Het verschil tussen coins, gems en andere valuta in Pokémon Unite

Achtergrond
Robert Zomers op 17 augustus 2021
Het verschil tussen coins, gems en andere valuta in Pokémon Unite

Verhult een overdaad aan tokens een pay-to-win-systeem?

Pokémon Unite is een een free-to-play titel, maar dan wel van het soort dat helemaal geoptimaliseerd is om toch zoveel mogelijk geld uit je portemonnee te vissen. De nieuwe MOBA bevat een overdaad aan verschillende tokens, waardoor je al snel het overzicht kwijtraakt. Daarom hebben wij even mooi op een rij gezet waar je op moet letten.

[wpv-view name=”gerelateerde-post-klein” postid=”37191″]

“Free-to-play bestaat niet”, roepen felle tegenstanders van dit businessmodel maar al te graag. Toch kunnen we niet anders stellen dan dat je Pokémon Unite prima kunt spelen zonder er een cent aan uit te geven. Dat betekent wel minder snelle progressie en je zult niet alle mooie colbertjes kunnen vrijspelen die Tencent in de game heeft gestopt. Daarnaast hebben we ook een systeem gezien dat toch sterk neigt naar pay-to-win. Wil je liever meer weten over onze eerste indruk van de game? Lees dan onze hands-on.

[image_with_animation image_url=”37194″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Coins, gems, tickets en nog meer tickets

Laten we eens beginnen met het inventariseren van de verschillende tokens in de game. Want het zijn er nogal wat.

Aeos Coins

De Aeos Coins zijn het meest rechttoe-rechtaan. Hiermee koop je licences om nieuwe Pokémon vrij te spelen en je verdient ze door potjes Unite te spelen. Daarnaast kun je elke week extra coins verdienen door eerlijk te spelen en door te levelen in het seizoen. Over dat seizoen later meer.

Aeos Tickets

Je voelt misschien al een thema aankomen en inderdaad: alles is Aeos. Aeos Tickets verdien je ook door challenges te doen en level-up te gaan. Hiermee kun je vervolgens complete kledingsets kopen en items die je Pokémon helpen in gevecht.

Aeos Gems

Iedereen die wel eens eerder een free-to-play-game op zijn telefoon heeft gespeeld voelt hem al aankomen bij het lezen van het woord Gems. Dat zijn de edelstenen die je alleen voor harde euro’s kunt krijgen. Hiermee kun je licenties voor nieuwe Pokémon kopen, evenals verschillende soorten boosts en tickets als deze op zijn.

Aeos Fashion & Holowear Tickets

Wat mij betreft zijn de Fashion Tickets de meest zinloze valuta in Pokémon Unite. Deze kun je krijgen als je een dubbel item krijgt in een lootbox. Je kunt deze tickets vervolgens inwisselen voor specifieke kledingstukken voor je avatar die je niet in je collectie hebt. Precies hetzelfde geldt voor Holowear Tickets, maar dan dus voor virtuele looks voor je Pokémon.

Aeos Energy

Tot slot is er nog Aeos Energy. Deze kun je alleen krijgen door matches te spelen en ook is er een limiet op wat je per week kunt verdienen. Deze limiet kan wel worden opgehoogd tegen betaling in gems die dan weer aangekocht moeten worden met euro’s. Wanneer je 100 Aeos Energy hebt verzamelt krijg je een lootbox, met daarin een cosmetisch item of Aeos Coins.

Waar moet je voor betalen in Pokémon Unite?

De Aeos Gems zijn de tokens waar je voor moet betalen. 60 van de virtuele steentjes kosten je € 1,09; koop je in bulk, dan wordt het per stap omhoog iets goedkoper. Het grootste pakket dat je kunt kopen heeft 6100 gems en kost € 109,99. Belangrijker om te weten is natuurlijk wat je daarvoor krijgt.

In de eerste plaats kun je er nieuwe licenties mee kopen, die je nodig hebt om met bepaalde Pokémon te spelen. De Pokémon variëren iets in prijs tussen de 345 en 575 gems. Als we even uitgaan van de hoogste prijs die je kunt betalen voor gems, dan kost een nieuwe Pokémon-licentie je ongeveer 6 tot 10 euro.

Nu hoef je niet per se gems te kopen, want je kunt alle Pokémon ook vrijspelen door Aeos Coins te verzamelen. Een licentie kost tussen de 6000 en 10.000 Aeos Coins en uit eigen ervaring kom je met een uurtje casuals spelen per dag met een beetje geluk wel aan de 10.000 coins.

Naast de licenties kun je gems ook gebruiken om de season pass te kopen. Deze kost 490 gems, wat omgerekend net geen tientje is. Daardoor zul je sneller en meer beloningen uit de season rewards unlocken.

[image_with_animation image_url=”37324″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

“De grote vraag is natuurlijk of de game pay-to-win is met al deze microtransacties. Het korte antwoord is: op dit moment helaas wel.”

Is Pokémon Unite pay-to-win?

De grote vraag is natuurlijk of de game pay-to-win is met al deze microtransacties. Het korte antwoord is: op dit moment helaas wel. Het probleem zit hem specifiek in de mogelijkheid om met gems item enhancers te kopen. Deze enhancers koop je in principe met tickets, maar kunnen als je deze niet meer hebt ook met gems worden gekocht.

Deze item enhancers kunnen gebruikt worden om items een upgrade te geven, waarbij ze soms wel tot twee keer het oorspronkelijke effect hebben. Denk aan een item dat je Pokémon meer HP geeft of meer damage laat doen naarmate je meer goals scoort in een game. Dit upgraden wordt duurder naarmate een item een hoger level krijgt, waardoor het halen van het hoogste level (20) best wel even kan duren.

Zo spendeerde een journalist van The Washington Post 100 dollar om zijn items de maximale boost te geven. Resultaat: het winnen ging een stuk makkelijker, al verloor hij nog steeds de nodige matches. De belangrijkste factor, zoals in de meeste MOBA’s, is ook in Pokémon Unite dat je goed samenwerkt met je team: als je dat niet doet, maakt een overpowered item ook weinig meer uit.

Deel dit artikel