Pacific Rim: The Black

Kijktip
Steve Hetem op 15 maart 2021
Pacific Rim: The Black

De strijd is nog niet voorbij

Godzilla en King Kong zijn twee van de meest bekende kaiju’s van het witte doek: torenhoge titanen die een gevaar voor de mensheid vormen. In 2013 bracht Guillermo del Toro zijn eigen versie uit waarin megagrote monsters voorkwamen, Pacific Rim. Deze film kreeg een vervolg in 2018 en sinds kort is er nu ook de eerste anime-serie Pacific Rim: The Black.

In Japan zijn anime over kaiju’s en enorme mecha bestuurd door mensen (hier Jaeger genoemd) erg populair. Pacific Rim gaf dit soort personages een flinke boost in de westerse wereld. Hierin worden deze mecha gebouwd om buitenaardse wezens te verslaan. Alle landen in de wereld moesten samenwerken om weerstand te bieden tegenover deze giganten.

Waar gaat het over?

Pacific Rim: The Black speelt zich enkele jaren na de twee films af. Het draait om een broer en zus die op zichzelf zijn aangewezen nadat hun ouders met hun Jaeger de kaiju zijn gaan bestrijden. Vijf jaar later leven ze in een gemeenschap, maar het jongere zusje is het eentonige leven zat. Als ze nieuwsgierig op pad gaat, komt ze een verlaten Jaeger tegen die ze aan de praat weet te krijgen. Na een ernstig voorval is haar broer ervan overtuigd dat ze beter samen op zoek kunnen gaan naar hun ouders met de Jaeger.

Oorlog is geen spelletje

Een van de beste aspecten van de films was de combinatie van spektakel en humor. Dit grootse spektakel vertaalt zich minder goed naar het kleine scherm. De bedenkers hebben wel voldoende aandacht besteed aan de animatie. Die ziet er mooi en vloeiend uit en alle gevechten komen goed tot hun recht. Er zijn enkele verwijzingen naar de films, maar in de eerste aflevering krijg je al een beeld van hoe deze wereld eruitziet.

Wat The Black goed maakt is dat het vooral laat zien hoe de gewone mensen met deze strijd omgaan. We focussen ons namelijk op twee kinderen in plaats van op de heldhaftige Jaeger-bestuurders. Een geheel lege, grote stad laat duidelijk zien hoe erg de nasleep van deze oorlog is. The Black is ook wel echt een anime in de zin dat het rauwer is dan de gemiddelde tekenfilm. Het laat zien dat mensen hun gevoelens of normen aan de kant schuiven om te overleven of bloeien in tijden van crisis. In een wereld waar Jaegers goud waard, zijn gaan sommigen letterlijk over lijken om er een te bemachtigen.

Waarom wil je dit zien en waar kan je dit kijken?

Pacific Rim: The Black staat op Netflix en is zeker aan te raden voor fans van de films Pacific Rim en Pacific Rim: Uprising. Ook voor liefhebbers van geanimeerde actieseries of mensen die geïntrigeerd zijn door overlevingsverhalen is deze serie het kijken waard. The Black telt maar zeven afleveringen en een tweede seizoen is onderweg. Als je de hele serie in vrij korte tijd afkijkt heb je meer het gevoel dat je naar een lange film kijkt. Dat is positief, omdat het een compleet verhaal is. Wel zijn er vragen bijgekomen in de slotaflevering, waarvan je hoopt dat die beantwoord worden in het volgende seizoen. Maar seizoen 1 sluit dit hoofdstuk gelukkig af met een episch einde..

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel