Tien tips die je gaan helpen in Pokémon Legends: Arceus

Tips
David Dijkhuis op 31 januari 2022
Tien tips die je gaan helpen in Pokémon Legends: Arceus

Een mini-gids voor je tijd in Hisui

Pokémon Legends: Arceus is behoorlijk anders dan wat we van Pokémon gewend zijn. In plaats van acht gyms met badges, Elite Fours en champion fights, is Hisui een ongerept landschap waarin je constant iedere kant op gaat. De vele veranderingen die het spel met zich meebrengt sijpelen ook door in de manier waarop je speelt. Pokémon-battles en items werken anders en de UI is volledig omgegooid. Toch is er geen nood als je verdwaald bent in Legends: Arceus, of gewoon lijdt aan keuzestress. Wij helpen je verder vooruit!

1. Welke starter moet ik kiezen?

[image_with_animation image_url=”39433″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Laten we maar gelijk beginnen met de hamvraag voor elk Pokémon-spel: welke starter moet je kiezen? In Legends: Arceus heb je de keuze uit drie vertrouwde Pokémon: het Fire-type Cyndaquil, het Water-type Oshawott en het Grass-type Rowlet. Toch komen ook deze Pokémon met een twist. Hun eindvorm in deze regio verschilt namelijk met de oude. Zo is de laatste vorm van Oshawott Water/Dark, Cyndaquil wordt Fire/Ghost en Rowlet krijgt Grass/Fighting.

Welke je dan moet kiezen? Volgens de critici is Oshawott de beste optie, vanwege zijn type advantage tegen de bazen in het spel. De Pokémon heeft een sterke Attack en Special Attack en kan daarom veel verschillende moves effectief gebruiken. Rowlet heeft ook een goede match-up tegen de meeste bazen, maar mist zowel offensieve als defensieve kracht en is ook vrij langzaam. Cyndaquil, aan de andere kant, heeft de hoogste stats en de hoogste Speed, maar is qua type in het nadeel tegenover  de bazen in het spel.

Daarnaast heeft ongeveer elke Pokémon in het begin van het spel de move Rollout, waar Cyndaquil zwak tegen is. Wat deze Pokémon betreft is het even door de zure appel heen bijten. Aan het eind van het spel krijg je de optie om de twee starters die je niet hebt gekozen alsnog te krijgen.

2. Hoe geef ik Pokémon nicknames?

[image_with_animation image_url=”39434″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Een naam aan je Pokémon geven blijft een van de beste manieren om toch die bijzondere band op te bouwen met je favoriete ‘mons. Maar hoe doe je het? In tegenstelling tot de mainstream Pokémon-games krijg je niet de optie aangeboden nadat je een Pokémon hebt gevangen.

In plaats daarvan open je je menu, waar al je items en je Pokémon staan. Druk een aantal keer naar rechts om bij je Pokémon te komen, selecteer degene die je een nickname wilt geven, en klik op ‘change name.’ Voila! Nu kun je eindelijk je Flareon Hot Dog noemen.

3. Waar kan ik traden?

[image_with_animation image_url=”39436″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Links naast Galaxy Hall – het hoofdkwartier waar alle commandanten zitten – in Jubilife Village kun je praten met een vrouw genaamd Simona. Zij geeft je de opties om Pokémon te traden met vrienden, zowel via local als online trade.

Niet dat je dit per se nodig hebt om je Pokédex honderd procent vol te maken en aan Pokémon zoals Golem, Machamp en Alakazam te komen. Je kunt ze traden, maar je kunt namelijk ook een nieuw item gebruiken: de link cable. Deze kabel heeft dezelfde functie als een ruil. Je krijgt nu alleen ook de mogelijkheid om het spel volledig alleen uit te spelen, simpelweg door het als item aan de Pokémon te geven. Je kunt link cables in het wild vinden, maar je kunt ze ook kopen voor Merit Points.

4. Wat zijn Merit Points en hoe kom ik eraan?

[image_with_animation image_url=”39435″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Als je een gebied doorkruist, zul je af en toe satchels (rugzakken) van andere spelers vinden. Dit zijn de restanten van andere spelers die zijn aangevallen door wilde Pokémon en het gevecht niet hebben gewonnen. Als je ze vindt gaan de voorwerpen erin terug naar hun rechtmatige eigenaar, maar je krijgt er wel een hele waardevolle beloning voor: Merit Points.

Zoals gezegd kun je deze Merit Points inleveren bij Simona voor items. Je kunt er bijvoorbeeld link cables mee kopen, maar ook alle evolutiestenen en items die Pokémon in eerdere games moesten hebben om te evolueren. Je kunt bijvoorbeeld een Reaper Cloth kopen om Dusclops te evolueren naar Dusknoir voor 1400 merit points.

5. Waar kom ik aan meer ruimte in mijn rugzak?

[image_with_animation image_url=”39441″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Je zult snel merken dat de ruimte die je in je rugzak toebedeeld krijgt eigenlijk best karig is. Je krijgt maar 20 vakken, en met de items die je verzamelt zit dat behoorlijk snel vol. Gelukkig kun je je inventaris makkelijk uitbreiden, wat ook helemaal niet veel hoeft te kosten.

Aan het begin van de zevende missie (The Frenzy of the Lord of the Woods) zie je als je Galaxy Hall in Jubilife Village binnenkomt het karakter Bagin staan. Hij biedt je de kans om meer ruimte in je rugzak te maken. Voor honderd Poké Dollar voegt hij één vak aan je rugzak toe. Voor nog eens 200 voegt hij er een extra toe. De eerste vijf vakjes zijn elk 100 Poké Dollar duurder dan de vorige, maar daarna loopt het snel op naar telkens 500 duurder, 1000 duurder, tot je uiteindelijk 200.000 Poké Dollar per vakje betaalt. Uiteindelijk kun je 37 slots aan je rugzak toevoegen.

6. Hoe verander ik mijn team?

[image_with_animation image_url=”39438″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

In Legends: Arceus speel je in een oeroud Sinnoh waar het begrip “computer” niet bestaat. Pokémon in en uit je team halen werkt daarom anders. Er zijn twee manieren om je team aan te passen. Aan de oostkant van Jubilife Village is een weiland waar je Pokémon kunt plaatsen en in en uit je team kunt wisselen. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer Pokémon je kunt plaatsen in de weilanden.

Het alternatief is eigenlijk nog simpeler. Wanneer je op veldwerk bent buiten Jubilife Village kun je praten met een Galaxy Member die je bij je in het kamp zult vinden. Praat met hem en kies voor “I want to see my Pokémon.” Je kunt dan naar hartenlust je party aanpassen, zoveel je wilt en op ieder moment.

7. Hoe verzamel ik grondstoffen en ingrediënten om mee te craften?

[image_with_animation image_url=”39437″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Crafting speelt een belangrijke rol in Legends: Arceus. Hoewel er winkels zijn waar je medicijnen en Pokéballs kunt kopen, kun je makkelijker, sneller en goedkoper zelf craften. De middelen die je nodig hebt kun je vinden op expedities. Soms is het zo simpel als op A drukken wanneer je een ingrediënt vindt. Als je bessen in bomen ziet hangen, kun je een Pokémon op de boom gooien die de bessen er vervolgens uithaalt.

Welke Pokémon je gooit maakt niks uit – hoewel het voor het ecosysteem niet goed zou zijn om er een Snorlax op te gooien. Hetzelfde geldt voor rotsformaties. Deze zijn herkenbaar aan de kristallen formaties die uit stenen steken. Gooi er een Pokémon op en die regelt het verzamelen van de grondstoffen voor je!

8. Hoe kom ik uit een Pokémon-battle met een te sterke Pokémon?

[image_with_animation image_url=”39442″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Hier is een goede tactiek: wees laf. Serieus. Sommige Pokémon zijn extreem sterk en je bent niet klaar om tegen ze te vechten. Voor je het weet bevind je je met je Pokémon van level 10 in een gevecht met een Rapidash van level 40. Maar niet getreurd: je kunt wegrennen. Letterlijk.

Wanneer je wegrent krijg je een pop-up te lezen waarop staat: “You strayed too far from the battle!”, waarna het gevecht spontaan eindigt. Pas wel op met deze tactiek: het werkt niet bij Noble Pokémon of bij trainer-battles.

9. Hoe krijg ik een Eevee?

[image_with_animation image_url=”39439″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Eevee is een ongelofelijk handige Pokémon om gelijk vroeg in het spel in je team te hebben. Het kan aan de hand van al zijn eeveelutions namelijk ontzettend veel verschillende types worden: perfect voor je team! Alle evoluties zijn beschikbaar in de Hisui-regio, ook Sylveon. Maar waar kun je Eevee vinden?

In tegenstelling tot andere spellen, waarin Eevee pas in de late-game of soms zelfs de post-game beschikbaar is, kun je Eevee gelijk in het eerste gebied al vinden. In de Obsidian Fieldlands ligt een kleiner gebied, de Horseshoe Plains. Naast de vele Ponyta vind je hier ook af en toe een zeldzame Eevee, die meestal rond de plassen spawnt. Wees voorzichtig wanneer je er een probeert te vangen; het is een schuwe Pokémon die snel wegrent. Sluipen is handig!

10. Hoe evolueer ik een Pokémon?

[image_with_animation image_url=”39440″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Nu we het toch over Eevees hebben – hoe evolueer je eigenlijk Pokémon in dit spel? Zit je nog steeds met je Cyndaquil van level 20 en vraag je je af of het niet een keer tijd wordt dat hij evalueert? In tegenstelling tot eerdere spellen, waarin evolutie op een bepaald level automatisch ging, krijg je in dit spel een kleine pop-up die laat zien dat je Pokémon kan evolueren. Ga naar het menu, klik op de desbetreffende Pokémon, en klik daarna op ‘evolve.’

Houd er wel rekening mee dat veel Pokémon niet op basis van level of vriendschap evolueren. Sommige hebben items nodig, zoals een steen of zo’n link cable, maar andere hebben een hele handleiding. Zo kun je Stantler pas evolueren naar zijn gloednieuwe evolutie Wyrdeer als hij:

  1. Level 31 is;
  2. De aanval “Psyshield Bash” kent en;
  3. Je die move twintig keer in snelle stijl hebt uitgevoerd.
[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Dit waren ze, tien tips die jou gaan helpen in Pokémon Legends: Arceus. Ben je fan van de nieuwe menu’s en opties, of heb je last van ontwenningsverschijnselen? Laat het ons weten in de reacties!

Deel dit artikel