Waar moet je beginnen met het customizen van je toetsenbord?
Van standaard naar helemaal eigen
Hoewel een computer steeds vaker een reflectie is van zijn gebruiker, blijft de rest van het bureau vaak redelijk generiek. We kunnen kiezen wat voor beeldscherm we willen, wat voor muis we gebruiken en wat voor headset we opzetten, maar dit blijft allemaal redelijk standaard; veel ruimte voor personalisatie is er simpelweg niet. Het toetsenbord is vandaag de dag uitzondering op die regel, al kunnen de opties daar juist weer overweldigend zijn. We helpen je met dit artikel op weg naar een gepersonaliseerd toetsenbord.
Een toetsenbord biedt vandaag de dag tal van opties om hem helemaal persoonlijk te maken, al moeten we meteen een kleine kanttekening plaatsen. Niet ieder toetsenbord is te personaliseren en niet alle tips en tweaks die we vandaag voor je hebben zijn toe te passen op ieder toetsenbord. Gelukkig bieden steeds meer toetsenborden – voornamelijk gericht op gamers – wel veel van deze opties, of in ieder geval een aantal. Laten we rustig beginnen en steeds dieper het zwarte gat bekend als mechanische toetsenborden induiken.
Ga los met RGB-verlichting
De makkelijkste stap om te nemen in het personaliseren van je toetsenbord is met RGB-verlichting. Praktisch ieder toetsenbord dat zich op gamers richt, beschikt over de lampjes onder je toetsen en is vaak naar eigen smaak volledig aan te passen. Afhankelijk van je toetsenbord kun je zaken rechtstreeks op het bord zelf instellen, of moet je aan de slag met de specifieke software van de fabrikant.
Dergelijke software komt in tal van smaken en is vaak specifiek gelieerd aan de maker van het toetsenbord. Razer heeft Synapse, SteelSeries laat je GG gebruiken en voor Logitech-modellen heb je de G Hub nodig, om er een aantal te noemen. In deze software kun je niet alleen statische effecten instellen, zoals regenbooggolven en pulserende kleuren, maar ook wat je RGB-verlichting doet bij een toetsaanslag. De opties zijn redelijk eindeloos in deze software en zijn vaak ook te combineren met je muis, muismat en andere accessoires — ervan uitgaande dat ze allemaal van hetzelfde merk zijn, natuurlijk…
Een kink en krul in de kabel
Wanneer je in een iets hoger prijssegment gaat zitten, kom je al snel toetsenborden tegen met afneembare USB-kabels. Ook deze kabels zijn tegenwoordig steeds makkelijker naar eigen smaak aan te passen. Wanneer je toetsenbord gebruikmaakt van een standaardaansluiting zoals USB-C, bieden tal van webwinkels en fabrikanten je alternatieven voor die saaie zwarte kabel die standaard wordt meegeleverd.
Ons advies zou sowieso zijn om te gaan voor een braided kabel, als de meegeleverde dit niet standaard al is. De stoffen hoes rondom je kabel laat de kabel er niet alleen netjes uitzien, maar zorgt ook voor extra weerstand wanneer je deze regelmatig verplaatst, afkoppelt en oprolt. Andere populaire opties zijn de opgerolde kabels, iets wat doet denken aan de telefoonkabels van vroeger – al betaal je hier over het algemeen wel de hoofdprijs voor.
Hoewel je dit zelf kunt doen met wat geduld, een föhn en een houten pootje, is het net zo makkelijk om ze kant en klaar te kopen. Wat een stuk lastiger is om zelf te maken, zijn de USB-kabels met snelkoppelingen ertussen. Deze koppelstukken zorgen ervoor dat je een gedeelte van je kabel kunt loskoppelen terwijl de rest in je computer kan blijven zitten. Het toegevoegde nut is beperkt, maar het geeft je setup wel een iets hogere wow-factor.
Hoewel je dit zelf kunt doen met wat geduld, een föhn en een houten pootje, is het net zo makkelijk om ze kant en klaar te kopen.
Een nieuwe lik verf... of juist geen verf
Ons toetsenbord is op het moment nog redelijk standaard, maar we kunnen nog een stap verder gaan door ook de keycaps te vervangen. Voor de nog onbekende: de keycaps zijn de kapjes die over je schakelaars heen zitten, oftewel de dingen waar jij heel de dag vurig op tikt wanneer je e-mails schrijft of die ult in Overwatch probeert te ontwijken. Bij veel mechanische toetsenborden zijn deze keycaps gemakkelijk te vervangen, al zijn er wat zaken om op te letten.
In veel gevallen is het bepalende onderdeel het stammetje van je switch, het gedeelte dat onder je toets zit. Veel toetsen maken gebruik van een plus-vormig stammetje (naar Cherry’s populaire MX-standaard), maar sommige switches gebruiken weer net andere vormen waardoor je keycaps niet passen. Dubbelcheck dus eerst of dit overeenkomt met de caps die je wilt gebruiken en of de caps wel passen in het toetsenbord dat je gebruikt.
Een ander probleem kan voorkomen wanneer je gebruikmaakt van niet-standaard layouts. Dit wil zeggen dat je toetsenbord minder knoppen heeft, maar in veel gevallen ook kleinere knoppen of andere plaatsing van bepaalde speciale toetsen. Uit eigen ervaring kan ik stellen dat niets zo frustrerend is als wanneer je bijna alle toetsen hebt geplaatst, om er dan achter te komen dat je nieuwe set keycaps geen smalle control- of shift-toets bevat.
Mocht je helder hebben welke soort switches je hebt en welke keycaps je allemaal nodig hebt, dan is er nog tal van keuze mogelijk qua design. Een aantal fabrikanten bieden tegenwoordig kant en klare kits aan voor hun toetsenborden, zoals HyperX, Corsair, SteelSeries en Razer. Daarbij zijn de pudding caps erg populair: toetsen die aan de onderkant (semi-)doorzichtig zijn, terwijl ze aan de bovenkant een solide kleur hebben. Andere opties zijn volledige sets in specifieke kleurstellingen, vaak vervaardigd van dikker of duurzamer plastic. Afhankelijk van de kwaliteit en exclusiviteit kunnen de prijzen hier snel oplopen, dus wees gewaarschuwd: het is geen goedkope tweak.
Maak het kunstig met artisan keycaps
Nu er custom keycaps op je toetsenbord zitten en de verlichting helemaal is afgesteld, is het tijd voor het hoogtepunt – jouw pièce de résistance: een artisan keycap. Deze vaak handgemaakte keycaps zijn een waar kunststukje dat je zo op je toetsenbord kunt klikken. Natuurlijk gelden hier ook weer dezelfde waarschuwingen: let op dat het past en houd rekening met prijzige keycaps.
Zelf hebben we geen ervaring met artisan keycaps, maar wie even op het internet duikt ziet tal van prachtige voorbeelden voorbij komen. Zo schreef collega Tom op Toms Tech een verhaal over zijn avonturen met artisan keycaps. Heel functioneel zijn de toetsen vaak niet, door rare vormen en uitstekende punten, dus denk goed na waar je hem gaat plaatsen. Gebruik je heel de dag je escape-knop, dan is dat mogelijk niet de beste plaats.
De simpelere optie is vaak het simpelweg kopen van nieuwe switches die meer in lijn liggen met jouw smaak.
Next level: vervang je switches of bouw het helemaal zelf
Wie zijn voeten eenmaal in het drijfzand van mechanische toetsenborden heeft gezet, weet hoe verleidelijk het is om steeds verder in het zand te zakken. Wanneer je echt denkt dat je toetsenbord net lekker tikt, ga je toch twijfelen over de switches die je hebt. Zijn ze misschien te clicky, maken ze te veel geluid of geven ze juist niet voldoende weerstand? Dan is het luben of vervangen van je switches een opties.
Het luben van je switches is een kostbaar proces, maar de echte fanaten zweren erbij. Hierbij neem je jouw switches uit het toetsenbord en maak je ze stuk voor stuk open om ze in te smeren met wat glijmiddel of een vetoplossing om ze soepeler te laten bewegen. We gaan niet op de details in, maar wie het wil proberen moet weten dat je een flinke klus te wachten staat. De simpelere optie is vaak het simpelweg kopen van nieuwe switches die meer in lijn liggen met jouw smaak.
Belangrijk in dat geval is dat het toetsenbord moet beschikken over hot-swappable sockets. De verbindingen die je switches maken met de printplaat mogen in dat geval niet gesoldeerd zijn, maar moeten over speciale contactpunten beschikken waardoor je gemakkelijk kunt wisselen. Mocht dit niet het geval zijn, zoek dan naar informatie of het mogelijk is om ze met de soldeerbout los te maken en te vervangen.
Een andere optie is om heel je toetsenbord zelf te bouwen. Vandaag de dag worden er tal van pakketten aangeboden waarbij je zelf een toetsenbord in elkaar kunt zetten. Dan krijg je bijvoorbeeld de behuizing en de printplaat, waarna je zelf kunt kiezen voor switches, keycaps en kabels. Of sprokkel de spullen zelf bij elkaar en maak het echt helemaal eigen. Dit is in veel gevallen ook wel meteen de duurste optie. Liefhebbers die zelf hun toetsenbord in elkaar knutselen kijken er niet van op als ze 400 tot 600 euro kwijt zijn voor het complete plaatje. We hebben nooit gezegd dat het een goedkope hobby is…
Je hebt het gemerkt: de opties voor het aanpassen van je toetsenbord zijn eindeloos, maar kunnen ook al snel in een zwart gat veranderen voor je tijd en portemonnee. Misschien wel ons belangrijkste advies is dan ook: begin klein en bouw het langzaam uit. Mocht je nog vragen hebben over het aanpassen van je toetsenbord, stel ze dan vooral in de reacties of kom naar onze Discord-server.