Gears Tactics

Preview
Kevin Rombouts op 26 maart 2020
Gears Tactics

Nieuwe eenheid, nieuwe mogelijkheden

De Gears of War-serie gaat ondertussen alweer bijna vijftien jaar mee, maar in die jaren is de serie nauwelijks geëvolueerd van de klassieke cover-based shooter die het in 2006 ook al was. Dat wil niet zeggen dat het niet anders had kunnen lopen voor de serie, want in de jaren na Gears of War 3 was Epic Games druk bezig met een strategische Gears of War-game genaamd Gears of War: Tactics. Dat project zag uiteindelijk nooit het levenslicht, maar het idee is blijven hangen en nu komt ontwikkelaar Splash Damage met Gears Tactics. Tijd om vooruit te blikken.

Terwijl The Coalition druk werkt aan het volgende, nog onaangekondigde deel in de Gears of War-serie, wil Microsoft natuurlijk optimaal profiteren van de nog altijd bestaande populariteit van de Gears-serie. We hebben in het verleden dan ook al gezien dat de uitgever niet bang is om voor spin-offs andere studio’s te vragen, zoals bij Gears of War Judgment van het Poolse People Can Fly. Nu laat Microsoft het Britse Splash Damage aan het roer staan met Gears Tactics.

De releasedatum van Gears Tactics

Hoewel de eerste plannen voor een strategische Gears of War-game al uit 2013 komen, hoeven we op Gears Tactics niet lang meer te wachten. De game moet op 28 april in de digitale schappen liggen, exclusief voor Windows 10-gebruikers. We verwachten dat de game op dat moment ook direct beschikbaar zal zijn voor Xbox Game Pass-gebruikers op de pc.

Ook Xbox One-spelers zullen uiteindelijk aan de beurt komen, al moeten zij nog even wachten. Voormalig The Coalition-hoofd Rod Fergusson gaf in 2019 aan in een aflevering van IGN’s Unlocked-podcast dat de game uiteindelijk ook naar de console moest komen, maar wanneer is voor nu nog onduidelijk.

Kettingzagen en intelligente monsters

De Gears of War-franchise is een van de klassieke Xbox-series sinds de dagen van de Xbox 360. Van de welbekende Mad World-trailer tot de karakteristieke gameplay: iedereen met een Xbox 360 in huis heeft links- of rechtsom wel een keer Gears of War gespeeld. De serie volgt de mensheid op de planeet Sera, waar ze na eeuwen van onderlinge oorlogen oog in oog komen te staan met het ras dat bekend staat als de Locust. Deze wezens kwamen echter niet van bovenaf, maar van onder de grond, waardoor de populatie volledig werd overvallen door hun plotselinge opduiken.

Jij speelde als Marcus Fenix een centrale rol in deze oorlog met jouw eenheid: Delta Squad. Alles wat mis kon gaan, ging mis, maar toch wist je uiteindelijk als overwinnaar uit de bus te komen en de Locust te verdrijven. Na deze oorlog, in de volksmond bekend als de Locust War, leek vrede terug te keren naar de planeet van Sera. Niets blijkt echter minder waar te zijn wanneer ruim twintig jaar na de oorlog nieuwe en oude vijanden de kop opsteken om de overgebleven bevolking van Sera het leven zuur te maken.

[image_with_animation image_url=”27865″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Een ietwat rebelse luitenant die uiteindelijk een cruciale rol zou spelen in de moord op een Locust-wetenschapper en laat die moord nou precies het centrale doel zijn in Gears Tactics.

Terug naar de Locust War

Hoewel Marcus Fenix de grote held is van de Locust War, begint zijn verhaal in de games pas veertien jaar na het begin van de oorlog. In de tussentijd werd er natuurlijk ook gevochten en daar valt Gears Tactics dan ook voor een gedeelte op zijn plek. De game pakt het verhaal namelijk twaalf jaar voor het origineel op en laat Marcus Fenix voor zover we nu weten even helemaal buiten schot.

In plaats daarvan maken we kennis met Gabriel Diaz, wiens naam voor fans van de serie bekend zal klinken. Jaren voordat hij vader zou worden van Kate Diaz, was ‘Gabe’ Diaz luitenant in het leger. Een ietwat rebelse luitenant die uiteindelijk een cruciale rol zou spelen in de moord op een Locust-wetenschapper en laat die moord nou precies het centrale doel zijn in Gears Tactics.

[image_with_animation image_url=”27864″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De gameplay van Gears Tactics

Hoewel je nog regelmatig achter muurtjes verscholen zal zitten, is de gameplay van Gears Tactics toch wel een stukje anders dan wat we gewend zijn van de serie. Zoals de naam al doet vermoeden, is de game namelijk een turn-based strategiegame waarin je om beurten je best moet doen om de Locust uit te schakelen voordat ze dat bij jou doen. Denk aan X-Com, maar dan met een laagje Gears of War erover.

Van wat we tot nu toe van de game hebben gezien, belooft het wel een vlotte game te worden waarbij de agressieve aanpak loont. De Locust zijn immers een agressief ras dat niet te lang op één plek blijft zitten en vooral de aanval opent. Wanneer jij dan niet hetzelfde doet, zal je snel ten onder gaan aan de hordes van Drones, Wretches, Tickers en de vele andere vijanden van het Locust-leger.

Vecht in stijl

Naast de andere gameplay-stijl, lijkt ook de aanpasbaarheid van je personages een belangrijkere rol te gaan spelen. Hoewel we dit al meer hebben zien opkomen in de recente Gears-delen, was dit voornamelijk gericht op de multiplayer van de games. In Gears Tactics krijg je opnieuw de mogelijkheid om je personage aan te passen met andere bepantsering, maar in dit deel gaan de opties net wat verder.

Zo zal het voor het eerst mogelijk zijn om de samenstelling van je eenheid aan te passen. Voor zover bekend krijgen we minstens vijf verschillende personages met verschillende skills, maar zullen de eenheden maar uit vier personen bestaan. Keuzes maken zal dus belangrijk worden, net als het aanpassen van je wapens. Of dit alleen visueel zal zijn, of dat dit ook nog impact zal hebben op de gameplay, zullen we zien op 28 april 2020. Dan is de game beschikbaar voor Windows 10.

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel