Wat weten we over de PlayStation 5?

Preview
Kevin Rombouts op 13 februari 2020
Wat weten we over de PlayStation 5?

SSD’s en 8K

De achtste generatie consoles loopt langzaam op zijn einde: hoewel Nintendo pas vanaf 2017 in de achtste generatie zit, vechten Sony en Microsoft al sinds 2013 om marktaandeel. Gezien Sony uiterst dominant was de afgelopen zeven jaar, zijn vele ogen gericht op wat de Japanse hardwarefabrikant met de nieuwe, negende generatie consoles gaat doen. Om het overzicht voor je te bewaren, hebben we alle details rondom de PlayStation 5 alvast voor je op een rijtje gezet.

Waar Microsoft al aardig wat details uit de doeken heeft gedaan en zelfs de nieuwe Xbox Series X al aan de wereld heeft getoond, houdt Sony de lippen stijf op elkaar. Hier en daar komen er wat details vrij, maar voor nu lijkt Sony nog weinig te willen verklappen. Geruchten hebben het over een onthulling later deze maand, maar deze is door de fabrikant zelf nog niet bevestigd. Tot die tijd is dit wat we weten:

[image_with_animation image_url=”27297″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De specificaties van de PlayStation 5

Voor wie ons artikel over alles rondom de Xbox Series X al heeft gelezen, zullen de specificaties van de PlayStation 5 redelijk bekend klinken. In een bericht op de officiële website van Sony Interactive Entertainment heeft de fabrikant laten weten dat de nieuwe console net als de Series X gebruik gaat maken van een processor uit de stallen van AMD. Het gaat hierbij om een CPU met 8 kernen en 16 threads, gebaseerd op de Zen 2-microarchitectuur. Op welke frequenties deze chips zullen draaien, is nog niet bekend.

Ook aan de grafische kant kiest Sony voor AMD met een aangepaste Navi-chip om alle beelden op je beeldscherm te toveren. Daarbij is er vanuit AMD ondersteuning voor hardware-versnelde ray-tracing, iets wat we tot nu toe alleen nog maar in Nvidia’s RTX-kaarten hebben gezien op de pc. Dit zou volgens PlayStation-architect Mark Cerny in combinatie met de nieuwe SSD genoeg moeten zijn om 8K-beelden op je scherm te krijgen, iets wat we eerder ook al hoorden bij Microsoft.

De SSD zal ook bij Sony een cruciaal onderdeel vormen van de nieuwe console. Om wachttijden te minimaliseren en de enorme hoeveelheden data te verwerken die nodig zijn voor dergelijke hoge resoluties is een standaard harde schijf niet meer voldoende. Het zou daarbij gaan om een op maat gemaakte oplossing voor de PlayStation 5, dus verwacht niet dat je deze zelf makkelijk kunt vervangen.

Een nieuwe console, een nieuwe controller

Het ontwerp van Sony’s eigen controllers is door de jaren heen niet erg revolutionair te noemen. Na de introductie van de thumbsticks halverwege de PlayStation 1, is het design praktisch hetzelfde geweest. De laatste grote ‘revolutie’ was Sony’s touchpad, iets wat vooral een gimmick is en nooit echt een toegevoegde waarde heeft gehad.

Of de touchpad ook bij de nieuwe controller voor de PlayStation 5 zijn opwachting maakt, weten we nog niet. Uit een interview met Wired weten we echter wel dat de controller focust op feedback richting de speler. Zo zijn de triggers adaptive, wat zoveel wil zeggen als dat je afhankelijk van je situatie veel of weinig feedback krijgt. Een voorbeeld uit het interview is dat wanneer je een pijl en boog aanspant, dit in het begin makkelijker gaat, waarna je steeds meer tegendruk krijgt.

Ook de haptic feedback of het trillen van de controller is op de schop gegaan. Door nieuwe technieken zijn de ouderwetse trillende motoren niet meer nodig, waardoor je veel gerichtere trillingen kunt afgeven en echt het gevoel krijgt dat je door zand loopt of juist op glad ijs staat. Andere verbeteringen zijn een USB-C-aansluiting zijn om de controller op te laden en een grotere batterij in de controller om meer uren te kunnen spelen voordat je moet laden.

[image_with_animation image_url=”27298″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Combined with an improved speaker on the controller, the haptics can enable some astonishing effects.”

– Peter Rubin in Wired

Het design van de PlayStation 5

Sony heeft de wereld nog niets laten weten over het design van de PlayStation 5. We kunnen er ondertussen wel een beetje vanuit gaan dat het weer een zwarte doos wordt, maar verder weten we nog helemaal niets. Ondertussen gaat het internet wel wild op gelekte foto’s van de development kit van de nieuwe console, maar zoals de geschiedenis ons leert, lijkt de dev-kit eigenlijk nooit op het uiteindelijke product.

[image_with_animation image_url=”27299″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De games van de PlayStation 5

Specificaties en details zijn natuurlijk leuk, maar het gaat ons als gamers natuurlijk vooral over wat we kunnen spelen. Een console kan immers nog zo revolutionair zijn, maar als de games ontbreken, hebben we er helemaal niets aan. Aan Sony’s kant blijft het hier nog redelijk stil over, maar er zijn al wel een aantal uitgevers en ontwikkelaars die officieel bekend hebben gemaakt dat ze aan games voor de nieuwe console werken.

Zo weten we dat de aankomende Ubisoft-games ook gewoon naar de PlayStation 5 komen met als bevestigde namen Watch Dogs: Legion, Gods & Monsters en Rainbow Six: Quarantine. Ook is Godfall in ontwikkeling, waar we recentelijk een eerste trailer van hebben mogen aanschouwen. De nieuwe Lord of the Rings-game Gollum komt ook naar Sony’s nieuwe console, net als een nog niet aangekondigde titel van ontwikkelaar Bluepoint Games.

Waarschijnlijk zien we nog veel meer games aangekondigd worden wanneer Sony de console officieel uit de doeken doet.

De prijs en releasedatum van de PlayStation 5

Een prijs voor de PlayStation 5 ontbreekt nog, waarschijnlijk tot de officiële aankondiging dit jaar. Een inschatting kunnen we echter wel maken, kijkend naar de lanceerprijs van de PlayStation 3 en PlayStation 4. De PlayStation 3 lanceerde voor het enorme bedrag van 600 euro, mits je de enorme harde schijf-optie van 80 gigabyte wilde hebben. Deze prijs zakte echter al snel terug na felle kritiek en dat is ook te zien bij de lancering van de PlayStation 4: deze ging bij de lancering voor ‘slechts’ 400 euro over de toonbank. De kans is dan ook aanwezig dat de PlayStation 5 voor dezelfde prijs verkocht zal worden, zelfs als Sony met dit bedrag in eerste instantie geen winst maakt op de console.

Ook de specifieke releasedatum weten we momenteel nog niet, maar net als Microsoft wil Sony de console nog voor het einde van het jaar in de schappen hebben liggen. Daarbij wordt gestreefd naar een releasedatum ergens in het laatste kwartaal van 2020.

Deel dit artikel