Deze vijf documentaires duiken dieper in je favoriete games
Uitgespeeld voor vandaag? Deze docu’s houden het interessant
Aan het maken van een game gaat een lang proces vooraf. Het idee moet er zijn, er moet een team aan werken en natuurlijk is er geld nodig om alles te kunnen produceren en publiceren. Vaak moet je het nieuws rond een game écht goed in de gaten houden als je wat meer wilt weten over de ins en outs.
Gelukkig zijn er ook genoeg mooie documentaires die je een kijkje achter de schermen geven, of die juist de spelers onder de loep nemen. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet die je gezien moet hebben, van AAA tot indie en van industrie tot spelers.
Thank You for Playing (2015)
Je zult geen grote budgets of bombastische visuals aantreffen in deze documentaire uit 2015. Wel een prachtige, gevoelige indiegame: That Dragon, Cancer. De game werd door Amy en Ryan Green bedacht, waarna zij het met een klein team hebben uitgewerkt tot een point-and-click-verhaal. In het autobiografische spel maak je mee hoe Joel, het kindje van Amy en Ryan, op éénjarige leeftijd de diagnose kanker krijgt, en hoe de ouders daarmee omgaan.
In Thank You for Playing zijn zowel de laatste paar levensjaren van Joel als het maken van de game gedocumenteerd. De film werd op gerenommeerde filmfestivals als Tribeca en Idfa gescreend en won twee Emmy Awards. Op de website van de makers kun je de documentaire huren en de game kopen.
Chasing Ghosts: Beyond the Arcade (2007)
De gouden eeuw van arcadegames is al voorbij, maar voor een kijkje in het verleden van deze spelkasten kun je deze docu niet overslaan. De film werd geregisseerd door Lincoln Ruchti en bevat beelden uit de jaren ‘80, alsmede hedendaagse interviews met toenmalig fervent spelers van arcadegames. Pac-Man, Donkey Kong en Berzerk zijn een kleine greep uit de games die langskomen in deze interessante throwback.
Chasing Ghosts is onder andere op Amazon Prime te huren.
GTFO (2015)
Toen regisseur Shannon Sun-Higginson tijdens een game-wedstrijd zag hoe de vrouwelijke teamleden werden behandeld, besloot ze een stapje terug te nemen en een perspectief te zoeken in dit probleem. Dat resulteerde in GTFO, een docu die met behulp van Kickstarter leven ingeblazen is. Door interviews met verschillende vrouwen die gamen of in de gaming-industrie werken, krijg je een beeld van het seksisme dat online en op de werkvloer een constante hindernis is.
Onder andere Rolling Stone en Variety prezen de simpele en duidelijke boodschap die de film uitdraagt. Dit is geen documentaire om te kijken voor de visuals, maar het onderwerp is belangrijk, interessant en nog altijd relevant voor spelers en makers. GTFO is te huur via iTunes.
The Making of Horizon Zero Dawn (2017)
Guerrilla Games heeft een druk jaar; Horizon Zero Dawn is net voor PC uitgebracht en tijdens de PlayStation 5 showcase werd vervolg Horizon Forbidden West al aangekondigd. Daarmee kun je bijna niet meer om de Amsterdamse studio heen. Maar hoe zijn ze van een first-person shooter als Killzone zo omgeslagen naar de open wereld met het diepe verhaal dat je in Horizon ziet? YouTube-kanaal Noclip besloot een kijkje te nemen in de studio om die vraag te beantwoorden.
Als je bekend bent met Noclip dan weet je dat het kanaal al heel wat games en studio’s is langsgegaan. Er staat nog genoeg voor je klaar nadat je The Making of Horizon Zero Dawn gezien hebt. Zo geven The Story of CD Projekt en de recentere documentaireserie over The Outer Worlds fascinerende kijkjes in het proces en succes van grotere studio’s en games. De meeste interviews zijn ook in hun geheel te zien. Je kunt alles van Noclip gratis op YouTube bekijken.
Indie Game: The Movie (2012)
Super Meat Boy, Braid en Fez. Deze drie indies staan centraal in deze veelgeprezen docu. Indie Game: The Movie volgt de makers van de games op hun zeer verschillende wegen naar succes. De doelen van de onafhankelijke producenten vormen een belangrijk deel van het proces: wat willen zij aan de spelers meegeven? Dat lukt niet altijd, zoals je bijvoorbeeld bij Braid kunt zien. Zowel meevallers als tegenslagen zorgen ervoor dat de games en de documentaire het persoonlijke en intieme gevoel overdragen dat zo typerend is voor indiegames.
Indie Game: The Movie werd in 2012 via Steam en iTunes uitgebracht en is ook te vinden op Indie Game’s eigen website.
Heb jij ooit een documentaire gezien die je mening over een game heeft doen omslaan, of die je meer inzicht in de productie ervan heeft gegeven? Laat het ons weten in de comments.
Geschreven door:
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]