Wat voor een gamecomputer staat er bij jou thuis?

Rondje redactie
Pixel Vault op 16 april 2020
Wat voor een gamecomputer staat er bij jou thuis?

Dikke BM… pc, jonge

Pc’s zijn er in allerlei soorten en maten, de een nog weer krachtiger dan de ander. Er zijn oneindige variaties mogelijk met de hardware die we hedendaags tot onze beschikking hebben. Sommige pc’s zijn alweer redelijk oud en kunnen wel een upgrade gebruiken, terwijl andere nog maar net uit de doos komen. In dit Rondje Redactie wat aandacht voor de aardappels en kerstbomen waar onze redactie op gamet.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Jordy

[image_with_animation image_url=”28077″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Bij mij komen alle onderdelen van mijn pc net uit de doos, dus je snapt dat deze al bijna weer aan vervanging toe is. Elk jaar komen er wel weer upgrades van onderdelen uit, waardoor ze toch nog net weer een beetje sneller zijn. Bij het samenstellen van mijn nieuwe pc heb ik gekozen voor een Nvidia 2080 RTX Super, zodat ik toch weer wat jaartjes vooruit kan op mijn 32 inch AOC 1440p 144hZ monitor. Mijn laptop die ik voorheen gebruikte, kon deze monitor niet aan, tenzij ik alles op low settings zou zetten. En zeg nou zelf, dat wil natuurlijk niemand.

Om alle onderdelen met elkaar te verbinden heb ik een Asus ROG Strix Z390-E Gaming moederbord, met als krachtbron een Intel i9-9900KF en twee bankjes 16gig DDR4-3000 werkgeheugen. Op dit moment heb ik nog niks overgeclockt, maar misschien gaat dit in de toekomst nog nodig zijn. Ik kan nu Destiny 2 op de hoogste settings draaien zonder framedrops, dus daar kunnen weer flink wat uurtjes in.

Aangezien ik deze pc net heb, hoef ik er voorlopig niks aan te veranderen. Heel misschien dat ik er op korte termijn nog een keer een extra ssd ingooi. Een TB klinkt misschien veel, maar gezien de grootte van de hedendaagse spellen, loopt hij redelijk snel vol. Destiny 2 is bijvoorbeeld al ongeveer 100 gig.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Kevin

[image_with_animation image_url=”28079″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Mijn kerstboom pc gaat ondertussen alweer een tijdje mee. In 2014 kocht ik hem van mijn zuurverdiende centen, maar sindsdien zijn er een aantal dingen flink veranderd. Een groot gedeelte van de binnenkant is nog steeds hetzelfde: een Intel Core i5-4690K, geklokt op 4,2 gigahertz, in een ontzettend lelijk ASRock Z97 Extreme4 moederbord. Dit alles wordt vergezeld door 16 GB aan DDR3-1333 werkgeheugen. Ja, dit beestje is ondertussen aan een nodige upgrade toe.

De beelden die op mijn 27 inch AOC 4K-monitor worden getoverd, komen uit een GB GV-R929OC-4GD: een grafische kaart met een R9 290-chip uit 2014. Beelden zijn dan ook over het algemeen geen 4K tijdens het gamen, maar gewoon 1080p. Voor het zakelijke werk is een 4K-scherm echter wel een genot en aangezien 144 frames per seconde toch nooit gehaald worden, houd ik het lekker hierbij. Games als The Division 2, Destiny 2, F1 2019 en andere recente titels draaien dan ook gewoon aardig op deze resolutie.

Natuurlijk is er genoeg dat ik zou willen veranderen aan mijn trouwe bakkie. De kern is toe aan een nodige upgrade: een mooie Ryzen 5 3600 zou niet misstaan, samen met een nieuw moederbord en wat vlotter DDR4-geheugen. Ook een nieuwe grafische kaart zou niet erg zijn; met een Nvidia RTX 2060 ben ik al meer dan tevreden. Tot die tijd moet ik maar gewoon genieten van de RGB-lichtjes en mijn transparante kast.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Robert

[image_with_animation image_url=”28080″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Ik moest even de kast induiken voor de aankoopbon om te checken hoe lang ik mijn pc al in huis heb staan. Volgens de factuur is mijn pc op 30 maart alweer vier jaar oud, maar daar merk ik gelukkig nog weinig van. Dat heeft voornamelijk te maken met de GTX 1070Ti die ik er vorig jaar in heb gezet, wat een flinke sprong vooruit was ten opzichte van mijn oude videokaart. Ik durf hier niet zo goed neer te zetten welke kaart dat was, maar laten we het erop houden dat ik op dat moment graag geld had gehad voor een GTX 970.

Om de voor de hand liggende financiële redenen, heb ik mijn studententijd doorgebracht als consolegamer.  Dit is dus mijn eerste echte gamepc die ik zelf heb aangeschaft. Om die reden heb ik hem destijds niet zelf gebouwd, maar samengesteld en in elkaar laten zetten bij een professionele winkel. Op die manier wist ik zeker dat alles goed zou werken. Sindsdien heb ik er wel zelf wat aan gesleuteld, zoals dus met de nieuwe videokaart. Ook heb ik er een M.2 SSD ingezet van 1 TB. Dat scheelt aanzienlijk in de schrijf- en leessnelheid, wat erg handig is als je een reviewcode krijgt en binnen een half uur wilt kunnen spelen! 

Verder presteert de machine nog erg goed en heb ik nog nergens last van gehad. Wel is te merken dat de temperatuur van mijn i7-6700K gemiddeld iets hoger komt te liggen, waaraan je toch kunt zien dat deze wel wat ouder begint te worden. Toch verwacht ik dat deze setup nog makkelijk een jaar of twee mee kan, al gaan de nieuwe consoles daar misschien wel een stokje voor steken. Ik sluit namelijk een nieuwe RTX-kaart niet uit als blijkt dat de games een grote sprong voorwaarts maken en met de nieuwe ray tracing-techniek is die kans erg groot.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Rohald

[image_with_animation image_url=”28081″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Mijn pc is inmiddels al een jaartje of drie oud en verkeert nog in prima staat. Toen mijn studielaptop echt-echt-echt op zijn laatste beentjes stond, heb ik na lang sparen eindelijk de sprong gewaagd om mijn eigen pc samen te stellen. Mijn technische kennis is zeer gering, dus ik durfde het niet aan om de onderdelen los te bestellen en zelf in elkaar te steken. Wel heb ik de onderdelen zelf uitgekozen en dan in elkaar laten zetten via de webshop waar ik de onderdelen gekocht heb.

In mijn obscure zwarte kast zit een GTX-1060 6 GB die ondersteund wordt door een Intel i5 7600 K 3.8 GHz en 8 GB RAM. Dit is een prima combinatie waar ik nog steeds de recente games op een hogere kwaliteit kan laten draaien. Zeker met een betere monitor die ik sinds afgelopen kerst heb, kan ik eindelijk van games genieten met meer dan 60 Hz. 

Ik kreeg na de aanschaf van mijn pc veel commentaar op de redactie, omdat mijn pc nog geen SSD had (en ik dus altijd als laatste klaar was met laden – red.). Mijn HDD werkte eigenlijk altijd goed, totdat ik Call Of Duty Black Ops 4 moest reviewen en ik de bottleneck van mijn harde schijven voor mijn kiezen kreeg. Sindsdien heb ik twee SSD’s van elk 240 GB, waarvan ik er één zelf heb ingebouwd. En ja, daar ben ik trots op!

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Nou, nu heb je een beetje kunnen zien waar wij onze games op spelen, maar wij zijn natuurlijk ook benieuwd wat jij thuis hebt staan! Laat het ons dus vooral weten in de comments.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel