Assassin’s Creed Odyssey als huiswerk

Achtergrond
Manja Aalderink op 28 april 2020

Kassandra en Alexios voor de klas

Gamen is leuk, daar zijn we het bij Pixel Vault allemaal over eens. Maar is gamen ook leerzaam? Daar zal denk ik niet iedereen volmondig ‘ja’ op antwoorden. Onterecht, vind ik. Door te gamen kun je van alles leren, van de Engelse taal tot beter samenwerken en van strategisch denken tot geschiedenis. Dat laatste is ontwikkelaar Ubisoft duidelijk met me eens, want het bedrijf heeft een lespakket ontwikkeld over het oude Griekenland, gebaseerd op Assassin’s Creed Odyssey.

Nu de huidige situatie docenten uitdaagt om na te denken over nieuwe vormen van onderwijs op afstand, kunnen games extra goed van pas komen. De Discovery Tour-modus van Assassin’s Creed Odyssey is hier erg geschikt voor, helemaal nu Ubisoft er in samenwerking met geschiedenisleraar Michaël de Borre een lespakket bij heeft gemaakt.

In de Discovery Tour kun je op een interactieve manier, maar zonder gameplay, het oude Griekenland ontdekken. Dat is nuttig voor leerlingen, maar misschien ook wel interessant voor geschiedenisliefhebbers of Assassin’s Creed-fans die nu meer thuis zitten, zoals ik. Ik besloot eens een avondje niet te Netflixen, maar op ontdekkingsreis te gaan naar het oud-Griekse Knossos.

Op avontuur met Herodotus

Onze eerste gids is niemand minder dan de beroemde Griekse geschiedschrijver Herodotus. Hij neemt ons mee naar het eiland Kreta, waar in het 3e en 2e millennium voor Christus de Minoïsche beschaving bloeide. Ook was Kreta volgens de mythologie ooit de woonplaats van de verschrikkelijke Minotaurus. Deze half-mens, half-stier leefde in een labyrint in de krochten van het paleis in de hoofdstad Knossos. Daar deed hij zich tegoed aan de Atheense jongeren die elk jaar aan hem geofferd werden.

Onze tour guide Herodotus was de vader van de geschiedschrijving en je zou het dus misschien niet van hem verwachten, maar hij was dol op dit soort fantasievolle mythologische verhalen. Dat belooft dus zeker geen saaie rondleiding vol droge historische feitjes. De verhalen van Herodotus worden afgewisseld met stukjes lopen door de ruïnes van het paleis in Knossos, waarbij historische feiten als pop-ups op het scherm verschijnen. Uitdagend is het dus niet, maar leuker dan een hoofdstuk lezen uit een geschiedenisboek is het zeker wel.

[image_with_animation image_url=”26914″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Kunnen we de Minotaurus verslaan met alleen een fakkel?”

Het verlaten paleis, of toch niet?

We leren over de Minoïsche beschaving en de kolossale paleizen die nu, duizenden jaren later, nog steeds te zien zijn op Kreta. We kunnen ons onder andere verwonderen over hoe modern de Minoërs voor hun tijd waren met hun uitgebreide handelsnetwerk, kleurrijke schilderkunst en ja, hun riolering en toiletten.

Naarmate we steeds verder de trappen onder het paleis afdalen, wordt het steeds donkerder om ons heen. Gelukkig hebben we een fakkel bij ons: die pakken we erbij. Toch nog een heel klein beetje gameplay! Elke stap die we zetten brengt ons dichter bij de diepste krochten van het paleis, waar het labyrint zich bevindt. Wat zullen we daar aantreffen? Gesnuif en gegrom maakt in één keer duidelijk dat het labyrint niet helemaal verlaten is. Kunnen we de Minotaurus verslaan met alleen een fakkel?

Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen; het blijft wel de Discovery Tour natuurlijk. En we zouden uitgedost in alleen een Griekse mantel toch al geen schijn van kans maken tegen dit angstaanjagende monster. Ter afsluiting krijgen we een quiz van Herodotus met drie niet al te moeilijke vragen. Als we die goed beantwoorden zijn we volgens Herodotus een ‘true student of history’. Die kun je in je zak steken! Op naar de volgende tour. Die kan gaan over de Olympische Spelen, het leven van Griekse vrouwen of de slag bij Marathon. Jij mag kiezen.

Levende geschiedenis

De Discovery Tour brengt de geschiedenis tot leven. Je krijgt echt het gevoel dat je even terug bent in de tijd als je zelf tussen de imposante paleizen door mag lopen. Een verdwaalde geit loopt met je mee, net echt. Alleen als je wat meer naar de details gaat kijken, kan het je opvallen dat het Discovery Tour-paleis niet helemaal overeenkomt met wat er nu nog van over is. Dit kun je al zien aan de regelmatige herhaling van dezelfde muurschilderingen. Begrijpelijk voor een game, maar niet helemaal correct.

Ook is er vanuit historisch oogpunt wel wat aan te merken op de informatieve teksten. Zo komt het inmiddels achterhaalde idee naar voren dat de Minoërs op een vreedzame manier met naburige volken omgingen en meestal niet op oorlog uit waren. Er was in de oudheid echter geen enkele samenleving die zich niet bezighield met oorlogvoeren. Dat dit ook geldt voor de Minoërs blijkt uit verschillende vondsten van zwaarden en wapenrustingen. Meer over deze feitelijke onjuistheden kun je lezen in dit artikel van archeoloog Josho Brouwers.

Dit maakt de Discovery Tour wat mij betreft echter niet ongeschikt om iets te leren over het oude Griekenland. De informatie klopt in grote lijnen en de interactieve ervaring is heel geschikt als eerste kennismaking. Toch kan het voor de echte beginners soms lastig zijn om alles te begrijpen vanwege de ingewikkelde termen die vallen. Wie weet er bijvoorbeeld wat de ‘Neo-palatiale periode’ is? Zonder extra uitleg of Google is dat voor de meeste mensen niet duidelijk. Gelukkig gaat het hierbij nooit om cruciale begrippen, waardoor de grote lijnen prima te volgen zijn, ook als je geen kenner van de Griekse geschiedenis bent.

[image_with_animation image_url=”28563″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%” el_class=”width_100p”]

Leuk en leerzaam

In deze tijden van thuisonderwijs, kunnen ook docenten de Discovery Tour goed gebruiken. Al helemaal in combinatie met het lespakket dat Ubisoft in samenwerking met de Vlaamse geschiedenisleraar Michaël de Borre heeft ontwikkeld voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Dit pakket bestaat uit vijf lessen, van de eerste over de Minoïsche beschaving tot de laatste over Olympia en de Olympische spelen.

Leerlingen kunnen de lessen zelfstandig vanuit huis volgen door de Discovery Tour te downloaden. Dit is gratis voor iedereen die Assassin’s Creed Odyssey al heeft op pc, Xbox One of PlayStation 4. Ook zijn er video’s van de tours beschikbaar op YouTube voor degenen die de game niet in hun bezit hebben.

Elke les begint met een uitgebreide uitleg van hoe je de tour moet starten, gevolgd door een aantal korte vragen. Deze zijn bewust niet al te moeilijk gemaakt en de antwoorden vind je ook gewoon in het pakket. Het doel is namelijk niet om leerlingen te toetsen, maar om te zorgen dat ze ook in deze tijd bezig blijven met het vak geschiedenis. Wat ik me daarbij wel afvraag, is of het niveau van Engels in de game en video’s niet te hoog is voor leerlingen van tussen de 10 en 12 jaar. Maar ook als ze niet alles meekrijgen, kan dit lespakket toch nog wel leuk en leerzaam voor ze zijn.

[image_with_animation image_url=”15729″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“En als ik klaar ben ga ik misschien wel met de Spartaanse koning Leonidas de strijd van de 300 bij Thermopylae herbeleven.”

Op naar de volgende rondleiding

Als het leuk en leerzaam is voor kinderen van 12, geldt dit dan ook voor volwassenen die wel eens wat anders willen dan elke avond Netflixen? Ik heb me in ieder geval zo goed vermaakt met Herodotus en de Minoïsche beschaving, dat ik me de dag erna door Aspasia heb laten rondleiden over de Akropolis in Athene.

Wist je bijvoorbeeld dat het Parthenon, de grootste en belangrijkste tempel van de stad, in de 17e eeuw compleet ontploft is? Hoe dat precies is gekomen, moet je zelf maar ontdekken. De Discovery Tour maakt alleen maar meer duidelijk hoe uitgebreid de makers van Assassin’s Creed Odyssey onderzoek hebben gedaan om de setting van de game zo accuraat mogelijk te maken.

Zo enerverend als de game wordt de Discovery Tour natuurlijk nooit. Wat had ik graag willen proberen om die Minotaurus kansloos te lijf te gaan met een fakkel, gewoon voor de uitdaging. Dit betekent echter niet dat het niet leuk is om meer te leren over de geschiedenis achter de game en om bekende personages weer terug te zien. Integendeel zelfs, ik heb mijn volgende rondleiding al uitgekozen: vanavond ga ik met Herodotus de Myceense beschaving bestuderen. En als ik klaar ben ga ik misschien wel met de Spartaanse koning Leonidas de strijd van de 300 bij Thermopylae herbeleven. Op naar de volgende rondleiding!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel