De voordelen van een VPN voor geeks

Advertorial
Pixel Vault op 10 februari 2023
De voordelen van een VPN voor geeks

Reis de wereld over zonder je voordeur open te doen

Het argument voor het nemen van een VPN is vaak veiliger browsen. Hoewel dat zeker het geval is, zijn er nog een paar belangrijke voordelen voor het gebruiken van een VPN. Zeker voor geeks zijn er een paar toepassingen waarmee je het internet meer naar je hand kunt zetten en (inter)nationale blokkades kunt omzeilen. 

Voor wie nog niet helemaal up-to-date is: een VPN is een Virtual Private Network. Via zo’n netwerk maak je niet direct buiten je voordeur verbinding met het internet, maar gaat het verkeer in een tunnel naar een server elders en kom je daar pas boven op het wereldwijde web. Dat betekent dat je IP-adres niet zomaar door websites kan worden achterhaald en alles wat je via het internet verstuurt en ontvangt is versleuteld. Zelfs je internetprovider kan niet meer meekijken met wat je doet als je gebruikmaakt van een VPN. 

Voordelen van een VPN voor gamers

Een VPN zorgt niet alleen voor meer privacy. Ook als je denkt dat je nog steeds niets te verbergen hebt, kan een gaming VPN handig zijn, bijvoorbeeld bij het verschijnen van nieuwe gamereleases. Het gebeurt nog steeds dat een nieuwe game eerder op een ander continent verschijnt dan bij ons, of zelfs helemaal exclusief is voor een bepaald land en dan kijken we natuurlijk vooral naar Japan. 

Als je toegang hebt tot een VPN-dienst, kun je vaak over vrijwel de hele wereld servers selecteren en het internet laten geloven dat jij je in Australië, Japan of Madagascar bevindt. Nu is het lijstje met gamedevelopers uit Madagascar vrij kort, maar als je een VPN-server kiest in Japan, denkt het internet dat je je daar bevindt en kun je daar games downloaden en spelen die misschien hier nooit verschijnen. De voorwaarde is dan wel dat je een woordje Japans moet kunnen lezen, maar gelukkig werkt een VPN ook voor games die eerder verschijnen in de VS. 

Ook als je veel online speelt, kan een VPN handig zijn. Vaak wordt gedacht dat een VPN-verbinding ervoor zorgt dat je meer vertraging hebt tijdens het gamen. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar als de server van de game zich in een ander land bevindt, kan het soms beter zijn om wel via een VPN-verbinding te spelen. Denk aan het spelen van een bèta van een game die voorlopig alleen in Japan of Korea beschikbaar is.

Kijk series en films als eerste met een VPN

Het trucje met games eerder spelen door het internet voor de gek te houden, kan natuurlijk ook met andere media. Het media-aanbod van streamingdiensten kan in andere landen sterk verschillen met dat in je eigen land. Door met een VPN-server in Duitsland te verbinden en je account op Duits te zetten, kun je in veel gevallen opeens allemaal Duitse krimi’s kijken waar wij hier nog nooit van hebben gehoord. 

Hetzelfde geldt voor nationale zenders, die worden ook beperkt. Zo is er in buurland België veel meer wielrennen op televisie, maar daar kom je online niet bij met een Nederlands IP-adres. Verbind je via een Vlaamse server met het internet, lukt dat opeens wel. Dit werkt natuurlijk ook andersom. Ben je op vakantie in een ander land en moet je toch koste wat het kost een programma op NPO kijken, dan kan een VPN-verbinding ervoor zorgen dat de NPO je wel vertrouwt en je de laatste aflevering van Wie is de Mol? toch kunt kijken. 

Deel dit artikel