Nintendo’s vernieuwde Switch is vooral voor de handheldgebruiker

Preview
Kevin Rombouts op 21 juli 2021
Nintendo’s vernieuwde Switch is vooral voor de handheldgebruiker

Voorlopig nog geen pro-specificaties

Na maanden van geruchten, mogelijke lekken en momenten dat we zeker wisten dat het ging komen, stelde Nintendo begin juli redelijk onverwacht het nieuwe Nintendo Switch-model voor. Met de relatief saaie naam – Nintendo Switch (OLED-model) – weten we in ieder geval het belangrijkste element van de nieuwe console: een nieuw en hopelijk beter display.

De Nintendo Switch heeft voor de Japanse gamegigant zeker geen windeieren gelegd. De console is sinds zijn release in 2017 al meer dan 84 miljoen keer verkocht. Hiermee is de Switch al ruim zes keer zo populair als diens voorganger – de Wii U met slechts 13,5 miljoen verkochte consoles. Het is dan ook niet raar dat Nintendo niet zit te springen om de generatie compleet op zijn kop te gooien: zolang de consoles nog als warme broodjes over de toonbank gaat, waarom dan veranderen?

Een nieuw en groter scherm

Natuurlijk is de nieuwe Switch niet compleet hetzelfde als zijn voorganger: Nintendo heeft een aantal relatief kleine, maar desondanks toch significante wijzigingen doorgevoerd aan de console. De belangrijkste verandering is het beeldscherm. Het bekende 6,2 inch LCD-beeldscherm wordt vervangen voor een 7 inch OLED-paneel, waarmee de zwarte randen van je scherm voor een groot gedeelte zullen verdwijnen.

Naast een groter beeld, biedt de verschuiving van LCD naar OLED nog een aantal voordelen. Zo zien kleuren er op een OLED-paneel er over het algemeen levendiger uit, iets wat bij de kleurrijke games uit de stallen van Nintendo perfect tot zijn recht komt. Ook is het contrast van een OLED-paneel hoger dan dat van LCD, waardoor het zwarte nog donkerder wordt en het witte nog feller. Als laatste is een OLED-scherm zuiniger, omdat het pixels die het niet nodig heeft kan uitschakelen in tegenstelling tot LCD-panelen.

Veel zal je van dit laatste niet merken in de batterijduur, aangezien het grotere beeldscherm hier weer voor compenseert. Nintendo verwacht dan ook dat je met het OLED-model een zelfde speeltijd zal hebben als met de reguliere Switch. Daarnaast merk je weinig van het OLED-scherm wanneer je de console voornamelijk op je televisie hebt aangesloten. Hierdoor kan de grootste vernieuwing van de console zomaar weinig toegevoegde waarde hebben.

[image_with_animation image_url=”37047″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Nintendo heeft een aantal relatief kleine, maar desondanks toch significante wijzigingen doorgevoerd aan de console.

Quality of Life verbeteringen alom

Met het OLED-model van de Switch komt niet alleen het OLED-paneel ter verbetering. Ook rondom de console en in de accessoires voert Nintendo tal van verbeteringen door. Zo zouden de speakers een beter en voller geluid moeten leveren, al hebben we hier nog geen concrete beelden van gezien – en om heel eerlijk te zijn: wie gamet er nou echt vaak via de ingebouwde speakers?

Aan de achterkant van de console maakt Nintendo ook mooie stappen, door eindelijk de waardeloze kickstand compleet te vervangen. In plaats daarvan gaat Nintendo voor een model zoals we dat ook kennen van Microsoft’s Surface-tablets: een flap over de achterkant van het apparaat dat je kan uitklappen en in tal van posities kan neerzetten voor jouw ideale kijkhoek. Aan de binnenkant van de console zien we daarnaast nog een verhoging in de standaard opslag: van 32 naar 64 gigabyte, al raden we nog altijd een extra SD-kaart aan voor al je games.

Ook het dockingstation van de console is onder handen genomen met het nieuwe model. Het hele design hiervan is wat zachter gemaakt met ronde hoeken en een kleiner logo, zodat het er allemaal wat strakker uitziet. Als laatste is een van de USB-poorten aan de achterkant vervangen door een ingebouwde ethernet-poort, zodat je geen losse USB-ethernet adapter meer hoeft te kopen. Scheelt toch weer dertig euro die je aan games kunt uitgeven.

[image_with_animation image_url=”37048″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Nog geen pro-model

Hoewel de storm ondertussen al wat is gaan liggen, was er vooral direct na de aankondiging veel heisa over de nieuwe versie. Menig gamer raaskalde op social media: “waar is de 4K-resolutie? Dit is toch geen Pro-model”. Hoewel Nintendo hier zelf nooit een woord over heeft gerept, ging men er al vanuit dat het vanzelfsprekend was dat het volgende model krachtiger zou zijn dan de huidige Switch. Verwachtingen die waren aangewakkerd door geruchten vanuit de pers die links en rechts werden overgenomen.

Voorlopig zullen we dan ook nog moeten wachten op een krachtigere Nintendo Switch. Hoe het nieuwe model uiteindelijk uitpakt zullen we later dit jaar zien: het OLED-model heeft een releasedatum van 8 oktober 2021, gelijktijdig met het aanstaande Metroid Prime. De console zal dan in een zwarte (met klassieke neon Joy-Cons) en witte kleurstelling beschikbaar zijn, al lijken de pre-orders hard te gaan. Het nieuwe model kost dan 350 euro, 50 euro meer dan het reguliere model dat naast de Switch Lite ook gewoon te koop zal blijven.

Deel dit artikel