Deze films kun je in het najaar verwachten

Achtergrond
Roman Coldenhoff op 2 september 2021
Deze films kun je in het najaar verwachten

Een melange aan genres

De bioscopen zijn inmiddels weer een paar maanden geopend en de release-carrousel draait ook weer op volle toeren. Na het bekijken van de verschillende releaselijsten belooft het een mooie afsluiting van het filmjaar 2021 te worden. Om je wat op weg te helpen in je keuze heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet.

Films uit de Marvel Cinematic Universe die dit jaar nog gaan uitkomen (Shang-Chi, Eternals en Spider-Man: No Way Home) heb ik niet meegenomen in deze lijst. Als liefhebber van de MCU-films en na het bekijken van de trailers lijken ze mij zeker het kijken waard. In plaats daarvan heb ik gekozen voor films uit verschillende genres en films die je misschien niet zo heel snel in je kijklijst zou opnemen.

Update

Oorspronkelijk stond ook Jackass Forever op onze lijst, maar recentelijk is de film uitgesteld naar 2022. Daarom hebben we besloten deze uit de lijst te halen.

Dune - 16 september

Het boek Dune van Frank Herbert is al eens eerder verfilmd. In de jaren ‘80 was er een verfilming door David Lynch (Twin Peaks). En in de beginjaren 2000 was er een miniserie met onder andere William Hurt (Thaddeus Ross uit de MCU). Deze maand komt er een nieuwe verfilming van Dune uit. Deze is geregisseerd door Denis Villeneuve (Blade Runner 2048) en bestaat uit een ensemble-cast met onder andere Timothée Chalamet (Lady Bird), Rebecca Ferguson (Mission: Impossible), Oscar Isaac (Star Wars), Dave Bautista (Army of the Dead) en Zendaya (Spider-Man).

Het verhaal gaat over Paul Atreides. Hij gaat met zijn vader, hertog Leto, mee naar de gevaarlijke woestijnplaneet Arrakis. Leto heeft de opdracht gekregen van de Keizer om daar de specerij-mijnbouw te overzien. Als je afgelopen weken naar de bioscoop bent geweest heb je trailer niet kunnen missen, mocht dat wel zo zijn, dan kun je hem hieronder bekijken.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

No Time to Die - 30 september

Een film die misschien wel het meeste last had van de pandemie is de nieuwste James Bond-film: No Time to Die. De film zou in november 2019 uitkomen maar werd na een productievertraging verplaatst naar februari 2020. Hierna zouden er nog vijf wijzigingen komen. Gelukkig gaat de film eind september in première en kunnen we nog één keer genieten van Daniel Craig als James Bond voordat hij het stokje overdraagt.

No Time to Die speelt zich ongeveer vijf jaar na de gebeurtenissen van Spectre af. James Bond is niet meer actief als geheim agent en probeert te genieten van zijn pensioen. Nadat hij wordt benaderd door zijn bevriende CIA-collega Felix Leiter duikt hij toch weer de wereld van de internationale spionage in om af te rekenen met zijn verleden.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

The Last Duel - 14 oktober

The Last Duel is geregisseerd door Ridley Scott en is gebaseerd op het boek The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France, geschreven door Eric Jager. Hij heeft zijn verhaal gebaseerd op het laatste gerechtelijk toegestane duel dat in de 14e eeuw echt in Frankrijk werd gehouden. Het script is geschreven door Ben Affleck en Matt Damon. Het is voor het eerst dat ze samen schrijven sinds ze een Oscar wonnen voor hun script van Good Will Hunting uit 1997.

De film gaat over twee voormalige vrienden: Jean de Carrouges (Matt Damon) en Jacques Le Gris (Adam Driver). Ze worden elkaars vijanden wanneer de vrouw van Jean, Marguerite (Jodie Comer), Jacques beschuldigt van verkrachting. Jean daagt Jacques daarom uit voor een duel.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Cry Macho - 28 oktober

Hoewel Clint Eastwood inmiddels de respectabele leeftijd van eenennegentig heeft bereikt zit hij niet stil. Bijna elk jaar komt er wel een nieuwe film van hem uit waarin hij zowel regisseert als de hoofdrol speelt. Wat me erg aanspreekt aan zijn films is de manier hoe hij de tijd neemt met het vertellen van het verhaal, maar ook de ontwikkeling van de personages.

Cry Macho is een verfilming van het boek met dezelfde naam. Clint Eastwood speelt Mike, een gepensioneerde rodeo-ster die in Texas woont. Van zijn voormalige baas accepteert hij een opdracht om zijn zoon die in Mexico woont te kidnappen en mee terug te nemen. Na het zien van de trailer verwacht ik weer een mooie dramafilm te zien, verweven in een coming-of-age-verhaal.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Ghostbusters: Afterlife - 11 november

Ghostbusters: Afterlife is het vervolg op Ghostbusters 2 uit 1989. In 1999 had Dan Aykroyd een eerste script voor het derde deel af. Helaas hadden de overige castleden geen interesse om erin te spelen. Het plot van het script werd wel grotendeels gebruikt voor de Ghostbusters-game die in 2009 uitkwam. Het zou uiteindelijk tot 2019 duren tot er een nieuw script was en alle originele castleden mee wilden spelen.

Het verhaal gaat over Callie, een alleenstaande moeder en dochter van de overleden Dr. Egon Spengler. Wanneer ze haar huis wordt uitgezet verhuisd ze met haar twee kinderen naar een boerderij in een klein dorpje in de Amerikaanse staat Oklahoma. Daar ontdekken de kinderen dat hun grootvader lid was van de Ghostbusters.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Klassiekers

Een trend van de laatste jaren is dat klassieke films opnieuw een bioscooprelease krijgen, al dan niet in gerestaureerde staat. Zo kun je bijvoorbeeld de komende maand Taxi Driver en Blade Runner in 4K opnieuw in de bioscoop bekijken.

In oktober is het honderd jaar geleden dat de eerste lange speelfilm van Charlie Chaplin, The Kid, uitkwam. Om dat te vieren wordt de film in volledig gerestaureerde staat weer uitgebracht in de bioscoop. In totaal zullen tien van zijn films weer in de bioscoop te zien zijn. Onder andere Modern Times, Gold Rush en The Great Dictator zullen te zien zijn.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Natuurlijk valt er nog veel meer te zien, maar dit zijn mijn favorieten. Naar welke film kijk jij het meeste uit? Laat het weten in de reacties hieronder.

Deel dit artikel