Het hardware-jaaroverzicht van 2021

Achtergrond
Kevin Rombouts op 23 december 2021
Het hardware-jaaroverzicht van 2021

Nieuwe chips, maar vooral te weinig chips

Een nieuw jaar staat inherent gelijk aan nieuwe hardware en technologieën – dat is in 2022 niet anders. Toch gaat hardware kopen nog lang niet altijd van harte, want bijna ieder stukje tech met een chip erin is niet aan te slepen. Aangezien we dus bijna geen hardware hebben om mee te spelen, hebben we maar besloten de belangrijkste techgebeurtenissen voor je op een rijtje te zetten in dit hardware-jaaroverzicht van 2021!

Ondanks de aanhoudende tekorten – die voorlopig nog niet klaar lijken te zijn – weten techbedrijven in rap tempo nieuwe producten te lanceren en op de markt te brengen. Lang beschikbaar zijn ze helaas niet, maar dat wil niet zeggen dat er niets moois tussen zit. We beginnen dan ook bij Apple, die eindelijk weer eens op de proppen kwam met laptops die de moeite waard zijn.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Apple knalt met M1 Pro en M1 Max

Laat het maar aan de techreus uit Cupertino over om zichzelf een schouderklopje te geven wanneer het iets terugbrengt, wat ze zelf eerst hebben weggehaald. Het gebeurde in oktober van 2021, toen Apple eindelijk nieuwe laptops aankondigde waar enthousiastelingen al jaren op wachtten. Na de introductie van Apple’s eigen M1-chips in MacBooks in 2020 en de iPad Pro aan het begin van 2021 kregen de MacBook Pro’s een flinke upgrade.

Die upgrade kwam in de vorm van de M1 Pro en M1 Max, chips met respectievelijk zestien tot 32 kernen. Hierbij maakt Apple gebruik van de ARM-architectuur met daarin high performance en energy efficient kernen die afhankelijk van de taak individueel ingezet kunnen worden. Daarmee blaast Apple zijn andere laptops compleet omver, maar dat geheel komt wel met een stevig prijskaartje. Gelukkig kregen gebruikers daarvoor wel zaken als de MagSafe-poort, een SD-kaartlezer en een HDMI-poort terug. Iets waar vooral Apple zelf heel erg trots op is.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Alles met een chip is nauwelijks aan te slepen

[image_with_animation image_url=”39028″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Apple heeft het geluk dat het zelf chips produceert en hierdoor minder afhankelijk is. Alle andere producten met een chip erin zijn namelijk nauwelijks voorradig. Hierdoor zijn zaken als een PlayStation 5, Xbox Series X of grafische kaart nog altijd niet aan te slepen – en kunnen scalpers onverminderd hun gang gaan.

Daarbij waarschuwde Intel CEO Pat Gelsinger deze maand nog dat hij verwacht dat de tekorten nog tot minstens 2023 aanhouden. Hoewel fabrikanten als Intel massaal nieuwe fabrieken proberen te bouwen, verlicht ook dit de pijn nog niet. De fabriek moet immers gebouwd worden, en net als Rome gebeurt dat helaas niet in één dag…

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Intel komt met Alder Lake, maar bereidt ook GPU's voor

[image_with_animation image_url=”39029″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Als we het dan toch over Intel hebben, dan moeten we natuurlijk ook even stilstaan bij diens nieuwe chip platform: Alder Lake. De chipfabrikant komt met een lijn aan nieuwe processoren die dezelfde principe volgen als Apple’s M1-chips, waarbij een balans tussen performance- en efficiëntiekernen centraal staat. Gelukkig voor Intel maken de chips enorme sprongen over hun voorgangers, maar dat komt wel met een flinke prijskaart – inclusief een hogere energierekening.

Dat is niet het enige waar Intel aan werkt, want net als directe concurrent AMD wil nu ook Intel zich op de grafische markt gaan storten met dedicated grafische kaarten. Dit project gaat momenteel onder de naam Arc, met al vier generaties aan chips en bijbehorende kaarten in de planning. De eerste generatie kaarten met de codenaam Alchemist kunnen we al in Q1 van 2022 verwachten.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

En verder was er nog dit...

[image_with_animation image_url=”36838″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Natuurlijk was er nog veel meer nieuws op het gebied van technologie en hardware. Zo zagen we dit jaar de introductie van Windows 11, de opvolger op ‘Microsoft’s laatste Windows ooit’: Windows 10. De nieuwe versie van Windows introduceert een strakker design, maar deed al voor release veel stof opwaaien door wazige specificaties rondom de TPM2.0-chips en andere hardware vereisten.

Met de introductie van Intel’s Alder Lake-chips zien we ook de eerste moederborden die werkgeheugen met DDR5-chips ondersteunen. Deze sticks zien er op het eerste oog vergelijkbaar uit, maar hebben wel belangrijke verschillen. Zo worden de stroomlimieten op de sticks zelf geregeld en kan de hoeveelheid geheugen per stick veel groter zijn.

Natuurlijk spelen techbedrijven nog altijd in op de doorgaande Covid-crisis en ook Razer heeft daarbij een duit in het zakje gedaan. Tijdens de digitale CES aan het begin van het jaar toonde het bedrijf al een concept voor een mondmasker met RGB-verlichting, maar hoewel iedereen dat als typisch Razer-concept af schreef werden ze toch in productie gebracht. Hoe effectief en praktisch het masker is? Daar zijn de meningen over verdeeld

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Wat was voor jou het hoogte- of dieptepunt op het gebied van hardware en technologie in 2022? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel