStation. Kortom: een veelbewogen 2021 voor Sony – tijd om terug te blikken.
In dit artikel lees je de meest spraakmakende en nieuwswaardige ontwikkelingen van PlayStation in 2021 volgens Pixel Vault. Maak je klaar voor wat geklaag, gejuich en verbazing in dit artikel. Heb je niks meegekregen over PlayStation dit jaar? Geen probleem: neem tien minuten van je tijd en je bent helemaal bij en kan tijdens pubquizzen via Zoom helemaal meedoen met de vragen die over PlayStation gaan.
PlayStation 5: is het een meme of exclusief pareltje?
We kunnen er niet omheen: de PlayStation 5 is mede door het tekort aan essentiële chips nog niet geworden wat ervan werd verwacht. Hier heeft Sony overigens niet als enige last van: ook de Xbox Series X heeft ditzelfde probleem, net als vele andere elektronische producten. De coronapandemie en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China hebben voor een groot chip-tekort gezorgd. De enorm groeiende vraag naar de console hielp ook niet om dit probleem snel op te lossen.
De vraag is nog steeds groter dan het aanbod, dus duurt het helaas nog even voordat de PlayStation 5 voor iedereen makkelijk beschikbaar zal zijn. Tot die tijd moeten we het doen met mondjesmaat beschikbare consoles via verschillende leveranciers. In november kondigde Sony zelfs aan dat de productie nog verder verlaagd wordt, omdat het chip-tekort is verergerd… Wanneer is het einde in zicht?
Daarnaast was bij de lancering van de PlayStation 5 al snel een probleem gesignaleerd dat pas tegen het einde van 2021 kon worden opgelost: de beperkte opslagruimte. Zeker als je de digitale uitvoering hebt van de PlayStation 5, liep je vrij snel tegen het probleem aan dat je harde schijf toch wel snel vol zit.
De next-gen-features, waardoor de beeldkwaliteit drastisch verbeterde, zorgden met name voor meer dataverbruik. De kwaliteit van de PlayStation 5-games was enorm verbeterd, maar omdat het uitbreiden van de harde schijf niet mogelijk was kon je maar een beperkt aantal games opslaan op je console. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat dit alsnog mogelijk was. Bij Pixel Vault schreven we er al uitgebreid over, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een SSD en welke SSD’s we aanraden.
Een andere opvallende gebeurtenis die veroorzaakt werd door de tekorten: een aantal dagen geleden kondigde Coolblue aan achttienhonderd PlayStation-consoles te willen verloten aan mensen die geinteresseerd waren. Dit deed Coolblue ook al rond juni 2020 met zeshonderd consoles. Je kon je inschrijven en iedereen kreeg gelijke kansen. Meer dan 300.000 mensen hadden zich hiervoor ingeschreven! Ik was een van die personen en werd uiteraard uitgeloot. 300.000 mensen!
Ik begin met af te vragen of mensen de PS5 echt willen hebben of dat ze mee willen doen vanwege de meme. Daarnaast bieden sites zoals MediaMarkt of Bol.com af en toe eens een PlayStation 5 aan. Dit is echter altijd in een bizarre bundelvorm, bijvoorbeeld met twee controllers, een headset en twee games. Zo proberen detailhandelaren het uiterste uit hun verkoop van een PlayStation 5 te halen.
Games die zijn uitgekomen
Ratchet and Clank - Rift Apart
Deze franchise gaat al een tijdje mee en het is ontzettend fijn om te zien dat Ratchet & Clank mee is gegroeid naar de volgende generatie. Met Rift Apart heeft Insomniac de lat ontzettend hoog gelegd als het gaat om graphics en het gebruik van de supersnelle SSD van de PlayStation 5. Reizen door dimensies gaat in een fractie van een seconde, hele levels veranderen in een ogenblik en dat allemaal in oogverblindende kwaliteit.
Ratchet & Clank: Rift Apart is gelukkig ook veelal hetzelfde gebleven. De helden van het verhaal zijn nog steeds om van te houden en de groep is uitgebreid met Rivet, de vrouwelijke Lombax die door veel fans meteen is omarmd. De gameplay met alle knotsgekke wapens is nog steeds fantastisch en Nefarious is nog steeds… Nefarious. Insomniac heeft de PlayStation 5 in één jaar al veel goeds gebracht, want vergeet Spider-Man: Miles Morales niet.
Kena - Bridge of Spirits
Naast bekende gezichten heeft Sony ook geïnvesteerd in nieuwe ervaringen, waaronder Kena: Bridge of Spirits voor PlayStation 4 en PlayStation 5. Het is de eerste videogame van indieontwikkelaar Ember Lab, die al wel haar strepen heeft verdiend in filmanimaties. Het voelt ook logisch dat Kena eruitziet als een animatiefilm waar jij de controle over hebt. Kena is niet de belichaming van “next-gen”, maar het heeft alle charmes van die goede oude tijd waarin platformers de baas waren. Kena past moeiteloos in het rijtje van Jak & Daxter, Ratchet & Clank en Spyro.
Kena: Bridge of Spirits is geprezen door velen en in de prijzen gevallen bij de Game Awards van dit jaar. Niet alleen door het beeldschone uiterlijk en de veel te schattige Rot-wezentjes, maar ook het emotionele verhaal is de tijd en moeite waard. Er is heel veel liefde in deze game gestopt en dat is iets wat de afgelopen jaren toch steeds meer ontbreekt.
Returnal
Begin april verscheen er een artikel over Sony en PlayStation waarin stond dat Sony geen ambitie heeft en geen risico’s meer durft te nemen. Men zou alleen nog maar voor sequels van de bekende blockbusters willen gaan als Uncharted, God of War en Horizon. Drie weken later kwam de reactie van Sony op dit artikel. Een hele grote middelvinger in de vorm van een nieuwe IP genaamd Returnal. Een behoorlijk pittige third-person shooter met heel veel elementen uit andere genres, waardoor het acht maanden na release nog steeds moeilijk is deze game in een hokje te plaatsen.
Hoofdpersoon Selene crasht op een onbekende planeet, waarop ze vast komt te zitten in een cyclus. Iedere keer dat je sterft – en dat gebeurt vrij vaak – word je weer wakker op de planeet om opnieuw te beginnen. Je neemt je vergaarde kennis mee en probeert na veel vallen en opstaan de cyclus te breken. Returnal is de eerste PlayStation 5-exclusive die laat zien wat er allemaal mogelijk is met de nieuwe hardware. De sounddesign is subliem en het gebruik van de nieuwe features van de DualSense-controller is van hoge kwaliteit. Returnal is op alle fronten een succesverhaal dat relatief veel spelers heeft bereikt in de eerste levensmaanden van de PS5. Een gok die Sony wel degelijk durfde te nemen.
Sony’s absorberende werking
Sony heeft dit jaar niet stilgezeten als het gaat om het overnemen van studios. Hun missie om PlayStation ook echt een exclusieve console te maken neemt serieuze vormen aan. Hierbij de belangrijkste studio’s die zijn overgenomen door PlayStation:
Na het succes van Returnal werd in juni Housemarque overgenomen door PlayStation Studios. Het van origine Finse bedrijf werd na de tijdelijke samenwerking voor Returnal definitief overgenomen en gaat de komende periode alleen nog PlayStation-exclusieve games maken. Ze zijn nu vooral nog bezig om updates voor Returnal te maken, maar wie weet wat voor een samenwerkingen er in het verschiet liggen.
Vrij snel daarna, in eerste instantie door een gelekte tweet, werd in september bekend dat PlayStation Studios ook Bluepoint ging overnemen. Bluepoint is onder andere bekend van de remakes van Demon Souls, Uncharted: The Nathan Drake Collection en Shadow of the Colossus. Bluepoint heeft al een aantal jaren een samenwerking met PlayStation Studios en zal de komende jaren dus nog intensiever games met ze gaan maken, waarbij de focus nu gaat liggen op nieuwe games in plaats van remakes.
Verder nam PlayStation Studios in juli het Utrechtse Nixxes over. Zij zaten achter de video-design van The Avengers, Deus Ex en Shadow of the Tomb Raider. In september nam PlayStation Studios ook Fire Spirit over, bekend van onder meer The Persistence en The Playroom. Als laatste werd ook Valkyrie Entertainment in december overgenomen, waar PlayStation Studios mee samenwerkt voor de ontwikkeling van God of War: Ragnarök.
En verder gebeurde dit nog…
Eind dit jaar kwam naar buiten dat een senior vice-president van PlayStation Network is ontslagen, omdat hij via een datingapp in contact was gekomen met een 15-jarige jongen. Deze jongen was onderdeel van een zogeheten wraakgroep. Zij gaan op jacht en lokken mensen uit de tent die in contact willen komen met minderjarigen. De politie in Amerika is deze zaak nog steeds aan het onderzoeken. Sony heeft al publiekelijk afstand genomen van de persoon in kwestie, maar toch is dit een deukje de naam van Sony.
Een opmerkelijk nieuwsbericht aan het begin van het jaar: Sony heeft patent aangevraagd op een systeem voor het gebruik van willekeurige voorwerpen als controller voor de PlayStation. Het systeem detecteert dan een voorwerp, maar deze hoeft niet van elektronische aard te zijn. Zelf geeft Sony een banaan aan als voorbeeld-voorwerp, maar dit mag ook elk ander voorwerp zijn dat je maar wilt gebruiken. Je kunt het zo gek maken als je zelf maar wilt.
En verder is Sony middels een codenaam Spartacus bezig met een mogelijke nieuwe PlayStation-abonnement. Sony werkt aan een nieuwe abonnementendienst die moet concurreren met de Xbox Game Pass. Met PlayStation Now in combinatie met PlayStation Plus is er al een mogelijkheid een abonnementendienst aan te schaffen van Sony. Echter zijn de games via Now vaak oudere games die al een tijdje uit zijn. Sony is van plan om PlayStation Now te vervangen door Spartacus en de concurrentie met Xbox nu echt aan te gaan. Daar moeten we nog wel even op wachten.
Waar we ook nog even op moeten wachten, maar wat Sony al wel in de lente van 2021 heeft aangekondigd, is dat het de chatdienst Discord naar de consoles gaat brengen; iets waar al een tijd om werd gevraagd. Begin 2022 moet de dienst beschikbaar zijn en kun je makkelijker met elkaar chatten tijdens een gamesessie.
En dan nog kort wat statistieken over PlayStation van het afgelopen jaar. Fortnite is de meest gespeelde game op de Playstation, gevolgd door Call of Duty: Warzone. De PlayStation 5 is sinds de release ongeveer veertien miljoen keer verkocht en volgens PlayStation-fans is Lady Dimitrescu van Resident Evil: Village het beste personage van dit jaar.
Door het beperkte aantal PlayStations en de gebrekkige games die zijn uitgekomen of zijn uitgesteld is 2021 niet het productiejaar van PlayStation. Sony heeft echter niet stilgezeten en is wel flink wat gaan investeren in het uitbreiden van PlayStation Studios. Werken aan de toekomst, dat is de doelstelling van Sony geweest in 2021. Nou maar hopen dat die toekomst rooskleurig gaat worden!
Wil je nog meer PlayStation-gerelateerde onderwerpen lezen van Pixel Vault? Gedurende 2021 hebben we verschillende artikelen geschreven, zoals games die je kunt spelen op PlayStation Now. En zijn we ons ook gaan verdiepen in leuke accessoires voor de PlayStation 5.
Heb je zelf nog nieuwswaardige PlayStation-onderwerpen die eigenlijk niet mogen ontbreken in het jaaroverzicht van 2021? Comment dan onder dit artikel.