Deze acteurs doen hun eigen stunts

Achtergrond
Maxime Buitenhuis op 18 september 2020
Deze acteurs doen hun eigen stunts

Van klimmen tot vechten, niets gaat te ver

In een gemiddelde actiefilm zitten heel wat stunts, maar zelfs in de tammere films en series worden stunt doubles ingezet om gevaarlijke of ingewikkelde scènes op zich te nemen. Desondanks zijn er altijd acteurs die liever het heft in eigen handen nemen. Een beetje gevaar hoort erbij, toch? We hebben er vier voor je op een rij gezet zodat je kunt zien hoe deze mensen hun werk voor de lol een stukje pittiger maken.

Vaak mogen de gevaarlijke stunts niet door acteurs worden gedaan vanwege de verzekering. Als een hoofdrolspeler gewond is, moet de hele productie stilgelegd worden en dat kan een film fataal zijn. Vroeger waren de regels een stuk losser dan nu en mochten de vreemdste dingen zelfs zonder touwen erboven of matter eronder. Tegenwoordig kennen we stuntwerk meer met stellages die speciaal gebouwd zijn voor een val en een team van professionals eromheen.

Dat Tom Cruise, Jackie Chan en Arnold Schwarzenegger hun eigen klusjes klaren, weten we al langer. Ook Angelina Jolie en Jason Statham hebben aardig wat sprongen (en gelukkig ook landingen) op hun naam staan. Films als Tomb Raider, Terminator en Mission: Impossible hebben een gezonde dosis actie nodig en de acteurs weten die grotendeels zelf te leveren. Hieronder vind je een aantal andere filmsterren die opvallende stunts zelf hebben gedaan.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Tom Holland (Spider-Man)

De Marvel Cinematic Universe barst van de acteurs die spectaculaire actiescènes opvullen met hun eigen bravourestukken. Zo heeft Chris Evans de helikopterstunt in Captain America: Civil War zelf gespeeld en zijn de gevechten waarin Zoe Saldana’s Gamora terechtkomt voornamelijk van haar eigen hand – alleen de écht gevaarlijke bewegingen mogen zij niet zelf uitvoeren. Hoewel je in de MCU dus heel veel eigen stunts ziet, is de meest opvallende misschien wel Spider-Man. Tom Holland, die sinds 2016 de rol van Peter Parker vertolkt, laat zo min mogelijk liggen voor de stunt performers. De flexibele Brit is opgeleid in turnen en klassieke dans en het lijkt hem weinig moeite te kosten om als Spider-Man te bewegen.

Wanneer Peter in Spider-Man: Homecoming wordt gevraagd een salto te maken, dan doet Tom Holland dat zonder problemen. Maar ook de grotere stunts doet de acteur zelf: het beklimmen van (een replica van) de Washington Monument is een van de meest spectaculaire scènes uit de eerste MCU Spider-Man solo-film. Natuurlijk zijn de omgeving en de bewegingen iets levendiger gemaakt met behulp van CGI, maar de klim én de daaropvolgende sprong werden door Holland zelf gedaan. Zelfs bij de première van de film liet hij zijn acrobatische kunsten zien.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Buster Keaton

In de filmwereld van tegenwoordig wordt veelvuldig gebruikgemaakt van greenscreens en CGI. Toen dat nog niet werd gedaan, was er Joseph Frank “Buster” Keaton. Deze acteur en stuntman heeft menig keer zijn leven op het spel gezet voor een gave stunt. Hij is niet voor niets een legende binnen de filmwereld. Keaton is opgegroeid met theater in zijn bloed: zijn vader werkte samen met Harry Houdini in een rondreizende vaudevilleshow. Buster stond al vroeg op de planken en is eigenlijk nooit gestopt. In stomme films speelde hij slapstick-personages, later zou hij stuntwerk op zich nemen, films schrijven en zelfs plaatsnemen in de regisseursstoel. Tijdens zijn leven heeft hij aan meer dan 160 films en series meegewerkt. In 1966 overleed hij op 70-jarige leeftijd.

Keaton heeft onder andere over rijdende treinen gelopen, onder een instortend huis gestaan en aan een klokkentoren gehangen. Zijn stunts zien er simpelweg echt uit omdat ze ook echt zijn. De meeste zouden tegenwoordig niet meer zomaar uitgevoerd mogen worden – tussen de tijd van de stille film en nu zijn er heel wat veiligheidsregels bij gekomen. Dat maakt zijn werk des te specialer.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Alicia Vikander (Lara Croft)

De hierboven genoemde Angelina Jolie wist als Lara Croft de harten van duizenden fans te veroveren. Opvolgster Alicia Vikander heeft zich voor de rol voorbereid door maanden te trainen. Zo kon ze een groot deel van de stunts doen, zoals een vliegtuigwrak beklimmen en van een (in de studio opgezet) zinkend schip springen. Daarvoor moest ze wel elke ochtend trainen met Magnus Lygdbäck – de personal trainer die ook met bijvoorbeeld Ben Affleck (Batman) en Brie Larson (Captain Marvel) werkt.

Mark Henson coördineerde de stunts van de film, en Hannah Behan nam de gevaarlijkste ervan op zich. Tomb Raider heeft groen licht gekregen voor een vervolg, dus hopelijk zien we over een jaar of anderhalf nog meer imposante stunts van Lara Croft.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Zoe Bell

Zoe Bell is een geval apart: de weg van actrice naar stunt double bewandelde zij andersom. Bell begon als stuntvrouw, waarbij ze onder andere de stunts verzorgde in Xena: Warrior Princess en Kill Bill. Regisseur Quentin Tarantino was zo onder de indruk van haar werk, dat hij haar door de tijd heen heeft gecast in verschillende rollen. Ze is bijvoorbeeld te zien in Django Unchained en Once Upon a Time in Hollywood. 

Ondertussen blijft Zoe Bell actief als stuntvrouw. In Once Upon a Time in Hollywood coördineerde ze – buiten haar acteerrol om – de stunts, en in Iron Man 3 en Thor: Ragnarok was ze een onmisbaar deel van het stuntteam. Best handig, als je meteen alles kunt doen wat bij een rol past.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Natuurlijk zijn er genoeg andere acteurs die zelf hun motorongelukken of freerun-perikelen verrichten; dit lijstje is slechts het puntje van de ijsberg. Welke acteurs horen er wat jou betreft ook nog bij? We horen het graag van je in de comments.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel