Zo werken samples en ship modules in Helldivers 2

Beeld: Sony Interactive Entertainment

Found something!

Zo werken samples en ship modules in Helldivers 2

Tips
Kevin Rombouts op 6 maart 2024

Beeld: Sony Interactive Entertainment

Daar wordt je toch sàmple van?

Helldivers 2 is een game van samenwerking. Samenwerken om te overleven. Samenwerken om de vijand te verslaan. Samenwerken om democratie te verspreiden! Er zit geen enkel competitief element in de game, wat het voor sommige mensen juist zo aanspreekt. Maar die boodschap lijkt niet overal aan te komen: rotte appels veranderen in team killers wanneer ze iemand de gewilde materialen zien oprapen, omdat ze denken er dan zelf met de buit vandoor te gaan. Dus om eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen: zo werkende samples van Helldivers 2 en dit kun je er mee doen.

Gedurende jouw missies om Super Earth te beschermen, zal je regelmatig op planeten terechtkomen waar samples te vinden zijn. Jouw heads-up display (HUD) zal altijd aangeven hoeveel er te vinden zijn gedurende jouw missie, zodat als je tijd over hebt lekker op zoek kan gaan. Samples komen in verschillende vormen en maten, afhankelijk van op wat voor planeet je bent en op welke moeilijkheidsgraad je speelt. Hoe moeilijker de missie, hoe zeldzamer de samples.

Wat zijn samples in Helldivers 2?

In Helldivers 2 zijn er drie soorten samples te vinden tijdens je missies: Common, Rare en Super samples liggen door de missies verspreid op tal van verschillende plekken. Vaak kom je ze op Terminid-planeten tegen bij de nesten van de insecten, terwijl ze op Automaton-planeten vaak bij de robotfabrieken te vinden zijn. Maar ook op andere plekken kan je ze tegen komen, zowel bij nederzettingen, gesneuvelde burgers of tegen rotsen aan. Genoeg reden dus om je ogen open te houden.

Op je eerste missies zal je vooral common samples tegenkomen. Pas vanaf de Hard moeilijkheidsgraad ga je de rare samples ontdekken − vaak in beperkte mate dan de gewone samples. Wil je voor die befaamde super samples gaan? Dan zal je toch echt de Suicide Mission moeilijkheidsgraad moeten kiezen en hopen dat je dit overleeft.

Helldivers 2
Sony Interactive Entertainment

Hoe krijg je samples?

Een  sample is niet meteen van jou zodra je deze oppakt. Je moet samples veilig naar het extractionpunt moeten krijgen, anders sta je met lege handen. Het is opletten wanneer je in de strijd sneuvelt, want net als je wapens en andere spullen, blijven ook je samples bij je lijk blijven liggen. Teamgenoten kunnen ze oppakken, maar ook zij moeten uiteindelijk extracten om er profijt van te hebben.

Aan het einde van de missie worden alle samples bij elkaar opgeteld en krijgt iedereen het aantal samples dat is verzameld. Er hoeft dus geen echte verdeling gemaakt te worden: als je tien common samples weet te extraheren, krijgt iedereen in je groep tien common samples. Team killen zoals sommige doen om maar meer samples te hebben, is dan ook niet nodig en zelfs contraproductief: het maakt de strijd alleen maar lastiger!

Zo werken samples en ship modules in Helldivers 2
Sony Interactive Entertainment

Waar gebruik je samples voor?

Wanneer je genoeg samples hebt weten te verzamelen tijdens je missie, kun je naar de requisitions desk op je schip. Dit zijn de vier computers aan de linkerzijde van je schip onder de grote televisie waar je ook nieuwe Stratagems kunt aanschaffen. Hier op het tweede tabblad tref je de Ship Modules aan waarmee je verbeteringen aan je ruimteschip maakt en de strijd net wat behapbaarder kan maken.

Ship Modules komen er in verschillende vormen en maten en veranderen je schip lichtelijk afhankelijk van de upgrade die je hebt gekozen. Plots verschijnen er meer computers op het dek, zie je personeel meer munitie af en aan voeren of hangt er een extra schip in je hangaar. Leuke visuele referenties, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de bonussen die je krijgt terwijl je op missie bent.

Zo werken samples en ship modules in Helldivers 2
Sony Interactive Entertainment

Welke ship modules wil je als eerste ontgrendelen?

Er zijn tal van verschillende modules te koop, verdeeld over een aantal onderdelen van je schip met ieder drie niveaus om te ontgrendelen. Veel van de eerste modules kan je met alleen common samples vrij spelen, maar andere vereisen al snel rare en super samples. Dit zijn een aantal van onze favorieten:

Donation Access License

Vraag het thuisfront om hulp met wat crowdfunding. Dankzij de donation access license kan je familie de strijd steunen door munitie op te sturen naar je schip. Zo landt jij altijd in de strijd met wat extra magazijnen voor je supportwapens. Denk aan je machinegeweer of granaatwerper die meteen volledig geladen is, zodat je niet ook een resupply hoeft in te roepen.

Synthetic Supplementation

Stop een beetje amfetamine in het eten van al je personeel − dat hebben ze niet door, maar ze gaan er wel lekker hard van werken. Dankzij deze ‘verbetering’ van het dieet van je personeel zorg je ervoor dat Sentries, Resupplies en Emplacements vaker ingeroepen kunnen worden – 10 procent sneller dan voorheen.

Pit Crew Hazard Pay

Iedereen weet dat voor wat extra geld, mensen vaak net dat stapje extra willen zetten. Zo ook jouw pit crew in Helldivers 2. Met deze module laadt jouw personeel de Eagle-schepen sneller in, zodat je vaker een bombing run kunt doen op de vijand. Dit scheelt zo’n 20 procent tijd op iedere bevoorrading die ze doen.

Shock Absorption Gel

Sentries zijn essentieel op het slagveld − al kunnen ze ook levensgevaarlijk zijn zodra je in de vuurlinie staat. Een nadeel is dat ze maar beperkte munitie hebben en zodra deze op zijn verdwijnen ze weer. Dankzij de verbeterde shock absorption gel nemen ze tot wel 50 procent meer munitie mee en kunnen dus nog meer insecten, robots en Helldivers kapot schieten.

Expanded Weapons Bay

Beenruimte is overrated, vraag dat maar aan je design team wanneer ze de expanded weapons bay installeren in je Eagle-schip. Dankzij deze verbetering zit je piloot misschien wat krapper, maar kan jij wel een extra bombing run inroepen voordat je Eagle-schip terug moet naar het ruimteschip om opnieuw bevoorraad te worden.


Nu weet je precies wat samples zijn en wat je er eigenlijk mee kan. Dus houdt je wapens gericht op de vijand en je ogen op de missie, soldaat. Team killen is niet nodig en helpt alleen de vijand maar!

Heb je al veel uren in Helldivers 2? Dan zijn we benieuwd: welke ship module is essentieel voor jouw drop? Laat het ons weten in de reacties, of kom op onze Discord-server en praat mee met de andere Helldivers!

Geschreven door

Kevin Rombouts

Uitgever sinds september 2011. Kevin is de eindbaas bij Pixel Vault en verantwoordelijk voor van alles. Met wat geluk houdt hij net genoeg tijd over voor high-end Destiny 2-raids.