Handige basistips voor League of Legends

Tips
Bianca van Steeg op 23 juni 2020
Handige basistips voor League of Legends

Welkom op Summoner's Rift!

League of Legends is een ontzettend bekende game die ondertussen al meer dan 10 jaar bestaat. In 2009 is de game uitgebracht door Riot Games. Vandaag de dag telt het spel gemiddeld 80 miljoen spelers per maand en is het ook zeker geen onbekende naam in de eSports. De kans is dus heel groot dat je deze naam hier en daar bent tegengekomen.

We hebben ondertussen een redelijke hoeveelheid artikelen uitgebracht over League of Legends, en misschien heeft dit wel je interesse in het spel gewekt en wil je het nu gaan leren. Een nieuwe game leren is alleen niet altijd even makkelijk. League of Legends heeft zelf gelukkig een redelijk goede tutorial om je de basis te leren, maar er zijn ook veel dingen die niet worden uitgelegd. Die leggen wij hier voor je uit.

Op de kaart...

Goed, je hebt de tutorial uitgespeeld en een paar champions geprobeerd. En verder? League of Legends heeft op het moment twee maps: de standaard 5v5-map Summoner’s Rift en de map die gebruikt wordt in ARAM (All Random All Mid), Howling Abyss. Howling Abyss bestaat uit één pad tussen de beide bases in, ook wel een lane genoemd. Zoals je uit de naam misschien al kunt opmaken, krijg je in deze gamemode een compleet willekeurige champion aangewezen en spelen alle spelers in één lane. 

Summoner’s Rift bestaat daarentegen uit drie verschillende lanes met daartussen de jungle. De drie lanes zijn toplane, midlane en botlane. Dit zijn eigenlijk alle paden waardoor je je een weg kunt vechten naar de basis van je tegenstander. Tussen al deze lanes in heb je de jungle, waar zich ook de Dragon pit, de rivier en de Baron pit bevinden. Normaal gesproken is de verdeling zo dat er één speler is in de toplane, één speler in de midlane, twee spelers in de botlane en één speler in de jungle. Als je net begint met het spel zul je waarschijnlijk starten met co-op vs. AI-games. Hierin is vaak te zien dat er twee spelers in de toplane staan en er geen jungler is, aangezien de jungle een vrij lastige rol is in het begin.

[image_with_animation image_url=”30190″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”30196″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Keuzestress

Nu wordt het tijd voor het echte werk: een champion kiezen die je wilt gaan mainen. Met andere woorden, de champion waar je je in gaat specialiseren. Na de tutorial krijg je van Riot tot level 11 toegang tot tien verschillende champions die elk ook een eigen rol hebben in het spel. Elke rol heeft weer zo zijn eigen locatie op de map. Vanaf level 11 krijg je toegang tot de wekelijkse gratis champion-rotatie, waarbij je iedere week de kans krijgt andere champions uit te proberen.

Als eerste nemen we een kijkje naar Ezreal en Tristana. Beide champions zijn ADC (Attack Damage Carry) en worden over het algemeen in de botlane gespeeld. Als ADC ben je erg kwetsbaar, maar je doet ook erg veel damage. Je taak is heel simpel: zo veel mogelijk damage doen en zo veilig mogelijk blijven. Als goede ADC ben je vaak de winnende factor van je team. In de botlane vinden we ook de Supports. Morgana en Sona zijn twee voorbeelden van Support-champions. Als Support is je belangrijkste taak om je team te ondersteunen met de abilities die je vanuit je kit mee krijgt.

We gaan nu een stapje naar boven op de map, naar de midlane. Hiervoor vind je in de level 11-selectie Veigar en Zed; een mage en een assassin. Dit zijn dan ook de soorten champions die je hier het meest tegen zult komen. Net als bij de ADC, is het als mage of assassin je voornaamste taak om veel damage uit te delen. Verder hebben we Riven; een meer tanky champion die erg geleidelijk haar schade aanbrengt in tegenstelling tot de mages en assassins die hun schade in korte tijd aanbrengen. Zij wordt gespeeld in de toplane, waar je voornamelijk de tanks tegen zult komen. Als toplaner heb je meestal de rol om als tank van het team te fungeren en om gevechten te starten.

Als laatste hebben we Lee Sin, Kayn en Warwick, die over het algemeen in de jungle worden gespeeld. Jungle spelen is zeker geen makkelijke taak en er zou een hele aparte handleiding over geschreven kunnen worden. Het belangrijkste om te weten is dat je goed moet ganken en de draken in de gaten moet houden. Deze geven bonussen aan je team als je ze verslaat. Ganken houdt in League simpelweg in dat je op onverwachte momenten toeslaat in een van de lanes, om zo jouw teamgenoten een voorsprong te geven. Dit onverwachts toeslaan wordt gedaan door gebruik te maken van de Fog of War; delen van de kaart waar de tegenstander je niet kan zien. Als je eenmaal een champion hebt gekozen, kun je deze permanent kopen in de shop in ruil voor Blue Essence (wat je krijgt met het spelen van games) of Riot Points (die je kunt kopen).

[image_with_animation image_url=”30193″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Items

Nu heb je je main champion gekozen en is het tijd voor het volgende: items. Items zorgen ervoor dat je vaardigheden versterkt worden. Deze vaardigheden zijn je ability power, mana, health, armor, magic resist, movement speed, attack damage, attack speed en critical strike. Elke champion heeft baat bij een andere set vaardigheden, dus de items die je koopt verschillen. 

Om te bepalen welke items je moet bouwen, kijk je dus naar de vaardigheden waarin jouw champion van zichzelf al het sterkst is. Ook kun je kijken naar je abilities. Sommige abilities worden namelijk sterker parallel aan een vaardigheid. Gelukkig geeft League je bij elke champion die je speelt zelf ook een kopje met aangeraden items in de in-game shop.

Naast deze items die je vaardigheden versterken heb je ook nog de zogenaamde consumables; je potions en control wards. Dit zijn items die je, zoals de naam al doet denken, verbruikt en dan weer opnieuw te kopen. De belangrijkste potions die je moet kennen zijn de health potions en je refillable potions. Refillable potions herstellen minder levens dan gewone health potions, maar het voordeel is dat je ze elke keer dat je in je basis bent automatisch worden bijgevuld.

Spelverloop

In de tutorial heb je natuurlijk al geleerd hoe turrets en minions in elkaar steken en hoe je de game kunt winnen door de Nexus van je tegenstander te vernietigen. Het farmen van je minions is ontzettend belangrijk; als je een minion afmaakt krijg je namelijk gold, maar wel alleen als je het laatste schot op ze afvuurt. Hier komt last-hitten bij kijken: eerst afwachten tot een minion nog maar weinig levens heeft dankzij jouw eigen minions en dan het laatste schot pakken voor de gold.

Dit farmen is zo noodzakelijk omdat je met goede farm meer gold hebt dan je tegenstander en dus sneller betere items kunt halen. Een andere manier om meer gold te krijgen is via de Turret plates. Deze platen zitten de eerste 14 minuten van elke game als extra bescherming op de de eerste turrets  en zorgen ervoor dat de turret minder schade ontvangt. Elke plate die je vernietigt geeft 160 gold, verdeeld over jou en je teamgenoten die in de lane van die turret staan.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

We hopen dat dit artikel je heeft kunnen helpen om de game wat beter te snappen. Denk je dat we nog iets hebben gemist? Laat je stem horen in de reacties of via onze Discord.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel