Resident Evil Village

Preview
Bianca van Steeg op 7 april 2021
Resident Evil Village

Op pad met een oude bekende

Resident Evil zal een naam zijn die bij velen bekend is. In 1996 kwam Capcom namelijk al uit met het allereerste deel voor de eerste PlayStation. Sindsdien is de franchise enorm uitgegroeid en heeft het naast de hoofdgames ook meerdere spin-offs, films, boeken en merchandise. Meer dan vier jaar na uitgave van Resident Evil 7 is het tijd om af te tellen naar haar vervolg.

Dit vervolg heeft de naam Resident Evil Village gekregen. De game wordt, net als voorgaande delen, ontwikkeld en uitgebracht door Capcom, de producent die ook wel bekend staan om franchises als Monster Hunter en Devil May Cry. Resident Evil Village werd aangekondigd in juni van 2020, waar het getoond werd tijdens de presentatie van de PlayStation 5.

De releasedatum van Resident Evil Village

De release van Resident Evil Village staat gepland voor 7 mei 2021. Voor de volledige release geeft Capcom ons twee demo’s, waarvan een nu al te spelen. Deze eerste demo is Maiden en is nu gratis te spelen, maar alleen op de PlayStation 5. In Maiden speel je een jong meisje die je ook zult tegenkomen in de officiële game. Zij zit gevangen in Kasteel Dimitrescu en probeert hieruit te ontsnappen. Met deze demo kun je alvast een voorproefje krijgen van de graphics in de game op de PlayStation 5. 

Capcom heeft aangekondigd dat er een tweede demo aankomt in het voorjaar. Deze zal in tegenstelling tot Maiden beschikbaar zijn op meerdere platformen. Ook zal deze tweede demo meer een idee geven van wat je kunt verwachten van de inhoud van de volledige game. Meer hierover is voor nu nog niet bekend. Naast de PS5 zal Resident Evil Village ook te spelen zijn op Xbox Series S/X, pc en PlayStation 4.

[image_with_animation image_url=”35975″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Van zombies...

De originele Resident Evil speelt zich af in de fictieve Amerikaanse stad Raccoon City. Rond deze stad bevinden zich meerdere biotechnische laboratoria van de Umbrella Corporation. Deze laboratoria hebben als doel om virussen te ontwikkelen die bedoeld zijn voor gebruik als biologische wapens in oorlogen. Een van deze laboratoria is The Hive, die zich bevindt onder Raccoon City. Hier wordt het zogenaamde T-Virus ontwikkeld: een virus dat mensen verandert in zombies en ook dieren en planten kan muteren tot monsters. 

Resident Evil Village was voor het moment van de aankondiging al drie-en-een-half jaar in ontwikkeling. Capcom erkent de game als het achtste deel in de hoofdserie en dit is ook terug te zien in het logo, waar het Romeinse getal VIII in is verwerkt. In de titel ligt de focus echter meer op het village-gedeelte. Producenten Tsuyoshi Kanda en Peter Fabiano hebben in een interview genoemd dat ze het dorp als een personage zien, en wilden dat in de stijl van de titel terugbrengen zodat spelers dit zouden onthouden.

...tot kastelen en vampieren

Resident Evil Village speelt zich af in een mysterieus Europees dorpje. De protagonist van Resident Evil 7: Biohazard, Ethan Winters, maakt een terugkomst. Village speelt zich een aantal jaar na de gebeurtenissen van Biohazard af. Net wanneer Ethan vredig leeft met zijn vrouw Mia, valt Chris Redfield hun huis aan en kidnapt hierbij hun dochter. Ethan moet terug naar het helse leven om haar te redden. 

De game is ontwikkeld rond het thema van kastelen en vampieren, maar artdirector Tomonori Takano wilde voorkomen dat deze vampieren stereotypisch uitgebeeld werden. Daarom zijn er voor het ontwerp van Lady Dimitrescu referenties gebruikt zoals de 16e-eeuwse Hongaarse moordenaar Elizabeth Bathory en de Japanse legende van Hasshaku-Sama. 

Ook wilde Takano afwijken van de typische gotische horrorstijl bekend uit vorige RE-games. In plaats daarvan heeft Lady Dimitrescu meer een uiterlijk zoals in de tijd van de Grote Depressie. Volgens Takano volgt dit dezelfde trend die is gestart met Resident Evil 7, waarmee de game van meer dan zombies gebruik wil maken om hun spelers angst aan te jagen.

De gameplay van Resident Evil Village

Net als voorgaande delen is Village een survival-horrorgame. Het is aan jou de missie om te overleven en je dochter te redden, terwijl de game je met diverse elementen de stuipen op het lijf probeert te jagen. Village is verder net als Resident Evil 7 een first-person game. 

Het inventaris-managementsysteem is daarentegen gelijk aan dat van het vierde deel uit de serie, met gebruik van een aktetas. Met deze aktetas kun je ook zelf spullen die je nodig hebt craften, zoals munitie en geneesmiddelen. Ook de handelaar keert terug, ditmaal bekend als ‘The Duke’. Bij hem kun je onder andere wapens kopen en verkopen. 

Buiten het neerschieten van je vijanden is het natuurlijk ook belangrijk om jezelf te beschermen en ze van je weg te houden. Verder is elke vijand uniek en zul je dus verschillende strategieën moeten proberen om ze te verslaan, waarbij je wapens tegen de ene vijand beter zullen werken dan tegen de andere.

Freebie bij aankoop

Naast de verhaallijn in singleplayer komt RE Village ook met een multiplayer-modus in de vorm van een geheel aparte game die je er gratis bij krijgt. Dit is om het 25-jarig bestaan van de Resident Evil-franchise te vieren. Deze multiplayer-game krijgt de naam Resident Evil Re:Verse

In Resident Evil Re:Verse speel je met vier tot zes een vijf minuten lange deathmatch. Je speelt hierbij bekende personages uit de franchise. Zodra jouw personage is uitgeschakeld, verandert je lichaam in een biochemisch wapen. Door meerdere viruscapsules op te pakken kun je transformeren in een nog sterker wapen. Kills die je maakt in deze vorm leveren je extra punten op, wat doodgaan eigenlijk best voordelig maakt.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De trailers van Resident Evil Village

Nieuwsgierig geworden naar Resident Evil Village? We hebben de trailers voor je alvast op een rijtje gezet:

Deel dit artikel