Dit moet je weten over PlayStation Plus

Tips
Kevin Rombouts op 16 september 2021
Dit moet je weten over PlayStation Plus

Gratis games, online multiplayer en digitale kortingen

Hoewel het nog altijd mogelijk is om losse games te kopen, zijn er ook steeds meer abonnementen beschikbaar op je console en pc om games te spelen voor een vast bedrag per maand. PlayStation Plus is één van die diensten, maar wat is het nou eigenlijk precies? We leggen het je uit.

Met de komst van de zevende generatie spelcomputers begon ook online gaming een steeds belangrijkere rol te krijgen in de woonkamer. In tegenstelling tot pc-gaming, waarbij een internetverbinding veelal voldoende is, proberen console-fabrikanten er een extra slaatje uit te slaan met abonnementsdiensten. Sony’s idee hierbij was PlayStation Plus, een abonnementsdienst die het bedrijf in 2010 introduceerde tijdens de levensduur van de PlayStation 3.

Dit krijg je met PlayStation Plus

De belangrijkste reden voor spelers om PlayStation Plus aan te schaffen is het feit dat het nodig is om gebruik te maken van online multiplayer. Heb je net Fifa, Call of Duty of Gran Turismo gekocht en je wil het opnemen tegen andere spelers via het internet? Zorg dan maar dat je PlayStation Plus hebt, want anders kom je van een koude, offline kermis thuis. Voor een aantal games zijn er uitzonderingen gemaakt: free-to-play titels zoals Fortnite, Rocket League en Call of Duty: Warzone.

Sinds de introductie van de dienst heeft Sony ook andere onderdelen toegevoegd aan de service, om het geheel wat aantrekkelijker te maken in verhouding tot Microsoft’s aanbod met Xbox Live Gold. De belangrijkste daarvan zijn de kosteloze games die iedere maand worden aangeboden door Sony.

Het mooie hieraan is dat je ze niet eens direct hoeft te spelen: simpelweg toevoegen aan de bibliotheek is voldoende om ze ook na de maand waarin ze verschijnen nog te spelen. Belangrijk is wel dat je PlayStation Plus-abonnement actief blijft. Wanneer je geen abonnement meer hebt, is het niet meer mogelijk om deze games op te starten zonder ze te kopen.

Mocht je games willen spelen die voorheen gratis waren, maar je hebt ze niet op tijd gedownload? In dat geval kun je ze vaak nog met korting kopen. PlayStation Plus biedt spelers namelijk regelmatig kortingen op games. Gedurende bepaalde kortingsacties verdubbelt Sony zelfs de korting voor PlayStation Plus-leden, waarbij 33 procent korting bijvoorbeeld 66 procent wordt.

[image_with_animation image_url=”38209″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Deze worden automatisch gesynchroniseerd en blijven zo dus veilig, zelfs als je PlayStation kapot zou gaan of je de overstap maakt naar de nieuwe generatie.

Wel gratis games, geen streamingopties

Voor spelers die hun savegames graag veilig houden, biedt Sony ook de mogelijkheid om tot 100 gigabyte aan savegames te uploaden naar de PlayStation Plus-servers. De savegames worden automatisch gesynchroniseerd en bewaard zodat je altijd toegang hebt tot je progressie, zelfs als je PlayStation kapot zou gaan of je de overstap maakt naar de nieuwe generatie consoles.

Over die nieuwe generatie gesproken: met de introductie van de PlayStation 5 lanceerde Sony ook de PlayStation Plus Collection. Dit is een collectie van twintig populaire games die zijn verschenen op de PlayStation 4. Hier zitten Sony’s eigen games bij – denk aan The Last of Us Remastered en Uncharted 4: A Thief’s End – maar ook third-party titels zoals Persona 5 en Batman: Arkham Knight.

De PlayStation Plus Collection moet je niet verwarren met PlayStation Now, een andere dienst van Sony. Met deze Netflix-achtige dienst is het mogelijk om games te streamen vanaf je console of pc, of ze in sommige gevallen zelfs te downloaden naar je PlayStation. In tegenstelling tot Microsoft’s Game Pass Ultimate is PlayStation Now helaas niet inbegrepen bij het Plus-abonnement.

[image_with_animation image_url=”38211″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Hoeveel kost PlayStation Plus?

De abonnementsstructuur van PlayStation Plus is gelukkig redelijk simpel. Er is maar één abonnement beschikbaar en hoeveel je ervoor betaalt is afhankelijk van hoeveel maanden je tegelijk koopt. Voor spelers die per maand willen betalen, rekent Sony 9,99 euro. Bij meer maanden wordt het in verhouding goedkoper: 24,99 euro per drie maanden of 59,99 euro per twaalf maanden.

Daarnaast is het de moeite waard om gedurende de feestdagen de aanbiedingen in de gaten te houden: winkels (en Sony zelf) willen nog weleens met de prijzen stunten rondom Black Friday. Dan heb je kans dat een jaar PlayStation Plus voor nog geen drie tientjes te koop is, of drie maanden voor tien euro.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Dat is alles wat je moet weten over Sony’s PlayStation Plus. Zit je toch nog met vragen? Laat het vooral weten in de reacties, dan komen wij zo snel mogelijk met een antwoord.

Deel dit artikel