Wasteland 3

Preview
Tim Miechels op 11 maart 2020
Wasteland 3

IJskoude apocalypse

Altijd al eens willen weten waar Fallout de post-apocalyptische inspiratie vandaan heeft? Kijk dan niet verder dan Wasteland. Bethesda’s franchise mag dan bekender zijn, maar Wasteland is de echte nucleaire pionier. Wij blikken alvast vooruit op het derde deel in de serie.

De Wasteland-franchise is inmiddels meer dan dertig jaar oud, maar toch pas toe aan zijn derde game. Nu concurrent Fallout in zwaar weer is geraakt, zijn de ogen van liefhebbers van RPG’s en de nucleaire eindtijd op Wasteland gericht. De verwachtingen voor dit derde deel zijn dan ook hooggespannen. Kan Wasteland 3 recht doen aan deze legendarische franchise?

Releasedatum Wasteland 3

Wasteland 3 verschijnt op 28 augustus 2020, dus we hoeven gelukkig niet lang meer te wachten om aan de slag te gaan met de tactische RPG. De game werd in september 2016 aangekondigd door ontwikkelaar inXile entertainment, via crowdfundingplatform Fig. Wasteland 3 wist daar binnen een maand drie miljoen dollar op te halen, wat ruim genoeg was om met de ontwikkeling te beginnen.

De release van Wasteland 3 stond oorspronkelijk gepland voor het laatste kwartaal van 2019, maar dit bleek al snel onhaalbaar. Nadat inXile overgenomen werd door Xbox Game Studios, werd er meer personeel aangesteld en bleek het voorjaar van 2020 wel een haalbare kaart. Wasteland 3 verschijnt gelijktijdig voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Dit in tegenstelling tot het tweede deel, dat in eerste instantie alleen op pc verscheen en pas een jaar later een speciale console-editie kreeg.

Old-school apocalypse

De Wasteland-serie is met recht old-school te noemen. Het eerste deel verscheen namelijk in 1988, voor de Apple II, de Commodore 64 en MS-DOS. De game draait om de gevolgen van een nucleaire ramp die zich voltrekt in de verre toekomst van het jaar – jawel – 1998! De originele titel werd geprezen om zijn uitgebreide verhaal, interessante personages en creatieve puzzels.

In 1990 verscheen de opvolger van Wasteland: Fountain of Dreams. Aan deze titel werkte echter niemand van het originele team mee, waardoor uitgever EA op het laatste moment besloot om de titel niet als vervolg op Wasteland te marketen. De reacties op de titel waren lauw en de fans waren teleurgesteld over de veel kortere speelduur en het duidelijke gebrek aan kwaliteit. Zo werd deze titel grotendeels genegeerd, terwijl fans hoopten op een écht vervolg.

Dat vervolg kwam er uiteindelijk pas meer dan twee decennia later, in 2014. Nadat ouderwetse computer-RPG’s na hun succes in de jaren ‘90 een stille dood waren gestorven, bleken er in de vroege jaren 10 toch nog veel mensen met interesse in dergelijke games te bestaan. Dit leidde tot succesvolle crowdfundingacties voor games als Pillars of Eternity en Divinity: Original Sin en dus ook voor het langverwachte Wasteland 2.

[image_with_animation image_url=”27659″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Waar de eerste twee Wasteland-delen zich in een woestijnachtige omgeving afspeelden, kiest Wasteland 3 voor een hele andere extreme temperatuur.”

Bevroren Colorado

Waar de eerste twee Wasteland-delen zich in een woestijnachtige omgeving afspeelden, kiest Wasteland 3 voor een hele andere extreme temperatuur. Wasteland 3 speelt zich namelijk af in het ijskoude Colorado. Je staat in de schoenen van het laatste overgebleven lid van Team November, onderdeel van de Desert Rangers.

Deze Desert Rangers zijn de overblijfselen van het Amerikaanse leger, dat instortte na de nucleaire ramp van 1998. Waar de Rangers in de eerste twee delen een flinke reputatie op wisten te bouwen in het zuiden van de VS, hebben de bewoners van Colorado nog nooit van deze groep gehoord. Het is dan ook aan de speler om een nieuw team om zich heen te verzamelen en de Rangers ook in het koude Colorado op de kaart te zetten.

[image_with_animation image_url=”27658″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Tactisch en verhalend

Wasteland 3 belooft voort te borduren op het succes van zijn voorganger en wordt gemaakt door hetzelfde team dat werkte aan Torment: Tides of Numenera. Verwacht dus complexe personages, die je leert kennen middels uitgebreide dialogen. Nieuw in dit deel zijn de voertuigen; deze heb je nodig om je door de bittere kou van A naar B te verplaatsen, maar ze kunnen ook een steentje bijdragen wanneer er geknokt moet worden.

Qua gevechten doet Wasteland 3 nog het meest denken aan een serie als X-Com of het recente Mutant Year Zero. Dat wil zeggen: tactische turn-based combat, waarbij het essentieel is om dekking te zoeken. Zorg er daarbij altijd voor dat je voldoende munitie bij je hebt, want zelfs de beste schutter staat machteloos met een leeg magazijn.

Samen aan de slag

Goed nieuws voor gamers die houden van een beetje co-op in hun hardcore RPG: het verhaal van Wasteland 3 is namelijk volledig samen met een vriend te spelen. Via online co-op speel je samen in dezelfde wereld. Je hebt echter beiden een eigen squad, dus je kunt er ook voor kiezen om op te splitsen of zelfs door te spelen als de ander offline is.

Voor wie niet kan wachten tot 28 augustus, is er nog meer goed nieuws. Op 25 februari is er namelijk een remaster van de originele Wasteland uitgekomen voor pc en Xbox One. Als je in mei goed beslagen ten ijs wilt komen, is het dan ook zeker de moeite waard om deze titel eens te checken.

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel