Wat er tot nu toe gebeurde in 13 Reasons Why

Achtergrond
Rebecca Nieuwenhuis op 2 juni 2020
Wat er tot nu toe gebeurde in 13 Reasons Why

Van zelfmoord tot moord

Eind maart 2017 konden Netflix-bezitters op de bank ploffen voor een nieuwe serie: 13 Reasons Why. Wellicht is het verhaal van de serie bekend voor de lezers onder ons, gezien het gebaseerd is op een boek. Het is geschreven door Jay Asher. Waar het boek na één deel ophield, ging het verhaal van de serie gewoon verder. Inmiddels is seizoen 4 dan ook al aan de beurt en we hoeven er nog maar een kleine week op te wachten. Hoogste tijd voor een recap.

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over 13 Reasons Why te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Voordat ik de serie voor je samenvat, wil ik toch nog eens extra benoemen dat enkel het eerste seizoen gebaseerd is op het boek, en dat is duidelijk te merken aan het verhaal. Waar het eerste seizoen ontzettend sterk is, zwakt het tweede seizoen al wat af. Het derde seizoen zorgde ervoor dat een grote groep mensen al begon te zuchten bij de trailer. Dat het eerste seizoen zo populair was, zorgde ervoor dat de ontwikkeling van de personages toch werd voortgezet. Zelfs toen dat misschien niet meer helemaal nodig was.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 1 - Zelfmoord en drastische gevolgen

In het eerste seizoen maken we kennis met een groep middelbare scholieren en een stapel cassettebandjes. De tiener Hannah Baker heeft 13 cassettebandjes opgenomen die haar verhaal vertellen. Elk bandje geeft een reden waarom ze uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd en het is de bedoeling dat deze redenen door de juiste mensen gehoord worden. Waar het in het begin misschien nog overkomt als de wanhoopsdaad van een tienermeisje, wordt het steeds duidelijker hoeveel zij de afgelopen tijd te verduren heeft gehad.

Schuldgevoelens, verhalen over verkrachting, stoere jongens en gebroken vriendschappen domineren elke aflevering met een bijzonder verdrietig randje. We maken kennis met een aantal sterke personages, maar de hoofdrol wordt toch gegeven aan de ietwat awkward tiener Clay. Het eerste seizoen was een zeer groot succes voor Netflix, door het originele concept met een nadruk op suïcide. Ook omdat het net in een periode kwam waar aandacht aan zelfmoord dringend nodig was, omdat een aantal grote namen op deze manier het leven hebben gelaten. Een sterk seizoen, dat zelfs de grootste jongens af en toe een brok in de keel wist te geven.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 2 - "Court is in session"

Aan het eind van het eerste seizoen krijgt de moeder van Hannah de cassettebandjes in handen, waarna ze eindelijk doorkrijgt hoeveel haar dochter geleden heeft. Ze spant een rechtszaak aan tegen de school, die het gehele tweede seizoen zal duren. Hoewel niet zo sterk als het eerste seizoen, voelt het tweede deel nog steeds erg spannend. Opnieuw krijgen we hele andere inzichten in het leven van Hannah, maar zien we ook hoe haar klasgenoten langzaam aan alles onderdoor gaan.

Tegelijkertijd speelt er een rechtszaak waarin duidelijk moet worden of een schoolgenoot veroordeeld moet worden voor verkrachting. De beschuldiging komt niet van maar één dame, maar van een hele reeks jongedames die met een trauma zijn achtergebleven. Niet alles gaat echter even eerlijk. De rijken hebben soms iets meer macht dan we willen, en oefenen druk uit om de resultaten te krijgen die ze willen. De laatste aflevering van dit seizoen eindigt wel met een fikse klapper, wanneer een klasgenoot met een geweer naar de school vertrekt om de boel overhoop te schieten.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 3 - Uitgebreid Cluedo spelen

Waar seizoen 2 spannend eindigde, bouwt het juist weer heel traag op in het derde seizoen. We nemen hier compleet afscheid van Hannah Baker en haar perikelen. De focus ligt vanaf hier op de moord op niemand minder dan de klasgenoot van de verkrachtingsrechtszaak. Wie zou onze vrolijke verkrachtende loser nou dood willen hebben? Nou, iedereen dus. Wat voor de kijker overblijft is een veredeld stukje Cluedo dat soms kant nog wal slaat. Iedereen heeft wel een reden om hem dood te willen en in veel afleveringen voelt dat als een langgerekte manier om de afleveringen vol te maken.

Toch zorgt dit seizoen ervoor dat we een andere kant van deze klasgenoot kunnen zien. De eerste twee seizoenen zetten hem neer als verkrachter en in het derde seizoen krijgt hij wat meer menselijke trekjes. Dit is heel vreemd om te aanschouwen als je weet wat hij gedaan heeft.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 4 - Het houdt niet op, niet vanzelf…

Aan het eind van seizoen 3 weten we dan wel wie de moordenaar is, maar de politie heeft dat nog niet helemaal door en zet de verkeerde vast. Dat deze ook wat andere zaken op zijn kerfstok heeft, is mooi meegenomen voor de groep schoolgenoten. Toch is niet iedereen het ermee eens dat een onschuldige de bak indraait voor moord, en een nieuwkomer die ervan afweet besluit de school eens op de kop te zetten met deze kennis.

Ondanks dat ik alles heb gezien, merk ik dat ik er nog wel wat dubbel in sta. Het eerste seizoen was ijzersterk, maar het zwakte daarna flink af. Ik ben een liefhebber van stoppen op je hoogtepunt en twijfel dan ook of Netflix er daadwerkelijk wel goed aan gedaan heeft om na seizoen 1 verder te gaan. Voornamelijk het derde seizoen voelde alsof het enkel gemaakt werd om maar gemaakt te worden. Toch zit ik volgende week weer netjes klaar voor seizoen 4. Je weet maar nooit, misschien stijgt het wel boven mijn verwachtingen uit.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel