Apple maakt de sprong naar een nieuw besturingssysteem met de iPhone 13

Advertorial
Pixel Vault op 21 september 2021
Apple maakt de sprong naar een nieuw besturingssysteem met de iPhone 13

Alles op de schop in iOS 15

De iPhone 13 is onderweg. Nog een kleine twee weken wachten en dan kunnen we aan de slag met de nieuwe smartphone van Apple. Misschien nog wel interessanter is iOS 15. Het besturingssysteem komt namelijk samen met het nieuwe toestel uit en brengt verschillende nieuwe functies met zich mee.

Met de iPhone 13 neemt Apple definitief afscheid van telefoons met 64GB opslaggeheugen. Filmen in hoge resoluties en framerates neemt nu eenmaal veel ruimte in beslag en dan is 128GB echt wel de ondergrens als je een beetje wilt filmen en fotograferen met een smartphone.

Nu Apple ook softwarematig inzet op het filmen en nieuwe focustechnieken toevoegt, kunnen film- en fotofanaten moeilijk meer om de smartphone van Apple heen. Gelukkig hoeven ze niet lang meer te wachten want vanaf 24 september is de iPhone 13 verkrijgbaar. De nieuwe hardware is niet het enige waar we naar kunnen uitkijken, want ook iOS 15 verschijnt eind september voor iPhones.

iOS 15 moet meer rust bieden

Het besturingssysteem kan je apparaten een compleet andere look-and-feel geven. Zo krijgen Windows-gebruikers later dit jaar Windows 11 voor hun kiezen, wat de gebruikservaring flink op de schop gooit. Dat is niet anders met iOS 15, die werd aangekondigd tijdens het Apple-evenement WWDC 2021.

Het nieuwe mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad richt zich op betere notificaties en in contact blijven met elkaar. Met name op de notificaties zet Apple hoog in. Daarbij gaat het in dit geval dus om minder notificaties en niet meer meldingen, rode puntjes en pop-ups in beeld. De iPhone-fabrikant wil dat gebruikers zich beter kunnen concentreren en kunnen instellen wanneer ze meldingen willen zien.

Apple maakt de sprong naar een nieuw besturingssysteem met de iPhone 13

Met meer mensen bellen en beter chatten

FaceTime krijgt ook een upgrade en kan straks niet alleen meer op de nieuwe iPhone 13 of voorgaande Apple-telefoons gebruikt worden. Windows- en Android-gebruikers kunnen straks ook meedoen met gesprekken. Daarnaast belooft Apple betere audio tijdens gesprekken. De stemmen van jou en je gesprekspartner worden beter geïsoleerd, waardoor deelnemers beter te verstaan zijn.

Ook berichtendienst iMessage krijgt de nodige verbeteringen. Zo kun je straks met iOS 15 fotocollages en linkjes vanuit Apple Music, Apple News en de foto-app delen. Al deze gedeelde items kunnen ook beter beheerd worden in ‘shared with you’.

Focus op gezondheid

Apple kondigde dinsdag niet alleen de iPhone 13 aan, maar kwam ook met de nieuwe Apple Watch Series 7. Dit zien we ook terug in het besturingssysteem op de iPhone. Daar is meer ruimte gemaakt in de gezondheidsapp voor verschillende soorten data.

Wandelgedrag, staplengte en andere bewegings data kunnen worden vastgelegd en bekeken met de app. Daarnaast kan dit worden gedeeld met familie en vrienden, mocht je dat willen en zo instellen.

Moet je een nieuwe iPhone kopen?

Het mag duidelijk zijn na de aankondiging tijdens het Apple Event dat je met de iPhone 13 het meeste uit iOS 15 gaat halen. Toch hoef je je met een wat ouder toestel niet meteen zorgen te maken. iOS 15 is geschikt voor de meeste iPhones vanaf 2015. Daaronder vallen onder andere de iPhone SE 2016, maar ook de iPhone 6s en 6s Plus. Deze modellen tot aan de iPhone 12-serie van vorig jaar worden ondersteund.

Deel dit artikel