Steelseries Arctis 1 Wireless

Review
Kevin Rombouts op 25 september 2019
Steelseries Arctis 1 Wireless

Draadloze headset met een prijskaartje

De Deense accessoirefabrikant Steelseries is lekker op dreef. Nog geen drie maanden geleden mochten we aan de slag met de nieuwste telg in de Arctis-serie en nu heeft de Arctis 1 gaming-headset al een klein broertje: de Arctis 1 Wireless. Deze draadloze variant heeft een aantal voordelen ten opzichte van zijn bekabelde broer, maar de vraag is of dat het grotere prijskaartje rechtvaardigt.

Mocht je onze originele review van de Steelseries Arctis 1 nog niet hebben gelezen, dan raden we dat zeker aan. Deze review vertelt je namelijk al een groot deel van het verhaal rondom de Arctis 1 Wireless. Afgezien van de draadloze functie verschillen de twee namelijk niet heel veel: ze klinken hetzelfde en zien er ook hetzelfde uit. Vooral wanneer je de 3,5 mm audiokabel gebruikt, zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Enkel de USB-poort en de aan-uitknop zijn een indicatie dat deze headset meer kan dan de reguliere versie.

[image_with_animation image_url=”24199″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Wel draadloos, geen bluetooth

Hoewel we tegenwoordig bij de term draadloze audio al snel denken aan een bluetooth-verbinding, heeft de Arctis 1 Wireless geen ingebouwde bluetooth-chip. Hierdoor is het niet mogelijk om de headset op ieder product met bluetooth-capaciteiten aan te sluiten. Daarvoor moet je kijken naar de Arctis 3 Bluetooth, die voor een tientje meer te koop is. In plaats daarvan heeft de Deense fabrikant gekozen voor een draadloze 2,4 GHz lossless-verbinding met een USB-C ontvanger, wat een aantal voordelen met zich meebrengt.

Het voornaamste voordeel hiervan is kwaliteit. Ondanks dat een bluetooth-headset over het algemeen goede, heldere audio geeft, gaat er vaak een stukje kwaliteit verloren door de compressie van het signaal. Daar heeft een draadloze 2,4GHz lossless-verbinding geen last van: audio op deze headset komt kraakhelder binnen en ook zonder merkbare vertraging. Dit is niet alleen prettig voor het horen van je vijanden, maar ook voor het communiceren met je teamgenoten, aangezien deze verbinding natuurlijk twee kanten op werkt.

Het andere voordeel is bereik. Iets waar je niet zo bij stilstaat totdat je het gaat gebruiken. Een bluetooth-verbinding valt vaak al na een aantal meters weg, vooral wanneer er obstakels tussen de zender en ontvanger staan zoals muren. Hierdoor is even je hoofdtelefoon ophouden terwijl je wat te drinken pakt niet echt een optie is. Met de Arctis 1 Wireless loop ik zonder problemen door mijn appartement heen, waarbij mijn medespelers zich vooral afvragen waarom ze plots het geluid van een opengaande koelkast horen.

De zwakste schakel

Ieder product is zo goed als de zwakste schakel in het geheel en bij de Arctis 1 Wireless is dat de draadloze ontvanger die wordt meegeleverd. Deze USB-C ontvanger maakt het mogelijk dat je de headset gemakkelijk op een Android-telefoon, laptop of zelfs Nintendo Switch aansluit en direct draadloze audio hebt. Dit werkte verbazingwekkend makkelijk, aangezien het letterlijk plug-and-play is: iets wat vooral bij de Nintendo Switch een verademing is.

Het probleem zit hem dan ook niet in het gebruiksgemak of de kwaliteit van de ontvanger, maar in het ontwerp. Daarmee doel ik op het opstaande randje dat op de ontvanger zit, op het punt waar de USB-C plug uit het apparaatje komt. Hoewel ik snap dat deze keuze voor stabiliteit is gemaakt, zorgt het er wel voor dat de ontvanger nergens naadloos op aansluit. Of je nu gebruik maakt van een Nintendo Switch, een Samsung Galaxy S8 zoals ikzelf of de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel: er is nooit een naadloze verbinding tussen de twee producten.

Nog afgezien van het feit dat het er gewoon niet netjes uitziet, zorgt het ook voor dat er beweging kan plaatsvinden. Dat is niet iets wat je wilt bij een product met een fragiele aansluiting zoals USB-C. Naast de kans op afbreken zorgt het er ook voor dat de verbinding tussen mijn telefoon en mijn headset regelmatig wegvalt. Het wegvallen en opnieuw verbinden gebeurt echter zo snel en zo regelmatig, dat ik soms een minuut lang door mijn hoofdtelefoon naar piepjes zit te luisteren die voortdurend aangeven dat de verbinding kwijt en vervolgens weer gevonden is. Ik hoop dan ook dat een volgende versie een beter ontwerp heeft voor de ontvanger.

Een stevig prijskaartje

Hoewel de Arctis 1 Wireless op audiogebied geen stap achteruit gaat door de toevoeging van de draadloze functionaliteit, is de ervaring niet ideaal te noemen. Zolang de ontvanger op mijn bureau ligt en aangesloten is op mijn computer, is er niets aan de hand. De ontvanger echter mee op pad nemen laat ik momenteel wel uit mijn hoofd en dus verkies ik de meegeleverde audiokabel.

Het is dan ook even schrikken wanneer je hoort dat aan de Arctis 1 Wireless een prijskaartje van 119,99 hangt. Dit is namelijk een verdubbeling van de prijs van de originele Arctis 1, wat het ook meteen een stuk moeilijker maakt om deze headset aan te raden. Het voordeel van de twijfel dat de Arctis 1 met zijn lage prijs kreeg, is dan ook meteen weg. Zoals eerder aangegeven heb je voor tien euro meer de Arctis 3 Bluetooth, wat voor onderweg de logische keuze lijkt van de twee.

Deel dit artikel