Wat weten we van de DualSense-controller?

Achtergrond
Maxime Buitenhuis op 8 oktober 2020
Wat weten we van de DualSense-controller?

Sony zoekt wederom vernieuwing

Toen in april de PlayStation 5-controller werd aangekondigd, waren de reacties gemixt. Het veelbesproken ontwerp deed denken aan eerdere Xbox-controllers, en dat sloeg bij velen niet meteen aan. Mettertijd is dat sentiment wat naar de achtergrond geschoven, want over de inhoud van het apparaat wordt steeds meer bekend. Over grofweg anderhalve maand heb je hem misschien wel in je handen. Een goed moment dus om alvast even vooruit te blikken naar de specificaties van de DualSense.

De DualShock 4-controller, die bij de PlayStation 4 hoorde, bracht destijds flink wat vernieuwingen met zich mee; de share-knop, touchpad, lichtbalk en speaker bijvoorbeeld. Sony heeft de lat in 2013 hoog gelegd, en wil deze dit jaar nog wat hoger tillen. Wat biedt de DualSense-controller ons straks?

Het ontwerp van de DualSense

Op het officiële PlayStation-blog vertelt Senior Vice-President Hideaki Nishino dat honderden ontwerpen de revue zijn gepasseerd tijdens de ontwikkelperiode van de controller. Comfort en functie stonden voorop bij de tests die het team door verschillende gamers heeft laten uitvoeren. “We willen dat gamers de controller zien als een extensie van zichzelf – zodat ze bijna vergeten dat ze hem vast hebben.” Aldus Nishino.

Na feedback en evaluatie heeft het designteam samen met de hardware-ontwerpers gekeken naar hoe alle elementen van de controller het beste in elkaar pasten. Zo zijn later in het proces de triggers iets verplaatst, en is de zo herkenbare lichtbalk verdeeld en verplaatst naar de zijkanten van de touchpad. Overigens kun je op de controller zien of je speler een, twee, drie of vier bent an de hand van vier lichtjes. Die feature was bij de DualShock 3 aanwezig en is nu terug van weggeweest. Als finishing touch is de onderzijde van de controller volledig bedekt met minuscule vierkantjes, rondjes, kruisjes en driehoekjes – de iconische PlayStation-knoppen. 

Over de kleur(en) heeft Nishino ook iets te zeggen: hij erkent dat de PlayStation-basiscontrollers normaal gesproken eenkleurig zijn, en voegt eraan toe dat het ontwerpteam het deze keer iets anders heeft aangepakt. Opvallend is wel dat de knoppen, die normaal gesproken juist wél verschillend gekleurde tekens hebben, doorzichtig zijn met grijze tekens erachter. Of er ook meerdere kleurvariaties zullen verschijnen is nog niet bekend, maar als we de kleuropties van de DualShock 4 ernaast leggen, gokken we dat de PlayStation 5 nog wel vergelijkbare alternatieven zal krijgen. Maar goed, wat zit er nu dan ín de controller?

[image_with_animation image_url=”32379″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De onderzijde van de controller is volledig bedekt met minuscule vierkantjes, rondjes, kruisjes en driehoekjes – de vier iconische PlayStation-tekens.

Haptic feedback en adaptive triggers

Met verschillende nieuwe functies wil Sony de speelervaring verbreden. Waar eerdere PlayStation-controllers een trilfunctie hadden, is deze bij de DualSense aangescherpt tot een verbeterde techniek. Met deze haptic feedback kan de controller selectief op bepaalde plaatsen trillen, zodat je bijvoorbeeld voelt dat het gevaar zich aan je rechterzijde bevindt. Zelfs kleinere details, zoals het verschil tussen lopen op zachte of harde grond, kunnen hiermee worden gesimuleerd. Jij reageert dus niet alleen op de game, maar de game ook op jou. Gezien de trilfunctie nu al bij veel games in verschillende genres gebruikt wordt, zal deze geüpdatete versie ervan inderdaad wat extra’s bieden.

Verder is in het apparaat ruimte vrijgemaakt voor een nieuw trigger-systeem. Dat zal ervoor zorgen dat, afhankelijk van de game, de L2- en R2-knoppen tegendruk kunnen geven of zelfs helemaal op slot kunnen springen, zodat je ze moeilijker of niet in kunt drukken. Bij racegames of shooters heeft dit ongetwijfeld invloed op je speelervaring, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden te bedenken bij deze functie. Last but not least, heeft de controller voortaan een microfooningang en is de micro-USB-ingang vervangen door een USB-C-ingang. 

Deze nieuwe features hebben meer stroom nodig, maar Sony hoopt dit met een betere batterij op te lossen. Op die manier gaat de DualSense tussen oplaadbeurten hopelijk ongeveer even lang mee als de DualShock 4; tussen de vier en acht uur.

Compatibiliteit

De DualSense-controller is speciaal ontworpen om, in samenwerking met de console, nieuwe functies te integreren in games. Je kunt hem dus niet in combinatie met je PlayStation 4 gebruiken. Andersom gaat wel: je DualShock 4-controller werkt op de PlayStation 5. Dat geldt wel alleen voor PS4-games. Of dit ook van toepassing is voor cross-gen games, is nog niet bekend. Je PlayStation VR-set kun je trouwens zonder zorgen bewaren: ook die blijft gelukkig werken in combinatie met de nieuwe console.

Naast de nieuwe controller kondigde Sony eerder dit jaar een complementaire reeks PS5-accessoires aan. In de DualSense charging-station (die eruitziet als een mini-PlayStation 5) kun je twee controllers tegelijk opladen. Voor makkelijker TV-kijken en browsen is er een afstandsbediening, en om de accessoireset compleet te maken zijn er een HD-camera en draadloze hoofdtelefoon.

Astro’s Playroom

Zelfs als je de PlayStation 5 in eerste instantie zonder games in huis haalt, kun je de volle beleving van de DualSense-controller ervaren: de game Astro’s Playroom zit namelijk bij elke PS5-console inbegrepen. Deze vrolijke 3D-platformer is speciaal ontworpen met de PlayStation 5 in gedachten, dus waarschijnlijk worden veel van de nieuwe functies van zowel de console als de controller gebruikt.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De DualSense-controller zit standaard bij de console inbegrepen en zal los verkrijgbaar zijn voor €69,99. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe alle features van de controller van invloed zijn op de games van de nieuwe generatie. Wil je weten welke games je kunt verwachten op de PlayStation 5? Lees dan hier verder.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel